RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4209|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

F103GT 齒與噪音是否有關?

akcw168 發表於 2007-11-27 20:34:24 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位大大好, 小弟剛開始玩103GT, 想問下大家架車係唔係好噪呢? 我係用25T GT-Tuned 加上以下的齒, 是否有問題呢? 請各位幫幫忙, 唔該哂!
比利羊 發表於 2007-11-27 21:54:20 | 只看該作者
C兄~

首先你用25T,齒比 100 / 23 = 4.3
原裝 540 齒比 70 / 14 = 5
如果你想部車快D, 可用23T或以上摩打. 如12T.
如果你想部車慢D, 可用大過 5 的齒比, 如6.
而家你用慢摩打加細齒比, 部車起步及加速會好慢, 要長直路先有發揮!

架車好噪...
F103GT 用 KAWADA 64P 大齒, 要用KAWADA ADAPTER, 加 8分1珠,
你點裝 64P 大齒???  大齒有無虛位???

大家研究一下

樓主| akcw168 發表於 2007-11-27 22:02:36 | 只看該作者
多謝你嘅回覆, 果兩隻齒係我買25T時問創X戴帽果位哥哥仔介紹, 其實我只係想要快齒.....原來.....
點裝 64P 大齒?? 就咁裝ja, 跟足張說明書咁囉... 有其他裝法嗎? 請教教我呀!!
咁而家我應該買咩齒至啱呢? 唔該!!
比利羊 發表於 2007-11-27 22:14:35 | 只看該作者
你用25T, 齒比應該用5或6, 如果想快就換 23T.
我用 23T 玩 103GT 都覺慢...

你想用 64P 齒, 一定要用 ADAPTER, 無用一定唔得.
你可以買或自製,.

圓形圈一隻, 外圈直徑9.5mm, 內圈直8mm, 厚3mm,
放在大齒中央再套車軸.

twohitsix 發表於 2007-11-28 11:54:58 | 只看該作者
師兄, 請問 kawada 隻 adapter 在那裡買到? 大約要幾錢?
我自己用緊n年前 HPI 果套 100T 連 adapter... 有幾個朋友都想用, 但依家揾唔到了, 所以想知道. 謝謝.

原帖由 比利羊 於 2007-11-27 22:14 發表
你用25T, 齒比應該用5或6, 如果想快就換 23T.
我用 23T 玩 103GT 都覺慢...

你想用 64P 齒, 一定要用 ADAPTER, 無用一定唔得.
你可以買或自製,.

圓形圈一隻, 外圈直徑9.5mm, 內圈直8mm, 厚3mm,
放在大齒 ...
 樓主| akcw168 發表於 2007-11-28 12:19:55 | 只看該作者
is that mean that white plastic thing that comes with the pack?
比利羊 發表於 2007-11-28 20:56:16 | 只看該作者

回復 5# 的帖子

C兄...今個星期六來 TKO 嗎?
我試 F103GT 連無刷 3.5R

ADAPTER 你打電話去快捷問下?
KWS 最後 3 粒, 我買晒了 , 唔知幾時有貨!
一粒 ADAPTER 25才, 我之前用自製的, 都好易整.
cowboy 發表於 2007-12-6 16:30:11 | 只看該作者
吓!!3.5R!!?  瘋狂快車!

用幾多齒比?
差速頂得順?
起步冇甩尾?
直路尾入急彎冇掉頭?
出彎比油冇甩尾?

請快快講講試事報告!
garywong5368 發表於 2008-1-17 18:05:30 | 只看該作者

回復 7# 的帖子

TKO邊頭可玩  F103 GT    ???

有好地方咩??????
msmcreation 發表於 2008-1-20 01:43:31 | 只看該作者
原帖由 twohitsix 於 2007-11-28 11:54 發表
師兄, 請問 kawada 隻 adapter 在那裡買到? 大約要幾錢?
我自己用緊n年前 HPI 果套 100T 連 adapter... 有幾個朋友都想用, 但依家揾唔到了, 所以想知道. 謝謝.

點解唔用番F103 F1 個63T? 旺角仲有得賣, 廿幾蚊
配個18T 63/18= 3.5 夠晒快
chrishkyung 發表於 2008-1-20 23:22:57 | 只看該作者
kawada quality is better than tamiya in spur gears...but need an adaptor
billycheng 發表於 2008-9-4 02:46:02 | 只看該作者
用3.5R可以操控到嗎?有無短片睇睇,請賜教!
我用16T摩打都玩唔店,打哂白鴿轉