RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2521|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手問: FET ?

AhFun 發表於 2007-8-31 23:17:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
FET 係甚麼?有咩用,有冇分好多種地?
我見到有人加好多?WHY?
terencelyl7411 發表於 2007-8-31 23:22:13 | 只看該作者
FET 是電子零件的一種

FET主要有 4562  3010  3004  3006
其中 4562 爆炸力最強

FET 能把車子的爆炸力提高 但極速不變
即是把起步到極速的時間縮短
ice1234 發表於 2007-8-31 23:26:12 | 只看該作者
lazer 發表於 2007-9-1 01:12:46 | 只看該作者
:D

樓主| AhFun 發表於 2007-9-2 18:53:04 | 只看該作者
加FET 大概幾錢?
terencelyl7411 發表於 2007-9-2 19:43:57 | 只看該作者
 樓主| AhFun 發表於 2007-9-2 20:07:04 | 只看該作者
wa... 好貴喎..
ice1234 發表於 2007-9-2 21:04:52 | 只看該作者
原帖由 AhFun 於 2007-9-2 06:53 PM 發表
加FET 大概幾錢?

自己加幾十蚊....就算加8粒都唔過$100
 樓主| AhFun 發表於 2007-9-2 21:35:15 | 只看該作者
差好多喎,有冇instruction DIY ar?
sfdo 發表於 2007-9-2 22:47:11 | 只看該作者
原帖由 AhFun 於 2007-9-2 18:53 發表
加FET 大概幾錢?

去CT加: 4粒 $190、6粒 2xx (唔記得了)

instruction DIY
http://rc-one.com/phpwind/read.php?tid=114
但有好多詳節冇提到....
除非對 [刪]電子維修[/刪] 焊接有相當經驗,否則自己係唔輕易疊....

mcnelson 發表於 2007-9-2 23:02:01 | 只看該作者
自己搞瓜就,因小失大
ice1234 發表於 2007-9-3 15:31:29 | 只看該作者
原帖由 sfdo 於 2007-9-2 10:47 PM 發表

去CT加: 4粒 $190、6粒 2xx (唔記得了)

instruction DIY
http://rc-one.com/phpwind/read.php?tid=114
但有好多詳節冇提到....
除非對電子維修有相當經驗,否則自己係唔輕易疊....

有好多詳節冇提到?????
開雞等佢熱.....
放mosfet........
上錫.......

焊錯就用吸錫器啦

完全無咩高深學問可言......
d 大陸工廠女工對電子維修相當經驗都係咁焊

可能你會話個個人好似我識電子野咩.....
老實講...小弟唔係讀電子出生...亦都唔係做電子e行.....
大部份電子野都係自學...
如果你覺得你自己點學都唔識...咁你就一定唔會識...

咩都話有錢比人整lor....

再離普d可能會講...d女仔唔駛追啦...用錢買個咩得....
但係用錢買來的..又係咪自己想要呢....

只要你肯,無可能整唔到..

焊零件唔係咩困難野....分分鐘你呀媽焊得重勁過你

sfdo 發表於 2007-9-3 19:18:04 | 只看該作者

回復 #12 ice1234 的帖子

你話就易....
用幾多 火 (W) 雞? 焊錫幾多mm?....
舊o既 fet 腳點起法?(用咩工具....)
起左之後同焊新 fet 之前,對 PCB 表面處理....
用乜固定 PCB 同 fet?
焊之後o既初步測試 (PCB 未接電源之前),唔初步測試o既好彩o既就郁到,唔好彩塊 PCB 就一鑊泡.....

我知呢D純粹搬 fet 過板 可以無咩高深學問可言,但最重要係焊接驗經同技巧,
大陸工廠女工o個D大大粒,及佢地不同工序有前人分別預備好,點同呢。(唔同工序支雞O既火數都未必一樣啦)

我自己除左焊過 servo VR、摩打 電容 , 焊過 OP 放大器 DIY 音響,o個D OP AMP 、原子粒 或 VR 焊腳都有 2mm 距離,
但 fet 腳 1mm 距離都冇,遺憾o即係我屋企支雞大粗,火數又必未適合,
我又唔常用車場D細雞,所以冇乜經驗 feel 到......

暫時投降
terencelyl7411 發表於 2007-9-3 20:25:00 | 只看該作者
原帖由 sfdo 於 2007-9-3 07:18 PM 發表
你話就易....
用幾多 火 (W) 雞? 焊錫幾多mm?....
舊o既 fet 腳點起法?(用咩工具....)
起左之後同焊新 fet 之前,對 PCB 表面處理....
用乜固定 PCB 同 fet?
焊之後o既初步測試 (PCB 未接電源之前),唔 ...

哇 乜你咁講野阿
你自己廢 又唔識焊野姐
唔代表個個都係咁喎
karl 發表於 2007-9-3 22:12:26 | 只看該作者
算吧啦,上CT整好過,比較安全又吾洗煩,整完又可以玩吓仲好啦
差果一百幾拾,吾好自己整
 樓主| AhFun 發表於 2007-9-3 22:41:36 | 只看該作者
CT 即係邊度?
價錢OK 嗎?
Ang 發表於 2007-9-18 00:01:51 | 只看該作者
If you're newbie and no good in soldering, then it's better to let the pros to do it for you.

Stack FETs is a must if you want to try out those hot motors.