RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6882|回復: 18
收起左側

做左個 super cap 俾朋友

樓主| chungms1139 發表於 2019-5-11 16:46:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
朋友來電話佢架慢爬車日頭玩無乜問題,但晚上玩就有少少轉向遲鈍,我問佢係咪開晒D LED 玩,話係,佢架車好鬼多LED 射燈,電變 1060 ,得3A 出,拖埋果一堆 LED 燈,出力差唔多俾晒佢,大力 servo 想行都 ,又唔想換電變,試下加個 super cap 俾佢試下,我手頭上又有零件係度,整個俾佢試試先。

線路係咁,先用2粒 1F/5.5V 並聯,再並 4粒電解電容,電解電容充電快,內阻低,1F 電容做長容量儲電。總電容容量為 0.505F / 6.3V

多 20g 無乜大問題
明天無拎俾佢試

3rock3rock 發表於 2019-5-12 05:51:37 | 顯示全部樓層
請問為什麼要用兩種不同的電容。
和為什麼不是全部並聯, 而有兩粒是串聯。
請多多指教
emax430 發表於 2019-5-12 08:50:45 來自手機 | 顯示全部樓層
看圖見有兩粒電容耐壓值唔夠,所以要串聯使用。相信樓主是有現成電容在手,就用咗佢,用得就用,唔想浪費。
ray2011 發表於 2019-5-12 13:46:05 | 顯示全部樓層

因車仔

串联电容係增加耐压值,电容並联可增容量,用1200µ/6.3V的电容隨時會爆開,因車鋰电係8.4v.
 樓主| chungms1139 發表於 2019-5-12 15:24:45 | 顯示全部樓層
3rock3rock 發表於 2019-5-12 05:51
請問為什麼要用兩種不同的電容。
和為什麼不是全部並聯, 而有兩粒是串聯。
請多多指教 ...

因為電變輸出係 6V (好盈 1060,如果係 5V 輸出又唔同線路,全並聯),一般都會少過呢個數,我度過幾隻 1060 電變,一般都係 5.7V~5.8V 左右,我手頭上有呢款超級電容係5.5V,所以串聯佢將砵耐壓值升高。超級電容雖然容量大,能量儲備高,但係內阻比較高(除非係更高容量同超低電阻果D又唔同,不過體積就大到...),充電比較慢,放電電流比較細,優點係放能量時間比較長,而E.cap 電解質電容內阻細,放出同充入能量快,適合用於突然需要大電流的裝置,但不是長用長有,都要回氣,呢度就超級電容可繼續輸出能量。
 樓主| chungms1139 發表於 2019-5-12 15:33:01 | 顯示全部樓層
ray2011 發表於 2019-5-12 13:46
串联电容係增加耐压值,电容並联可增容量,用1200µ/6.3V的电容隨時會爆開,因車鋰电係8.4v. ...

呢舊野唔係直接接鋰電池,係接接收機電池位。睇插頭都睇到。
kkchung 發表於 2019-5-13 00:38:14 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄會否改接上可大負載電流的 UBEC 會較好呢?接·上燈後有明顯遲鈍,可能本身 3A BEC是嚴重不夠?那麼那 BEC 又要對電容充電又要供電給其他器材,會否連續做動作時也同樣會慢回呢?只是電壓電流變化上會線性一點下降没那麼起伏呢?
ray2011 發表於 2019-5-15 18:55:04 | 顯示全部樓層
应該用BEC接鋰电的
tonykenwong 發表於 2019-5-15 19:53:50 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄1F好似=1000000uf
 樓主| chungms1139 發表於 2019-5-15 22:34:20 | 顯示全部樓層
tonykenwong 發表於 2019-5-15 19:53
師兄1F好似=1000000uf

無錯,正確,1F=1,000,000uF
 樓主| chungms1139 發表於 2019-5-15 22:36:25 | 顯示全部樓層
俾朋友試左,轉向凝滯無左,攪搞,得左
 樓主| chungms1139 發表於 2019-5-15 22:42:23 | 顯示全部樓層
遲D整番幾個自己用先
littlekid 發表於 2019-5-16 16:50:22 | 顯示全部樓層
請教樓主

如果要整比HOBBYWING V3.1 13.5T MOTOR 用既電容應該點搭好??

THANKS
 樓主| chungms1139 發表於 2019-5-16 22:48:43 | 顯示全部樓層
並聯於電池的 super cap 作用並不大,且體積都唔細少。
cash 發表於 2019-5-20 16:18:56 | 顯示全部樓層
littlekid 發表於 2019-5-16 16:50
請教樓主

如果要整比HOBBYWING V3.1 13.5T MOTOR 用既電容應該點搭好??

樓主: 求線路圖
emax430 發表於 2019-5-20 16:50:14 來自手機 | 顯示全部樓層
見RS HK 有15F 8.4V 電容,百幾元-粒。再並聯—粒並通2200uF,可以—試。
emax430 發表於 2019-5-20 16:56:45 來自手機 | 顯示全部樓層
改正:  不是並通,是普通。
3rock3rock 發表於 2019-5-23 08:29:56 | 顯示全部樓層
emax430 發表於 2019-5-20 16:50
見RS HK 有15F 8.4V 電容,百幾元-粒。再並聯—粒並通2200uF,可以—試。 ...

15F 嗰粒cap 明白。但请問2200uF 嗰粒有乜用呢?
emax430 發表於 2019-5-23 10:44:00 來自手機 | 顯示全部樓層
樓主-開始出題就講了並聯電解質電容的原因,大家可以再看看。