RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2693|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

AWD停電

henry888 發表於 2007-12-21 03:32:45 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟最近非常煩惱, 皆因我架AWD無啦啦停電, off 再 on 就無事, 轉頭又停過, 希望有人可以幫到我, thx anyway

情況:加速, 溜車, 轉彎等情況下突然停電, servo無反應, 油門無反應

我已做左
1) 清洗電路板
2) 更換所有電線
3) 更換chassis
4) 更換摩打
5) 更換Band
6) 更換mondule
7) 更換槍控
8) 更換電池
9) 更換開關制(3個)
10) 更換天線

咁仲有d咩我係忽略左未做, 有機會可以整番好佢呢?
karl 發表於 2007-12-21 03:36:10 | 只看該作者
咩都做過,不如換埋塊底板
,可能FET有問題
terencelyl7411 發表於 2007-12-21 07:49:54 | 只看該作者
Is it overheat ?
billy86che 發表於 2007-12-21 08:18:49 | 只看該作者
Change VR & PCB
sumandy 發表於 2007-12-21 10:05:40 | 只看該作者
果時聽大陸果邊講. 斷電係AD版好常見現像! 睇下多定少
ve7mma2 發表於 2007-12-21 11:24:22 | 只看該作者
我之前都試過咁嘅情況, 但我攞咗去"車x樂", 佢地有師傅整得番, 又ok咗喎.!
 樓主| henry888 發表於 2007-12-21 13:46:15 | 只看該作者

換pcb再加番fet要成$800, 唔到最後我唔想搞塊板呀

但有咩原因呢?每次停電只係好似平時熄左車咁, 無overheat, 好正常咁ga wor
 樓主| henry888 發表於 2007-12-21 13:48:36 | 只看該作者
原帖由 ve7mma2 於 2007-12-21 11:24 發表
我之前都試過咁嘅情況, 但我攞咗去"車x樂", 佢地有師傅整得番, 又ok咗喎.!

你既情況係點?
你自已試過做哂我做既野未?
知唔知最後係咩原因?
 樓主| henry888 發表於 2007-12-21 13:50:42 | 只看該作者
原帖由 sumandy 於 2007-12-21 10:05 發表
果時聽大陸果邊講. 斷電係AD版好常見現像! 睇下多定少

依家就係多到pk
我前前後後整左佢幾日, 依家真係無哂計, 罄到爆lor
sumandy 發表於 2007-12-21 14:48:41 | 只看該作者
買過塊新lar.. 唔好買2手lar.. 99.9%新都係假! 點知有乜隱疾呀!

D Fet 你焊番過去塊舊AD度對調. 然後平價放番出去law.. (可能用於慢車會冇事!)
ANDYMIRIAM 發表於 2007-12-21 15:39:39 | 只看該作者
原帖由 sumandy 於 2007-12-21 14:48 發表
買過塊新lar.. 唔好買2手lar.. 99.9%新都係假! 點知有乜隱疾呀!

D Fet 你焊番過去塊舊AD度對調. 然後平價放番出去law.. (可能用於慢車會冇事!)

佢個塊新嫁啦....!!!買左唔夠半年.....玩既時間都唔夠2-3個月...
 樓主| henry888 發表於 2007-12-21 17:50:48 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2007-12-21 15:39 發表

佢個塊新嫁啦....!!!買左唔夠半年.....玩既時間都唔夠2-3個月...

咪似lor, 塊板買左四個月, 收埋左成兩三個月, 拎番出黎都係玩左四十排電左右
都唔知佢搞咩
ANDYMIRIAM 發表於 2007-12-21 18:18:41 | 只看該作者
原帖由 henry888 於 2007-12-21 17:50 發表

咪似lor, 塊板買左四個月, 收埋左成兩三個月, 拎番出黎都係玩左四十排電左右
都唔知佢搞咩

都唔知點解停@@....唔通有TIMER@@...
你嫁車又唔係本身內阻大....部車所有都順....
都唔知點解會停電....
唔通太順@@......@@....????
換版都要知點解停先換好D....!
唔好換版住~~換版太治標唔治本啦~....知到點解可能唔洗換尼!
 樓主| henry888 發表於 2007-12-21 21:43:08 | 只看該作者
順過龍?唔會掛, 噁咪玩我呀, 我好辛苦先整到佢咁順咋
唔緊要啦, 玩住快車先囉
我都覺得最好發現到個問題先換板
golf仔要收山
ANDYMIRIAM 發表於 2007-12-22 16:27:28 | 只看該作者
原帖由 henry888 於 2007-12-21 21:43 發表
順過龍?唔會掛, 噁咪玩我呀, 我好辛苦先整到佢咁順咋
唔緊要啦, 玩住快車先囉
我都覺得最好發現到個問題先換板
golf仔要收山

再唔係
試加電容啦
sfdo 發表於 2007-12-22 16:44:38 | 只看該作者
或者可試下用 強磁 吸下塊 PCB,希望吸走D金屬垃圾出來
如果都係唔得,咁都係咪鑽牛角尖搞咁多。
如果塊 PCB 係得O既,好地地係可以玩得順利。塊 PCB 唔得O既,搞幾多野都係時得時唔得....
我以前架 mr015 (賣O個個話係新 PCB) 玩左 30排電後 servo 好震,多次換左 VR 冇耐又震....我試 SET 得推頭D佢都係走唔到直路....最後得到塊 正常O既 01版 & 劏左架 015 .....之後玩 STOCK摩 係咁 谷塊01版都冇事...
ken8298 發表於 2007-12-24 00:45:47 | 只看該作者
你個殼唔夠輕.你能夠再鑼輕D....20g
咁就乜事都無
 樓主| henry888 發表於 2007-12-24 05:59:27 | 只看該作者
Ken,it's possible to reach 20g, but i am afraid it will be broken by you guys easily, so its no meanning
23 is enough
ANDYMIRIAM 發表於 2007-12-26 02:20:23 | 只看該作者
原帖由 henry888 於 2007-12-24 05:59 發表
Ken,it's possible to reach 20g, but i am afraid it will be broken by you guys easily, so its no meanning
23 is enough

整好未牙隻~油雞..@@快D搞掂佢.....出去睇你玩~@@
 樓主| henry888 發表於 2007-12-26 05:18:30 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2007-12-26 02:20 發表

整好未牙隻~油雞..@@快D搞掂佢.....出去睇你玩~@@

wakaka, 搞掂, 差洗engine