RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7306|回復: 21
收起左側

梗係而家又平又勁又抵玩

樓主| warehouse 發表於 2018-6-1 21:50:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
amat師兄, 電單車.jpg 梗係而家又平又勁又抵玩,係噉咦俾張咸豐年嘅單大家睇下
AMAT 發表於 2018-6-1 22:26:10 來自手機 | 顯示全部樓層
嘩,89年
 樓主| warehouse 發表於 2018-6-1 23:01:19 | 顯示全部樓層
係呀成30年架,嗰時好景好多遙控舖,口講無人信,俾張單你睇當年10蚊1粒啤令,依家3至5蚊粒。
hing830 發表於 2018-6-2 09:06:51 | 顯示全部樓層
師兄當年我經當常去好景睇車
 樓主| warehouse 發表於 2018-6-2 09:39:27 | 顯示全部樓層
hing 師兄你當時買了架乜車。
AMAT 發表於 2018-6-2 10:43:26 來自手機 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2018-6-1 23:01
係呀成30年架,嗰時好景好多遙控舖,口講無人信,俾張單你睇當年10蚊1粒啤令,依家3至5蚊粒。 ...

部份嘢宜家平過以前,亦有部份貴過以前。
hing830 發表於 2018-6-2 15:10:39 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2018-6-2 09:39
hing 師兄你當時買了架乜車。

當年1樓及地下都有車店,1樓店有蔣建明,洪志成等,當年買了好多嘢。因為當年地下近馬會入口有間印刷店,我師傅起到返工。
hing830 發表於 2018-6-3 10:42:11 | 顯示全部樓層
當年我去千里達買百事花都係差不多價
 樓主| warehouse 發表於 2018-6-3 11:01:13 | 顯示全部樓層
當年千里達好旺場架,塞滿人。
AMAT 發表於 2018-6-3 11:25:28 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2018-6-3 11:01
當年千里達好旺場架,塞滿人。

千里達唔止賣遙控車,仲有好多模型。
福仔 發表於 2018-6-4 11:10:55 | 顯示全部樓層
hing830 發表於 2018-6-2 15:10
當年1樓及地下都有車店,1樓店有蔣建明,洪志成等,當年買了好多嘢。因為當年地下近馬會入口有間印刷店, ...

係米應該是..玩蛇的張建明同玩電車的洪子成呀...不知現兩位兄都會去YMT玩呢?
honest 發表於 2018-6-4 18:50:31 | 顯示全部樓層
我糸85年,讀梗中三。死慳死抵吾食lunch,用D午反錢,糸大埔金源,買左架京商turbo scorpion,450蚊。
當時餐廳午反要12-15蚊,即大概33餐反錢。
而家turbo scorpion 好似要千五蚊,午反大概45蚊,即大概34餐反錢。
即糸一樣。。。。
 樓主| warehouse 發表於 2018-6-4 20:19:44 | 顯示全部樓層
honest 師兄,死慳死抵吾食lunch 買超型仔turbo scorpion ,絕對值得捱餓無揀錯,我唔記得當年呢架車用料同依家有無大分别,係米金屬油壓同埋全車14粒啤令。
AMAT 發表於 2018-6-4 23:03:51 | 顯示全部樓層
當年讀書完全買唔起,我係出嚟做O野先有得玩。
honest 發表於 2018-6-5 16:01:54 來自手機 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2018-6-4 20:19
honest 師兄,死慳死抵吾食lunch 買超型仔turbo scorpion ,絕對值得捱餓無揀錯,我唔記得當年呢架車用料同 ...

當年跟红色油壓筒,银色杯士,同 leman motor
honest 發表於 2018-6-5 16:08:01 來自手機 | 顯示全部樓層
仲有,只壳糸買京商樽仔油,用水彩筆去油,開心到。。。。呢!
 樓主| warehouse 發表於 2018-6-5 16:53:11 | 顯示全部樓層

當年如果換曬全車啤令你米半飢餓上課 ( 早餐屋企食飽D ),10蚊粒差唔多4粒3餐飯,仲有樽仔油、電池、差機、其它濕濕碎必備........85年仲貴D!以前年青人為咗玩車可以唔食飯唔俾女溝,哈哈?依家你幾重?
honest 發表於 2018-6-5 21:41:22 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2018-6-5 16:53
當年如果換曬全車啤令你米半飢餓上課 ( 早餐屋企食飽D ),10蚊粒差唔多4粒3餐飯,仲有樽仔油、電池、差機 ...

冇錯,糸屋企食飽D,糸最好方法。而家刀就50,90>kg,走吾甩啦。。。
當年D配件,真糸貴過車。但一車在手,天下我有,好好feel!
honest 發表於 2018-6-5 21:53:04 | 顯示全部樓層
而當年眼中真糸淨得RC,比女溝真糸吾G架。牙班花同婢女,糸面前擘哂脾,極度誘惑,都7下7下。。。。笨!
honest 發表於 2018-6-5 22:04:40 來自手機 | 顯示全部樓層
仲有,當年買啤令,吾糸好似而家咁一炝買哂。而糸逐兩粒兩粒咁買。儲夠廿蚊,買兩粒,粒粒皆辛苦。。。