RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 你覺得用30A充電係爆電主因嗎?

RCMan_2006 發表於 2018-6-27 12:41:49 | 只看該作者
AMAT 發表於 2018-6-27 10:39
所以通常都唔會買二手電........二手電變摩打都唔會買。

冇你咁有錢,又想玩,唔買二手,有乜計
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-27 13:07:08 | 只看該作者
RCMan_2006 發表於 2018-6-27 12:41
冇你咁有錢,又想玩,唔買二手,有乜計

咁買二手就有風險O架喇~
RCMan_2006 發表於 2018-6-27 13:26:33 | 只看該作者
AMAT 發表於 2018-6-27 13:07
咁買二手就有風險O架喇~

不能認同更多, 正常比賽完, 已正實冇問題可正常使用, 燒左除外........但新買, 都聽吾少有問題, 電叉幾次就漲, esc / motor 問題多度不能盡綠.

所以各有風險.
warehouse 發表於 2018-6-27 13:36:27 | 只看該作者
RCMan師兄公正,已支持。
RCMan_2006 發表於 2018-6-27 13:38:27 | 只看該作者
我應為某d包裝有誤導成份, 1xxC 係logo定係符號, 佢地都冇講過係放電功率

有幾多有真才實料呀
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-27 13:52:08 | 只看該作者
RCMan_2006 發表於 2018-6-27 13:38
我應為某d包裝有誤導成份, 1xxC 係logo定係符號, 佢地都冇講過係放電功率  

有幾多有真才實料呀  ...

其實呢個係真。

果時我代理過電池,就問過呢個問題。
啲廠其實都答得好含糊,好難話俾你知係佢地係咪真係夠C數。
加上好多牌子O的C數,其實都唔係自己測,只係廠話乜佢就寫乜。

不過,一般嚟講,用到10A充,宜家啲電都冇乜事。
30A就真係要用靚電大牌子電。
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-27 13:54:36 | 只看該作者
又或者咁講,賣遙控車O野,賣電變,摩打同電係最易出問題。

例如電玩一次就漲,電變好快燒咗,摩打又係。

做呢O的CS最煩,個客實話佢用一次就點點點,冇亂用等等....
然後賣果個代理又唔想換又會話其實你係咪乜乜乜.....

反正一壞就煩。

所以做呢三樣O野最唔好做。
warehouse 發表於 2018-6-27 20:17:53 | 只看該作者
有無試過個客實話佢用一次就點點點要求換,你點面容?另外賣這三樣嘢可否講明不退換,所謂信得過就買,信唔過請便又不會傷和氣。
warehouse 發表於 2018-6-27 20:23:42 | 只看該作者

RC細店舖確實捱租捱人工薄利很難做,近來大嘢RC媽唔知點解友善咗,值得上去密D。
warehouse 發表於 2018-6-27 20:40:28 | 只看該作者

其實你話店舖難做,我每次買kit車一路砌一路擔心如果少件如何處理,同店家講盞嗌交兼無得補,通常希望有parts買算啦,但個心好能唔舒服開始去另間買車,所謂馬有失蹄人有錯手機器會抖,那有百份百配件全對,如剛買部雙星taxi砌完少粒螺絲多咗片介子(實例但並非說1粒螺絲事情)。買賣雙方各有各難處,最主要我認為這行業太微利,冇條件處理額外事情。
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-27 21:25:51 | 只看該作者
warehouse 發表於 2018-6-27 20:23
RC細店舖確實捱租捱人工薄利很難做,近來大嘢RC媽唔知點解友善咗,值得上去密D。 ...

RCMART收得貴過出面

果到其實就係啲CS服務費用。
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-27 21:27:15 | 只看該作者
warehouse 發表於 2018-6-27 20:40
其實你話店舖難做,我每次買kit車一路砌一路擔心如果少件如何處理,同店家講盞嗌交兼無得補,通常希望有par ...

有啲人只講求平,而冇去睇平O既平O既背後其實係冇咗O的乜。
warehouse 發表於 2018-6-27 21:47:57 | 只看該作者
amat師兄從來說話太直接,有D嘢我都知但唔敢講,你好嘢!
warehouse 發表於 2018-6-27 22:14:22 | 只看該作者
rcmart比人貴幾年來我都知,但最近買嘢友善又令人舒服,如有一次買完嘢,D哥仔話有免費摩術帶1包6條,啱用可攞多包;上星期買部kit車我問哥仔攞尼龍繩扎住,D哥仔話不如送個袋你方便拿,呢D米其中一些CS囉,但之前2015年年中唔單止比人貴仲零CS,感覺貼錢買難受,一步步轉去其它店買。
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-27 23:48:55 | 只看該作者
warehouse 發表於 2018-6-27 22:14
rcmart比人貴幾年來我都知,但最近買嘢友善又令人舒服,如有一次買完嘢,D哥仔話有免費摩術帶1包6條,啱 ...

佢地以前唔係主力做街客,O的人都係臨時叫佢地出嚟同大家做交收,咁走出走入自然唔開心。
咁宜家佢地已經當自己做埋門市,個倉存系統又搞好咗,咁搵O野方便,大家上嚟買佢地當然好聲氣啲~
warehouse 發表於 2018-6-28 00:03:29 | 只看該作者
哦!原來如此,師兄你乜鬼嘢都知,你人面好廣喎。Thank you
RCMan_2006 發表於 2018-6-28 14:26:03 | 只看該作者
AMAT 發表於 2018-6-27 13:54
又或者咁講,賣遙控車O野,賣電變,摩打同電係最易出問題。

例如電玩一次就漲,電變好快燒咗,摩打又係。

講左sorry先, 請勿對号入座...玩遙控好多C兄係吾睇說明書, 指靠問/ 經驗做, 可以吾出問題機會率, 可想而知有幾高呢!

新手就更加
RCMan_2006 發表於 2018-6-28 14:37:00 | 只看該作者
warehouse 發表於 2018-6-27 20:23
RC細店舖確實捱租捱人工薄利很難做,近來大嘢RC媽唔知點解友善咗,值得上去密D。 ...

係呀, 哥仔都有返d笑容, 連 andy 果當都冇左魚蝦蟹 !
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-28 15:19:11 | 只看該作者
RCMan_2006 發表於 2018-6-28 14:26
講左sorry先, 請勿對号入座...玩遙控好多C兄係吾睇說明書, 指靠問/ 經驗做, 可以吾出問題機會率, 可想而 ...

哈哈,我同意,呢個係事實。

有啲牌子電池有說明書,其實唔知幾多人有睇過呢?

利申:我冇睇~
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-28 15:22:22 | 只看該作者
RCMan_2006 發表於 2018-6-28 14:37
係呀, 哥仔都有返d笑容, 連 andy 果當都冇左魚蝦蟹 !

講真我識ANDY同阿DICK咁耐,都唔覺得佢兩個份人有點。
反而其實以前KWS多鋪頭,同行競爭多,減價多,變成鋪頭同鋪頭之間有拗撬,情緒比較多。

但家陣啲鋪頭都死得七七八八,鋪頭一隻手都數得晒,大家真係真係做生意,感覺唔同咗。