RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
收起左側

[開箱報告]3Racing MG Evo

warehouse 發表於 2018-7-17 13:02:05 | 顯示全部樓層

225mm  殼唔知邊隻啱,推捍已加膠介子,都係搶右。 mg evo.jpg mg evo 01.jpg
pdaman 發表於 2018-7-17 23:34:48 | 顯示全部樓層
以我理解和我自己做法, 介子係加落左右圈左個地方, 而另外轉向要對中然後先教支杆長短, 另外都睇睇前後搖臂碼, 有冇因為安裝時攪到塊底板唔平唔直.
唔識做 發表於 2018-7-18 09:06:48 | 顯示全部樓層
搶右CHECK CHECK 油壓長度同DOWNSTOP先, 再CHECK 手腳順唔順, 頭SET小小TOE OUT
唔識做 發表於 2018-7-18 09:08:26 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2018-7-15 15:39
https://item.taobao.com/item.htm ... 1&abbucket=5#detail                   http://www.rcmart.com/3ra ...

你條TAOBAO LINK係左牙來(ANTI CLOCKWISE), 唔好買錯.
warehouse 發表於 2018-7-18 12:02:57 | 顯示全部樓層

唔該唔ching,真無留意個左字。不過睇rk2兄文應慳要慳後已上link落單。架車組裝完頭轆已自己有小toe out,推桿有ching試加介子令水平不要斜,
我左右各加了2mm,你紅圈左波頭腳是否加2mm介子,我見有ching將servo改放大約摩打或接收位置令枝捍短好多,

我都想學這方法試下。工房好多ching教人,每日最少上10次睇,不過人蠢吸收慢。另請問225mm殼大約幾錢。

pdaman 發表於 2018-7-18 13:20:40 來自手機 | 顯示全部樓層
我個前toe our set到3度先覺得比較理想,唔知大家用緊幾多度?另外前後camber呢?
vcslll 發表於 2018-7-18 20:49:37 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2018-7-18 12:02
唔該唔ching,真無留意個左字。不過睇rk2兄文應慳要慳後已上link落單。架車組裝完頭轆已自己有小toe out, ...

225mm 殼kws 都有好多選擇 落去睇下
vcslll 發表於 2018-7-18 20:51:51 | 顯示全部樓層
價錢大約100~150左右
warehouse 發表於 2018-7-19 10:00:53 | 顯示全部樓層
Thank you Mr.vcslll
 樓主| AMAT 發表於 2018-7-19 11:21:16 | 顯示全部樓層
其實睇返台灣果邊玩MG EVO,個個都換晒做RCON個ON 9殼,原因係因為想個尾定O的。

一般啲田宮ABC殼,冇尾翼,M05/07就O岩用,MG EVO似乎唔係咁得。

雖然我好堅持用田宮啲殼嚟試......
shungyan 發表於 2018-7-19 11:45:58 來自手機 | 顯示全部樓層
我覺得mg evo 個ackermann 同 大軑角係令架車個頭太靈!令到入彎太速,彎心失速. 係細場Setting. Pyc, jv 呢類 size 埸用攝咗介子後嘅ackermann (即盡軚時比較外八),D彎應比較流,彎心行得快同距離長一點!前呔亦冇咁易overhead. 可以減少甩尾機會!
pdaman 發表於 2018-7-19 13:16:26 | 顯示全部樓層
想請教架車個頭太靈, 係唔係在個控改改個EXP?
shungyan 發表於 2018-7-19 15:27:04 來自手機 | 顯示全部樓層
本人好少用控個exp 去就!Set 車比較大路!改exp 係改轉向大小出現時間!去到一樣角度,車架影響一樣!唔同係當其時,車架係乜情況而宜!Set 車架係整體特性嘅調較!
shungyan 發表於 2018-7-25 00:16:59 來自手機 | 顯示全部樓層
落樓係條馬路行咗兩下,直嘅!一D搶軚都冇woo.
 樓主| AMAT 發表於 2018-7-25 01:52:47 | 顯示全部樓層
shungyan 發表於 2018-7-25 00:16
落樓係條馬路行咗兩下,直嘅!一D搶軚都冇woo.

係會直,但轉灣就......
shungyan 發表於 2018-7-25 07:46:54 來自手機 | 顯示全部樓層
彎就天生係容易先推後甩(突然甩). 1, 軚角太大. 2, ackermann 今架車入彎時速度變化急速. 3, 彎心好有機會行唔哂, 4, 軚角行程尾段角度變得好快, 又有閘車成份!
warehouse 發表於 2018-7-25 12:59:23 | 顯示全部樓層
跟車差速油500k,請教如用1000k或100K,效果有甚麼分别。
shungyan 發表於 2018-7-25 14:11:17 來自手機 | 顯示全部樓層
我估有就一定有!Ackermann 咁又唔係唔好嘅!不過係個彎頭心尾彎唔係咁親民!一切睇整體setting 同手勢!
warehouse 發表於 2018-7-26 09:13:40 | 顯示全部樓層

因我套件找不到那500k差速油,用手頭Axial車剩低嘅20k差速油頂住先,所以想知用500k差速油有甚麽分別,是否需要買。
 樓主| AMAT 發表於 2018-7-26 10:48:00 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2018-7-26 09:13
因我套件找不到那500k差速油,用手頭Axial車剩低嘅20k差速油頂住先,所以想知用500k差速油有甚麽分別,是否 ...

好大關係,唔用架車會過轉。用咗架車直路都穩定O的,轉灣亦都會比較好控制。