RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: move7648
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Xpress 用咩servo好??

wingx2 發表於 2007-12-19 00:47:22 | 只看該作者
我確實是不知在討論什麼.請見諒
馮馮ymc 發表於 2007-12-19 01:00:49 | 只看該作者
原帖由 wingx2 於 2007-12-19 00:45 發表

Dear 馮馮ymc前輩:

關於你以前回覆,
我都不知在討論什麼?

我有說過會不耐用.

有問題嗎? 

我知我年資/年紀都不夠你高.....
你又是香港其中一個大賽會YMC的掌舵人受萬人愛帶.
給前輩你 ...

你作為一個模型工作者,在一個公開論壇上教人偷線將servo加電壓,然後滿不在乎說"不耐用",
形同叫人行路行出馬路,命不久矣......唔關我事!!
請你解說..問題在那??
我只是以一個玩模型車嘅玩家心態看此post,只不過知道你係電波網職員,即模型工作者!
換著一些入世不深的玩家,經你一教......破財冇所謂,燒晒架車又如何,只因你一句""不耐用""將你的所謂方法推得一乾二淨!!
要教人首先要三思而後行,十多年前本人眼見經你說的方法,朋友的一部12仔化為烏有.....
如果想推xpress的post,下次不妨再出多d怪招!!
wingx2 發表於 2007-12-19 01:03:05 | 只看該作者
原帖由 馮馮ymc 於 2007-12-19 01:00 發表

你作為一個模型工作者,在一個公開論壇上教人偷線將servo加電壓,然後滿不在乎說"不耐用",
我只是以一個玩模型車嘅玩家心態看此post, ...

謝謝
AMAT 發表於 2007-12-19 01:07:08 | 只看該作者
原帖由 馮馮ymc 於 2007-12-19 01:00 發表

我只是以一個玩模型車嘅玩家心態看此post, ...

唔好下下EXPRESS前EXPRESS後啦.....罪不及公司或架車.....哈!
佢都只係發表下個人意見~

咁佢咁講唔係唔得,但又講明唔耐用,佢都唔係唔負責任.
同你話咩行出馬路O既嚴重性又真係差得太遠.....哈哈!

咁無理由下下叫WING少講O野前都要加句:本人並不代表公司立場
咁O架嗎~哈!

入WING WING數OK,唔應該入EXPRESS數O既.....
馮馮ymc 發表於 2007-12-19 01:16:13 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-12-19 01:07 發表

唔好下下EXPRESS前EXPRESS後啦.....罪不及公司或架車.....哈!
佢都只係發表下個人意見~

咁佢咁講唔係唔得,但又講明唔耐用,佢都唔係唔負責任.
同你話咩行出馬路O既嚴重性又真係差得太遠.....哈哈!

咁無理 ...

我都冇話関佢公司事,係佢老細同我講過架mrr2佢設計,所以咪叫聲佢設計師啫,根本係討論佢本人,
你唔好以為我話佢公司啦!!係佢話多謝我幫佢推post搾!!
仲有!!1pack7.2v嘅short電爆炸力你唔係唔知呀??唔係太遠架!!
同埋呢個係態度問題!!又大字又細字!!想點??
AMAT 發表於 2007-12-19 01:23:32 | 只看該作者
原帖由 馮馮ymc 於 2007-12-19 01:16 發表

我都冇話関佢公司事,係佢老細同我講過架mrr2佢設計,所以咪叫聲佢設計師啫,根本係討論佢本人,
仲有!!1pack7.2v嘅short電爆炸力你唔係唔知 ...

哈哈~算啦算啦.......
馮馮ymc 發表於 2007-12-19 01:25:07 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-12-19 01:23 發表

哈哈~算啦算啦.......

又關唔我事!!不過跌咗錢入佢袋啫!!
AMAT 發表於 2007-12-19 01:27:40 | 只看該作者
原帖由 馮馮ymc 於 2007-12-19 01:25 發表

又關唔我事!!不過跌咗錢入佢袋啫!!

得得得~!多謝馮爺~嘿!
馮馮ymc 發表於 2007-12-19 01:35:18 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-12-19 01:27 發表

得得得~!多謝馮爺~嘿!

又關你事
wingx2 發表於 2007-12-19 02:40:52 | 只看該作者
原帖由 馮馮ymc 於 2007-12-19 01:16 發表

仲有!!1pack7.2v嘅short電爆炸力你唔係唔知 ...

係啦係啦!係我啦.thx~
最正統的方法當然是Buy一隻貴價一點的快Servo啦.
再buy一隻後備的Servo Body只是十多二十元都可以接受.

亦請move7648兄和有看過此題目的帥兄注意!
謝謝

玩遙控車很多時會有意外,
例:正常地為電池充電都不知為何亦會有意外爆炸
所以改變原裝servo電路接線是危險的有可能會引致傷害!
以前提過的改變原裝servo電路接線方法,
坊間是有人使用但不保証安全.
同時”馮馮兄”亦很好在經過多次回覆後,
把他的經驗和大家一起分享
(by 馮馮兄:要教人首先要三思而後行,
十多年前本人眼見經你說的方法,朋友的一部12仔化為烏有.....)

致於回應馮馮兄的疑問,
1.態度問題!!又大字又細字!!想點??
大字是為了帶出重點,如有”務犯”請多多包容!

後記:

馮馮兄如能夠在#11直接回覆你的經歷

(by 馮馮兄:要教人首先要三思而後行,
十多年前本人眼見經你說的方法,朋友的一部12仔化為烏有.....)

相信會少了很多誤會.亦不用討論我本人,離了題.

我亦都同意&樂意你意思是討論我本人,
因有幾個回覆是說我是工程司&有意&無意提示我是電波網的員工,

而我不認同你#27的回應
(BY 馮馮兄:又關唔我事!!不過跌咗錢入佢袋啫!!),
因為你是有需要不斷提醒我們各位後輩的!而你在這裡亦回了很多的回應,
所以我不認同你#27的回應.

而#29的回應我亦不認同
因Amat是網主有責任令”題目”不離題的.所以是合理的

最後:
聽你的語氣似乎對我有點不滿,我亦知我沒什麼禮貌.
你有不滿其實你可致電給我,你應有我電話吧!

希望你沒有動了真氣吧!馮Sir

我還要跑YMC呢....

教主 發表於 2007-12-19 03:17:13 | 只看該作者