RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3864|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

mr-15裝飄移呔是不是真是可以玩飄移

DHL 發表於 2007-11-23 19:08:10 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
mr-15裝了飄移呔是不是可以玩飄移
咁有沒有D awd車飄得咁好呢?
HN577 發表於 2007-11-23 19:26:53 | 只看該作者
後驅車drift係好難的
韓哥 發表於 2007-11-23 19:37:27 | 只看該作者

邊個教你裝左飄移軑真係可以玩飄移 係嘅話大把人攞d 01,02果d黎飄na
基本上部車係飄唔到,要飄,買部awd啦,又好玩
椰禮 發表於 2007-11-24 01:02:21 | 只看該作者
聽到都想笑,後驅車裝drift tire連彎都轉唔到 ;P
henry888 發表於 2007-11-24 02:19:38 | 只看該作者
原帖由 椰禮 於 2007-11-24 01:02 發表

係咩?你試過?
\點解唔得?有無理論?實際試過?
Buildinglung 發表於 2007-11-24 04:00:07 | 只看該作者
原帖由 椰禮 於 2007-11-24 01:02 發表

""D1"" real car also 4WD?????

後驅車also can drift gei, just depends on the setting...

You can say 4WD is more easier for drift, but you can not say "後驅車" can not drift....

Triton 發表於 2007-11-24 13:52:22 | 只看該作者
係pro o的喎!!!!
 樓主| DHL 發表於 2007-11-24 14:09:24 | 只看該作者
我就找日買組飄移呔試下可不可行先
Buildinglung 發表於 2007-11-24 14:37:16 | 只看該作者
原帖由 DHL 於 2007-11-24 14:09 發表
我就找日買組飄移呔試下可不可行先

If you want to try drift with a RWD car, i think you need to use different type of drift tire at front and rear! becasue not as same as the 4WD can use the same type of tire at both front and rear.

I have try RWD drift at 1/10 car, but really hard to control....   but funny !!!!
sfdo 發表於 2007-11-25 01:24:39 | 只看該作者
原帖由 henry888 於 2007-11-24 02:19 發表

係咩?你試過?
\點解唔得?有無理論?實際試過?

我試過。架車好易掉頭。 但倒車行又免強做到 重力 drift
我試過o係 CT 玩 mr01 都做過類似慣性 drift o既動作,尾30胎 頭原裝胎,牙差用 ATM 高黏度油 (比 京商 30K 度更黏),
但後驅車應該做唔到 四驅O既持續 動力 drift 。
penny. 發表於 2007-11-25 18:01:25 | 只看該作者
如果話甩尾我估正常Tire都做到,但飄移可能吾得......
(緊記飄移絕非甩尾!)
椰禮 發表於 2007-11-25 18:19:19 | 只看該作者
mr裝drift tire最多做到有限度甩尾,好難控制到想甩幾遠就甩幾遠,
而且唔係計又0開始加速果下甩尾wo,如果玩自轉既話就冇問題,因
為實在太易白鴿轉,想轉個彎都難
WTCC 發表於 2007-11-25 22:55:50 | 只看該作者
原帖由 Buildinglung 於 2007-11-24 04:00 發表

""D1"" real car also 4WD?????

後驅車also can drift gei, just depends on the setting...

You can say 4WD is more easier for drift, but you can not say "後驅車" can not drift....

兩樣都唔同..
搖控車無真車既LSD ~ 無差速既車,後驅用同一條軸行...咁大力好易掉頭...
諗都諗倒啦~MINI Z 咁高轉...後轆打滑..好易掉頭...
甩尾都還可以
800mah 發表於 2007-11-25 23:14:12 | 只看該作者
原帖由 WTCC 於 2007-11-25 22:55 發表

兩樣都唔同..
搖控車無真車既LSD ~ 無差速既車,後驅用同一條軸行...咁大力好易掉頭...
諗都諗倒啦~MINI Z 咁高轉...後轆打滑..好易掉頭...
甩尾都還可以

完全同意 ... RWD既mr015同真既RWD車跟本唔係同一樣野.
椰禮 發表於 2007-11-27 01:43:15 | 只看該作者
原帖由 WTCC 於 2007-11-25 22:55 發表

兩樣都唔同..
甩尾都還可以

如果以真車黎講係咪應該係千5至2千匹戰車踩油打轉
WTCC 發表於 2007-11-27 23:42:37 | 只看該作者
原帖由 椰禮 於 2007-11-27 01:43 發表

如果以真車黎講係咪應該係千5至2千匹戰車踩油打轉

二千匹- -咁即係無得拉埋黎講
Buildinglung 發表於 2007-11-28 04:06:10 | 只看該作者

兩樣都唔同..
甩尾都還可以

咁梗係無四驅咁好飄啦

LSD can replace by 直濕玩後驅飄移呢 ??? Try Try! so funny//// you can use 4wd try...

billy86che 發表於 2007-11-28 10:28:37 | 只看該作者
原帖由 penny. 於 2007-11-25 18:01 發表
如果話甩尾我估正常Tire都做到,但飄移可能吾得......
(緊記飄移絕非甩尾!)

飄移和甩尾在性質上沒大分別,只是在程度上有分別.
penny. 發表於 2007-11-30 13:43:36 | 只看該作者
原帖由 billy86che 於 2007-11-28 10:28 發表

飄移和甩尾在性質上沒大分別,只是在程度上有分別.

正正就係呢TOPIC 0既關鍵!
APPLE 發表於 2007-11-30 15:40:46 | 只看該作者
我記得在01時代,用前30後15激走時,當四條 O太 玩到OverHeat的時候比大油由彎入至出彎就會甩甩地...!好好玩.....!

(不過要OverHeat得ArmArm好)