RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4809|回復: 12
收起左側

入手gla 前想問下

樓主| rcson 發表於 2019-5-6 15:41:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
從未玩過mini 車,想入手gla 玩快車,想一步到位去到最頂級,有以下問題想問下,thx

1. 官網有4款摩打,銀色個兩款係有感定無感?應該買紅色定銀色?快車應該用幾多KV?
2. 最新V2.1 油壓架由碳纖改為塑膠,呢個改動係升級定降級?因為過去一直認為碳纖高級過膠
3. 如果買咗98MM版本,想改為90MM,要改咩parts?
4. 有咩option 係必買?
G66 發表於 2019-5-7 10:38:03 | 顯示全部樓層
師兄其實唔使一步到位GLA都好高戰鬥力
1.灰銀色都有分有感&無感
2.我只有GLR 佢D 膠料好正,所以我估未必一定要用碳纖
3.因我無所以唔肯定(但應該都是直軸底板)
4.OP件除彈弓其他應該都可以唔使(因我有個GLA車友都無OP件)
建議師兄試左原裝車先OP後加都無問題
ray2011 發表於 2019-5-7 12:41:29 來自手機 | 顯示全部樓層
1步到位就買晒D最貴件就ok
speedtech 發表於 2019-5-7 17:59:47 來自手機 | 顯示全部樓層
Nylon 同膠有D分別,可能flex D
speedtech 發表於 2019-5-7 18:00:34 來自手機 | 顯示全部樓層
用碳就襟D
 樓主| rcson 發表於 2019-5-8 08:14:08 | 顯示全部樓層
G66 發表於 2019-5-7 10:38
師兄其實唔使一步到位GLA都好高戰鬥力
1.灰銀色都有分有感&無感
2.我只有GLR 佢D 膠料好正,所以我估未必一 ...

係喎,銀色都有分有感同無感,初步睇中 Xpower Brushless sensored motor (6000KV) ,呢隻摩打算唔算主流?可唔可以用於原裝跟車電變 ESC GSC V1.2 ?thx
 樓主| rcson 發表於 2019-5-17 16:39:48 | 顯示全部樓層
部車差不多砌起,想問下
1. 京商mini z 車殼跟殼嗰4個轆裝唔到落gla ,官網又唔見有gla 專用嘅轆賣,其實應該買咩規格車轆?
2. 網上見好似大部分人都用無感摩打,唔知有無觀察錯,其實有感定無感對快車來講重唔重要?我見有感同無感摩打價錢差唔多,係咪買有感好啲?如果有感摩打唔插條線,性能係咪同無感一樣?
wingscreamer 發表於 2019-5-18 11:34:58 | 顯示全部樓層
rcson 發表於 2019-5-17 16:39
部車差不多砌起,想問下
1. 京商mini z 車殼跟殼嗰4個轆裝唔到落gla ,官網又唔見有gla 專用嘅轆賣,其實應 ...

去買GLA 4WD 車鈴及RUBBER呔, 系得一種比4WD, 前後闊窄有不同的, OFFSET深度有不同選擇, 但要自己加膠水, 而家GLA出有混碳鈴, PN有膠鈴,碳一定好D!

KWS 萬X可買到, 上MMS車場有支援, 因為上膠水要睇下教學.......!有工具用的!
wingscreamer 發表於 2019-5-18 11:35:23 | 顯示全部樓層
rcson 發表於 2019-5-17 16:39
部車差不多砌起,想問下
1. 京商mini z 車殼跟殼嗰4個轆裝唔到落gla ,官網又唔見有gla 專用嘅轆賣,其實應 ...
http://gl-racing.com/store/rubber-tire-c-9_8/
http://gl-racing.com/store/miniz-awd-parts-c-1/r10-carbon-rims-awd-wide-p-5.html

Tire Sticking Skills:
https://www.youtube.com/watch?v=Y5hoaBb1Asg

wingscreamer 發表於 2019-5-18 11:43:53 | 顯示全部樓層
Top Senor ESC currently in Miniz World:

https://shop.ensotech.ltd/index. ... t&product_id=77

樓主| rcson 發表於 2019-5-19 03:16:16 | 顯示全部樓層
wingscreamer 發表於 2019-5-18 11:34
去買GLA 4WD 車鈴及RUBBER呔, 系得一種比4WD, 前後闊窄有不同的, OFFSET深度有不同選擇, 但要自己加膠水, ...

thx 原來我隻mini  z 殼係rwd ,難怪用唔到喺gla
wingscreamer 發表於 2019-5-19 12:17:16 | 顯示全部樓層
 樓主| rcson 發表於 2019-6-17 18:12:11 | 顯示全部樓層
請問拆摩打齒有無咩技巧或工具?如果用死力會唔會破壞隻摩打?