RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 天照
收起左側

工房EP RC開發計劃 - KOG01 (UPDATE 2006-7-26)

James 發表於 2006-3-20 17:18:31 | 顯示全部樓層
if u wanna make it unique...then blue is the colour.......so bored....too many bule out there...(just a fdly opinion) ^^
 樓主| 天照 發表於 2006-3-20 17:19:54 | 顯示全部樓層
原帖由 James 於 2006-3-20 17:18 發表
if u wanna make it unique...then blue is the colour.......so bored....too many bule out there...(just a fdly opinion) ^^

CAD唧,到時想要乜色都可以到時先搞啦~!哈!
LeoChan 發表於 2006-3-20 17:27:21 | 顯示全部樓層
which gear ratio ?
 樓主| 天照 發表於 2006-3-20 17:41:08 | 顯示全部樓層
原帖由 LeoChan 於 2006-3-20 17:27 發表
which gear ratio ?

2.0
James 發表於 2006-3-20 18:08:03 | 顯示全部樓層
原帖由 天照 於 2006-3-20 17:19 發表

CAD唧,到時想要乜色都可以到時先搞啦~!哈!

haha....hai wor...silly me
 樓主| 天照 發表於 2006-3-21 12:36:29 | 顯示全部樓層
摩打位置大致上決定咗.....
 樓主| 天照 發表於 2006-3-21 16:26:45 | 顯示全部樓層
摩打座同細皮帶輪座大致都搞掂好喇......
開始搞好個珠差果O的DETAIL......跟住就係二樓架.......
 樓主| 天照 發表於 2006-3-21 16:33:19 | 顯示全部樓層
多一張圖片.......

宜家諗緊點可以減少前二樓架O既螺絲.....
 樓主| 天照 發表於 2006-3-21 16:40:41 | 顯示全部樓層
之前有版友問可唔可以第隻色~!可以~!哈!

即時送上HARA版同KYOSHO版啦~!哈!
 樓主| 天照 發表於 2006-3-21 19:41:06 | 顯示全部樓層
好累......明天繼續.....
 樓主| 天照 發表於 2006-3-22 12:56:43 | 顯示全部樓層
計清楚條數喇,宜家架車最大大齒,64PITCH可以用116T(用3MM底板),48PITCH可以用最大87T(用3MM底板)

當然,大前提係你要買到116T64P同87T48P啦~!哈!

不過呢個都係理論值,我諗最大應該係110至112咁上下啦.

樓主| 天照 發表於 2006-3-22 13:36:32 | 顯示全部樓層
根據一個朋友O既意見.....個設計上應該可以做到有車架硬度調節.....透過係二樓板同底板之間用唔同O既柱,唔同O既位置嚟做到唔同O既硬度......
 樓主| 天照 發表於 2006-3-22 14:07:56 | 顯示全部樓層
暫時計呢架車會有幾個特點啦......

1.低重心(至少比415同BD都要低)
2.可調車架剛度
3.窄身車架
4.最大112-115T大齒(理論值)
5.前後波箱設計共用

電池重心係中間位置,摩打細齒可調性會比一般車多少少,即係就即用到110T都可以用到幾大隻O既摩打齒....60-70T都得!但當然唔會咁用啦~!哈!又係一個理論數值.

最大齒比數應該會係11.2咁上下.112T配20T.

樓主| 天照 發表於 2006-3-22 15:39:06 | 顯示全部樓層
計掂齒比,可以成個摩打細皮帶輪組件都可以話係最後階段....宜家就係仲爭呢個度埋個啤鈴唧.......
 樓主| 天照 發表於 2006-3-22 18:02:49 | 顯示全部樓層
有PROJECT搞~!明天中午繼續~!哈!
Scania 發表於 2006-3-22 18:45:41 | 顯示全部樓層
你間公司叫乜名?出貨時支持下先
幾時到避震?
 樓主| 天照 發表於 2006-3-22 18:47:52 | 顯示全部樓層
原帖由 Scania 於 2006-3-22 18:45 發表
你間公司叫乜名?出貨時支持下先
幾時到避震?

到時話你知~!嘿!

畫好套臂先講啦~!嘿嘿!

我諗三月尾四月頭到啦,應該可以完成.
Scania 發表於 2006-3-22 23:11:40 | 顯示全部樓層
點解唔試下做專為li電而設既車架呢?
 樓主| 天照 發表於 2006-3-23 08:55:17 | 顯示全部樓層
原帖由 Scania 於 2006-3-22 23:11 發表
點解唔試下做專為li電而設既車架呢?

1.鋰電咪又係咁大舊
2.梗係做大路野先啦!
Scania 發表於 2006-3-23 12:57:23 | 顯示全部樓層
不如遲D整埋18仔~~~~,做港版正明XDD