RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1362|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我部ol又燒fet....

MAZDA 發表於 2007-9-20 16:07:49 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
前晚我部ol 拎去mms 個度維修 , 換4粒fet共$300.....  
頭頭返去試時冇事 , 但之後部ol 出煙啲電超熱後發
現又燒fet..... 而家我部ol 只識前行唔識向後
行.... 會唔會我上次係大陸玩因雨天關係弄濕個
底板而咁樣燒fet呢 ?
samy 發表於 2007-9-20 16:29:21 | 只看該作者
it is so bad!
samy 發表於 2007-9-20 16:30:01 | 只看該作者
maybe your gear ratio need to fix.and what kind of motor you are using?
billy86che 發表於 2007-9-20 16:30:53 | 只看該作者
If your car was dried after the rain and could run normally afterwards, don't blame the rain.
亞渠 發表於 2007-9-20 19:10:36 | 只看該作者
濕過水..冇得整架la....
tanoshi 發表於 2007-9-21 09:18:50 | 只看該作者
可能個motor軸轉動不暢順(因為某部份氧化),而令fet過熱而燒
要先整好過motor傳動先再換fet,否則換fet又可能再燒,如果有前無後,都是燒了2粒fet,
記著motor不能暢順轉動或停頓是很有電流,重而引致fet過熱
還有可看看pcb有沒有短路(由其是近fet輸出到motor的部份)
karl 發表於 2007-9-21 11:30:04 | 只看該作者
嘩~~~三百大元,我上次買塊02底板連四粒fet 4562 都係$250
就算上CT都無咁
換過粒後波fet 算把啦
billy86che 發表於 2007-9-21 13:32:23 | 只看該作者
雖然玩蚊車係平,但保養都唔係免費,咪咁多嚧穌啦!