RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5007|回復: 10
收起左側

F104 pro II - 大減齒與車軸有虛位

樓主| lacarmatorc 發表於 2019-7-9 13:41:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
發現 F104 pro II 大減齒與車軸有虛位, 會搖動, 與摩打齒磨合不穩, 收緊珠差未能改善, 慢速時發出奇怪嘈音。有師兄遇過相同情況嗎? 如何改善?
pecky38 發表於 2019-7-9 15:58:06 | 顯示全部樓層
唔係完全明白個問題!可否有圖?或者是這個有關 - Tamiya (#54215) F104 Spur Gear Spacer
rk2 發表於 2019-7-12 16:27:30 | 顯示全部樓層
師兄,你若是全新車自己去砌,不應有此問題的。但若是二手收回來,就有可能是上手改裝過,由於車軸是可以由公制(星星)改為英制 ( 1/12 平跑) 。有機會出現你說的問題。先用卡尺量一下車軸是什麼尺寸,也量一下現用的軸承 bearing 又是什麼尺寸,之後才可以對症下藥,解決問題。

樓主| lacarmatorc 發表於 2019-7-12 23:23:31 來自手機 | 顯示全部樓層
是新車自己砌,大減齒可用手搖動,令齒輪與摩打齒不平衡吻合。
 樓主| lacarmatorc 發表於 2019-7-12 23:36:04 來自手機 | 顯示全部樓層
啤令可車軸有虛位,正常嗎?
 樓主| lacarmatorc 發表於 2019-7-12 23:39:53 來自手機 | 顯示全部樓層
發現不是啤令和車軸有虛位,而是啤令外圈和內圈有鬆動
pecky38 發表於 2019-7-13 10:39:20 | 顯示全部樓層

珠差個大減齒因為乘係啲珠上唔係上實一定會小小鬆。我習慣馬達齒與大減齒之間的虛位非常小,那就不會有咬合問題。因為只得一級減齒,非常慢空轉時因為馬達的磁極相位跳動會直接傳到車軸做成比較響的聲音,如果加快小小就消失便是正常現像。Bearing也一樣因為珠的緣故一定有小小虛位,啲珠磨薄左虛位大就要換。可以試吓換個隻睇吓會唔會好啲!
rk2 發表於 2019-7-13 12:28:05 | 顯示全部樓層
lacarmatorc 發表於 2019-7-12 23:39
發現不是啤令和車軸有虛位,而是啤令外圈和內圈有鬆動

那就好简单, 去广华街买过粒新啤鈴,换咗佢就可以了。都係十蚊八蚊嗻
 樓主| lacarmatorc 發表於 2019-7-13 14:25:31 來自手機 | 顯示全部樓層
謝謝各位解答,今次第一次玩珠差所以有這疑問。
rk2 發表於 2019-7-13 14:47:06 | 顯示全部樓層

http://rc-evo.com/xbbs/forum.php ... 420&highlight=x1%2B牙差

xray 有出F1 用的牙差,不过都唔平。

sfdo 發表於 2019-7-13 22:50:20 | 顯示全部樓層
只係輕微左右搖擺其實唔緊要。只要唔係上下攞就OK。
跑返幾排電,珠同大齒窿磨合咗,或者就會穩定D。