RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6087|回復: 16
收起左側

[技術問題] 銲摩打

樓主| kohenen 發表於 2019-5-20 15:39:53 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄,請教銲請個頭嘅摩打有無秘訣,上唔到錫,係側邊流曬岀黎。
emax430 發表於 2019-5-20 16:29:40 來自手機 | 顯示全部樓層
未銲之前可以試用幼沙紙磨下。
Never-N 發表於 2019-5-20 17:08:26 | 顯示全部樓層

我自己做法就熔左d錫起電線先,之後先焊落摩打道先再加錫。焊完最緊要check下係唔係假焊
AMAT 發表於 2019-5-20 17:18:07 | 顯示全部樓層
焊唔到,第一個問題係要知你用緊一支幾多W(火數)O既辣雞。
第二個問題,就係你點樣辣法。

要辣得好,預先上錫呢個工序唔少得。
無論摩打個接頭,又或者條線,都要上好錫。

上錫方法唔駛咩磨下佢,要啲錫上到去,係要個被焊O既面溫度夠。

如果你唔係兩邊上錫,就咁放條線埋去係咁辣,點辣都冇用。

摩打焊頭個銅面要先上錫。
電線都要先上錫,唔好上一面,係要見到佢啲錫溶入啲線芯到。最好係落完一邊錫再落埋另一邊,確保佢係上晒。

摩打同電線都上好晒錫,先再埋一齊,再用辣雞熱溶電線上O既錫,見佢溶落去時佢就會溶埋摩打果邊啲。一溶就可以離開支雞,吹吹佢就焊實。
garywong5368 發表於 2019-5-20 17:24:20 | 顯示全部樓層
上唔到錫就點少少上錫膏
60W辣雞夠做,唔夠就80W
emax430 發表於 2019-5-20 17:29:11 來自手機 | 顯示全部樓層
嘩,原來有不少是熟手焊工。
RGear 發表於 2019-5-21 07:38:54 | 顯示全部樓層
焊時用紙巾拿著電線
michaelxl2000 發表於 2019-5-21 08:23:59 | 顯示全部樓層
d鍚質量唔好都會唔上鍚
masterlai 發表於 2019-5-21 15:35:08 | 顯示全部樓層
首先  先檢查你的焊槍溫度夠不夠   30W焊馬達有困難,熱容易被馬達金屬外殼傳導帶走,
建議60W以上,有瞬間加熱鍵更好。(個人是用恆溫焊槍)
如果你發現你的焊槍只會溶解焊錫,卻不會把焊錫吃在焊頭上,那是烙鐵頭過熱氧化,要換焊頭。

以上都沒問題的話,那就是手路問題,以下分解動作供參考。

1. 先把要焊的線頭剝皮,露出金屬絲,用手擰紮實,整個線頭插到助焊膏,將助焊膏上滿
2. 焊槍頭先上一點焊錫,將焊錫上到布滿助焊膏的線頭上,此時有發煙及焊油沸騰的現象為正確,這樣焊錫才能吃到線頭內側。
    (若無第一個塗上助焊劑的動作,這步驟很容易造成假焊,要注意)
3. 用針狀物將助焊膏塗抹到馬達三個極點上 ,並個別先上一些焊錫。
4. 焊槍上一點錫, 然後將剛上滿錫的馬達線拿靠近馬達的PHASE,讓焊槍的錫同時接觸馬達線及馬達PHASE
5. 三者的錫融在一起後輕輕將焊槍抽離,大口吹下氣,完成。
rk2 發表於 2019-5-21 15:44:18 | 顯示全部樓層
在YOUTUBE 上搜尋並看一下真實的作業流程,也許會有幫助的。
vs6aa 發表於 2019-5-21 22:01:49 | 顯示全部樓層
C:\Users\Administrator\Pictures
hydrogen9999 發表於 2019-5-22 22:25:30 | 顯示全部樓層
如果你是焊exactly 呢個摩打的U 型位,有可能是你不能第一下就焊好,破壞了個U 位,解決方法是放棄焊在U 位,焊在平面上,不影響功能的。
呢款摩打好考焊錫功力。
emax430 發表於 2019-5-23 00:08:29 來自手機 | 顯示全部樓層
咁多大師教路,相信佢已經成功焊到。
AMAT 發表於 2019-5-23 05:49:14 | 顯示全部樓層

焊接講解,希望可以幫到手喇。
vs6aa 發表於 2019-5-25 02:12:46 | 顯示全部樓層
 樓主| kohenen 發表於 2019-5-25 14:25:06 來自手機 | 顯示全部樓層
得咗,謝謝大家。
 樓主| kohenen 發表於 2019-5-25 14:26:57 來自手機 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2019-5-23 05:49
焊接講解,希望可以幫到手喇。

正呀