RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6523|回復: 10
收起左側

[技術問題] T插換XT60插

樓主| AMAT 發表於 2018-6-29 14:38:06 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
係時候換插。

舊底用咗大量嘅T,近年發現成鬥鬥下甩插,吹漲,加上新充電機都用晒XT60,又易焊啲,電流又過得大啲,都係時候要換晒佢……
hihizaza 發表於 2018-7-1 21:09:29 來自手機 | 顯示全部樓層
好用呀,等於用蕉插
 樓主| AMAT 發表於 2018-7-1 21:26:14 來自手機 | 顯示全部樓層
hihizaza 發表於 2018-7-1 21:09
好用呀,等於用蕉插

插得實啲,又可以過到更大電流時又穩定啲。
hihizaza 發表於 2018-7-1 21:53:01 | 顯示全部樓層
我之前玩電八都用佢
 樓主| AMAT 發表於 2018-7-2 09:38:32 | 顯示全部樓層
hihizaza 發表於 2018-7-1 21:53
我之前玩電八都用佢

要啦~

用T插溶插都似。
reading 發表於 2018-7-4 09:54:42 | 顯示全部樓層
Are there two types of XT60 plugs?
One comes with hard plastic cap and one without, the latter be used with heat-shrink tube?
 樓主| AMAT 發表於 2018-7-4 10:37:03 | 顯示全部樓層
reading 發表於 2018-7-4 09:54
Are there two types of XT60 plugs?
One comes with hard plastic cap and one without, the latter be us ...

佢初初出果時冇,後期新出就有。

係,用咗個CAP唔駛落熱縮通。我都係因為呢個原因先買啲CAP。

我呢O的頭係淘寶買,公,乸同CAP係分開賣。
reading 發表於 2018-7-4 10:56:26 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-7-4 10:37
佢初初出果時冇,後期新出就有。

係,用咗個CAP唔駛落熱縮通。我都係因為呢個原因先買啲CAP。

Many thanks for your info.
I would prefer using heat-shrink type.
The hard-cap could come off causing short-circuit.
 樓主| AMAT 發表於 2018-7-4 11:14:13 | 顯示全部樓層
reading 發表於 2018-7-4 10:56
Many thanks for your info.
I would prefer using heat-shrink type.
The hard-cap could come off cau ...

唔會啦,裝上去都要好大力先裝到,唔係想像中咁易甩。我有時係要用鉗夾佢上去。

樓主| AMAT 發表於 2018-7-4 13:05:12 來自手機 | 顯示全部樓層
換晒啲電插,跟住要換充電啲插,車上面啲插,都幾鬼大工程,搞咗成晚。
 樓主| AMAT 發表於 2018-7-4 13:06:34 來自手機 | 顯示全部樓層
換插其中目的係準備更大電流充放電。
不過唔會用到30A,最多都係15-20A就算。