RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1448|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

差電及放電一問=]]~

ANDYMIRIAM 發表於 2007-12-5 13:41:28 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問大家放電用幾多Amp放嫁...??
放電Amp數我覺得越細越好...慢慢放...(P.S 但真係好慢....)
但是大家覺得幾多Amp放比較合理?
每粒電放到幾多V呢?係0.8V/0.9V/1.0V定係其他????
串聯差電同獨立差電比,獨立差電不是更佳嗎?為何沒有人這樣做!
充電時又用幾多Amp充呢?用0.9A/1.0V定係1.1V或以上?
用A數大D差真係爆會D??....其實我覺得0.9Amp都好爆不過想問大家用其他A數差既感覺如何....amp

kwok7660 發表於 2007-12-5 14:17:19 | 只看該作者
 樓主| ANDYMIRIAM 發表於 2007-12-5 15:02:30 | 只看該作者
唔明woo 帥兄~~咩1C=2400MAH , 0.5C=1200MAH , 2C=2400MAH
"C"  : 1小時X額定放電電流,例如一棵800mAH 的電池,它的 1C = 800mA ????
好多謝你先但我完全睇唔明woo...."C" 有無英文全名...@@?可唔可以講解下呢...太官方答案...真係唔係好明...
呢個我明→"溫度越低對電池越好, 切忌超過 50 度"
"但你覺得差完係唔係要放凍佢先用呢?
定吹住佢黎差?放電時又洗唔洗吹住佢呢?
其實應該係要KEEP住常溫比佢,定係要凍牙?
要做到低溫充/放電每次溫度都唔一樣!
假如現在18度室溫,用風扇吹住佢16.5度,假如2日後10度用風扇吹住佢8度!
咁佢放電時16.5度同8度時放電功率未唔一樣LO~????咁未會過放LO~D電會唔會好快死呢~?

billy86che 發表於 2007-12-5 16:06:19 | 只看該作者
 樓主| ANDYMIRIAM 發表於 2007-12-6 13:30:44 | 只看該作者
原帖由 billy86che 於 2007-12-5 16:06 發表

He was asking about mini-z (700-1000mah), which is not on the list.

嗯嗯~~~~無錯~~我講緊係3A電
xlarge 發表於 2007-12-6 13:54:39 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2007-12-6 13:30 發表

嗯嗯~~~~無錯~~我講緊係3A電

平時玩就1a都夠la~
比賽用1.2-1.5a都得既
電既野
我覺得唔洗搞太多la~
你睇我
都係cheap cheap charger加TCL姐
太爆我覺得仲難玩
可能我係新手la
 樓主| ANDYMIRIAM 發表於 2007-12-7 10:14:30 | 只看該作者
原帖由 xlarge 於 2007-12-6 13:54 發表

平時玩就1a都夠la~
比賽用1.2-1.5a都得既
電既野
我覺得唔洗搞太多la~
你睇我
都係cheap cheap charger加TCL姐
太爆我覺得仲難玩
可能我係新手la

我平時同比賽都係用0.9A...@@...差得太慢啦49-50分鐘...先一排,,,