RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1612|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手 轉向問題

bbto 發表於 2007-12-19 14:11:02 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我剛剛買左ga mr01 ready set
但係我發覺前輪會自動左右左右不停咁郁...(幅度好細)
有時我有轉左轉到盡,佢會彈番轉頭.
例如
車軚向前當係0度,我轉左到你盡當係30度,keep住轉盡,冇啦啦會彈左去10度...之後不停震
我冇cam,所以畫左張圖希望易明d~~

黑色係冇轉,
紅色係轉盡,
綠色係彈番轉頭ge位!!

唔知係咩問題呢??
觀星是答案 發表於 2007-12-19 14:14:45 | 只看該作者
jam 機?
xlarge 發表於 2007-12-19 14:27:05 | 只看該作者
原帖由 bbto 於 2007-12-19 14:11 發表
我剛剛買左ga mr01 ready set
但係我發覺前輪會自動左右左右不停咁郁...(幅度好細)
有時我有轉左轉到盡,佢會彈番轉頭.
例如
車軚向前當係0度,我轉左到你盡當係30度,keep住轉盡,冇啦啦會彈左去10度...之後不 ...

VR可能有事
宜家買01...............!?
你係唔係俾人呃啊!?
ANDYMIRIAM 發表於 2007-12-19 14:33:25 | 只看該作者
原帖由 xlarge 於 2007-12-19 14:27 發表

VR可能有事
你係唔係俾人呃啊!?

係LO~係LO~係邊到買牙買左幾多$牙???有無相牙...
 樓主| bbto 發表於 2007-12-19 15:11:52 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2007-12-19 14:33 發表

係LO~係LO~係邊到買牙買左幾多$牙???有無相牙...

原帖由 xlarge 於 2007-12-19 14:27 發表

VR可能有事
你係唔係俾人呃啊!?

我係加拿大^^=.= Skylike R32
我個fd個架都冇事=.+唔會俾人呃掛
vr係咩呢ga??
ANDYMIRIAM 發表於 2007-12-19 15:18:04 | 只看該作者
原帖由 bbto 於 2007-12-19 15:11 發表

我係加拿大^^=.= Skylike R32
我個fd個架都冇事=.+唔會俾人呃掛
vr係咩呢ga??

登錄/註冊後可看大圖
尼個係VR...
 樓主| bbto 發表於 2007-12-19 15:34:14 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2007-12-19 15:18 發表

登錄/註冊後可看大圖
尼個係VR...

咁有冇得救呀??
同埋全名係咩呀?/
thx

ANDYMIRIAM 發表於 2007-12-19 16:22:55 | 只看該作者
原帖由 bbto 於 2007-12-19 15:34 發表

咁有冇得救呀??
同埋全名係咩呀?/
thx

VR其實有好多隻...
VR=學名,"可變電阻"/"vary-resistor"
如果你去買你同佢講要..MINI Z SERVO VR得嫁啦~

Mini-Z Servo VR   
Got trouble with your steering servo

This VR can be replaced with the damaged  Mini-Z servo.

樓主| bbto 發表於 2007-12-19 16:37:22 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2007-12-19 16:22 發表

VR其實有好多隻...
VR=中文學名,"可變電阻"
如果你去買你同佢講要..MINI Z SERVO VR得嫁啦~

Mini-Z Servo VR   
Got trouble with your steering servo

This VR can be replaced with the damaged  ...

唔該晒~~同我聽日去同老細針針先~~
ANDYMIRIAM 發表於 2007-12-19 23:17:17 | 只看該作者
原帖由 bbto 於 2007-12-19 16:37 發表

唔該晒~~同我聽日去同老細針針先~~

唔洗唔該~=]不過01比較難玩..
 樓主| bbto 發表於 2007-12-20 12:12:13 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2007-12-19 23:17 發表

唔洗唔該~=]不過01比較難玩..

難玩??點解ga??冇咁好control??
今日去整車.....vr冇貨.....
我想問 3 racing, pn racing 定atomic mod d parts 好d???
penny. 發表於 2007-12-20 13:43:32 | 只看該作者
VR買Kyosho

其他Parts唔知而家市面仲有無,香港就無乜,同埋MR-01 o既年代係未有Atomic,同3Racing好似無出MR-01野!

如果係改或整就買番Kyosho (唔知仲有無Stock), 如果金屬摩打座選擇有 (PN, GPM, RC Raing),不過都係果句,唔知仲有無貨!
ANDYMIRIAM 發表於 2007-12-20 14:20:29 | 只看該作者
原帖由 bbto 於 2007-12-20 12:12 發表

我想問 3 racing, pn racing 定atomic mod d parts 好d???

買kyosho ~~~香港買太概30~35蚊到啦!加拿大就唔知幾多到]
~買多粒啦防身尼!!
因高處跌下...大炒...vr受大復震動等....
都會令VR有此情況.....
ANDYMIRIAM 發表於 2007-12-20 14:21:35 | 只看該作者
原帖由 bbto 於 2007-12-20 12:12 發表

PARTS 都係買KYOSHO 好...不過~~我未玩過01~~~!!!
 樓主| bbto 發表於 2007-12-20 16:18:38 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2007-12-20 14:21 發表

PARTS 都係買KYOSHO 好...不過~~我未玩過01~~~!!!

原帖由 penny. 於 2007-12-20 13:43 發表
VR買Kyosho

其他Parts唔知而家市面仲有無,香港就無乜,同埋MR-01 o既年代係未有Atomic,同3Racing好似無出MR-01野!

如果係改或整就買番Kyosho (唔知仲有無Stock), 如果金屬摩打座選擇有 (PN, GPM, RC Raing) ...

如果awd d parts 呢/?
我想買架awd 玩下
ANDYMIRIAM 發表於 2007-12-20 16:29:04 | 只看該作者
原帖由 bbto 於 2007-12-20 16:18 發表

如果awd d parts 呢/?
我想買架awd 玩下

除左金屬馬達散熱低蓋唔好用返kyosho外因散熱面較細,,
如果跑地毯既...都唔見意用kyosho呔(因為唔夠咬地)...!!!
其他呔尺...狗骨..珠差.全部見意使用kyosho 比較好~