RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2903|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手入左awd..遲d放相,,有野問

嘉頓子 發表於 2007-10-30 22:10:08 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
星期日820買左架AWD
連控.drift呔.86殼,電 計埋計埋1400左右
遲d post 返d 相俾大家睇下

玩左2日..想問
1.呔玩幾耐換一次
2.有咩野要改?主要想跑得快d 同定d..
3.彈弓,魔打 使唔使換?邊隻好..
4.魔打個T 比..幾多比幾多會好跑d同drift得好d?有無關係?
5.想問底燈同車頭燈點加?
6.度數係咩黎?

馬騮仔 發表於 2007-10-30 22:22:14 | 只看該作者
C兄你想係where玩ga 係車場玩or 係屋企玩ar
你想玩快車or drift ar
d seting 唔同ga wo

樓主| 嘉頓子 發表於 2007-10-30 22:28:53 | 只看該作者
應該都係屋企玩多...遲d放假先落場玩
同埋多係d 球場玩...
可否po晒drift 同 run 果d 資料...XD"遲d改都方便d

師兄呢2隻字吾敢當....新手黎...xd
henry888 發表於 2007-10-31 07:26:53 | 只看該作者

我以前都試過放落球場玩, 不過mini仔離地太低, 玩完好傷車, 又多大粒塵, 整壞d野
我唔建議去球場玩
球場setting就好易姐, set 到比較推頭: 頭尾toe-in 1-2度, 頭30度呔, 尾20度呔, 其他野就原裝ok,
摩打有幾快得幾快, 齒比21:27, 總之要極速唔要加速, 咁會爽d, 架車火箭咁樣

係屋企玩就一定要吸塵拖地, 要練轉彎的話就一定要鋪track, 可以用電線管整
如果木地板加上天氣乾澡, 就用噴花既水壺噴少少水係地, 架車就咬到飛起
頭30度呔, 尾20度呔, 其他野都唔使點set

去場玩就多好多野搞, 要pro既又有, 要簡簡單單既都有
bring多少少set車零件去車場: 0度,1.5度,3度杯, 頭尾toe-in bar, 不同的介子, 彈弓, 頭20度無紋, 尾10度直紋or格仔紋呔, 好多人都願意同你分享車經
傾多d, 玩耐d就好快上手
車可以玩到幾快視乎個人, 但車set得精神可以令你發揮得好d
呢架四驅最重要係set虛位, 珠叉同尾呔, 其他野無咁重要

有野講錯講唔清楚不妨分享討論下丫
sumandy 發表於 2007-10-31 11:40:23 | 只看該作者
喂Henry.. 你依家跑條新track 前呔尺有冇Toe-in 呀 ?
henry888 發表於 2007-10-31 11:50:06 | 只看該作者
sumandy 發表於 2007-10-31 12:46:52 | 只看該作者
原帖由 henry888 於 2007-10-31 11:50 發表

i use 0 degree in the front, 'A' rear toe-in

怪唔知我入灣咁慘lar.. 我都知領野.. 我前面用原裝6 .. 後面A Toe得好少wooo

以前冇咁多灣仲OK.. 尋晚D彎大到傻左

Thanks
偉記 發表於 2007-10-31 13:04:14 | 只看該作者
原帖由 sumandy 於 2007-10-31 12:46 發表

怪唔知我入灣咁慘lar.. 我都知領野.. 我前面用原裝6 .. 後面A Toe得好少wooo

Thanks

收完料,咁今日幾點上去試車?
sumandy 發表於 2007-10-31 14:15:37 | 只看該作者
原帖由 偉記 於 2007-10-31 13:04 發表

今晚唔去law...
sumandy 發表於 2007-10-31 14:17:03 | 只看該作者
原帖由 偉記 於 2007-10-31 13:04 發表

喂... 你個頭像係新殼?
henry888 發表於 2007-10-31 14:46:29 | 只看該作者
Wai gor,new body wor, golden SC430
show off
henry888 發表於 2007-10-31 14:49:22 | 只看該作者
原帖由 sumandy 於 2007-10-31 12:46 發表

Thanks

using A in the rear can let the rear slip a little bit, 入灣is less stable but steer angle is wider
sumandy 發表於 2007-10-31 15:07:39 | 只看該作者
原帖由 henry888 於 2007-10-31 14:49 發表

using A in the rear can let the rear slip a little bit, 入灣is less stable but steer angle is wider

IC... Thanks Henry
 樓主| 嘉頓子 發表於 2007-10-31 19:18:47 | 只看該作者
我個po變左大家吹水主題....><"
想問成日講果d度數....其實係咩黎?
馬騮仔 發表於 2007-10-31 20:17:45 | 只看該作者
其實係屋企玩 只要換條drift 吠就得la 無需改咁多
落場玩就重easy 落到場見到玩drift d  C兄請教吓人咪ok low 係唔係
 樓主| 嘉頓子 發表於 2007-10-31 20:36:10 | 只看該作者
原帖由 henry888 於 2007-10-31 07:26 發表
我以前都試過放落球場玩, 不過mini仔離地太低, 玩完好傷車, 又多大粒塵, 整壞d野
我唔建議去球場玩
球場setting就好易姐, set 到比較推頭: 頭尾toe-in 1-2度, 頭30度呔, 尾20度呔, 其他野就原裝ok,
摩打有幾快得 ...

20 度呔...toe-in 1-2 度 果d咩黎?
sfdo 發表於 2007-10-31 21:16:16 | 只看該作者

回復 14# 的帖子

可參考呢度
http://www.rc-evo.com/m_newhand/hand009.html
或去 電車技術討論精華文章 爬下文

mini-z 通常   換o太尺改變 Toe in/out 度,換轉向杯改變 Camber 度
 樓主| 嘉頓子 發表於 2007-10-31 22:14:42 | 只看該作者
頭先整開左之後再砌返發覺收油既時候左後輪好快停,,,,同其他3個輪收既時間唔同同埋嘈左好多...試過換過幾個此..唔知有咩問題?
henry888 發表於 2007-10-31 23:27:08 | 只看該作者
可能夾住bearing, 虛位set得唔好
or粒bearing 瓜左
karl 發表於 2007-10-31 23:54:41 | 只看該作者
係咪上螺絲太緊鎖住左呀