RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: carmanae86
收起左側

雙星CC01 + Defender D90製作日記

lastenfield 發表於 2007-12-28 00:36:53 | 顯示全部樓層
Thanks to Carman and Swift, now I thinking how to star my project!
Swift 發表於 2007-12-28 02:13:13 | 顯示全部樓層

No tks....You are welcome....大家研究吓啦,
我同CARMAN兄諗o個D方法都係想希望大家用身邊容易找到的源材料,
價錢平D!(因為我是打工仔),鋁條/鋁角條都可以在五金舖買到,大概$3-$5/一尺!
用鋁條原因一來平,二來容易屈曲.......希望幫到大家啦!
以下圖片係我既方法,不過要上鏍絲,除殼會煩小小!

特別多謝"CARMAN"兄指導下,我先有以下做法:

這是用來固定車頭部份(有D難度,慢慢來!),先屈曲一個鋁架(可用卡紙作為紙樣試位!然後再屈鋁條),
再鑽一個小吼在車頭蓋上,再張一粒長鏍絲穿上鋁架後再穿上車頭蓋,加上spare軚,加粒絲冒鎖住....完成!
P9290015.JPG P9290029.JPG
Swift 發表於 2007-12-28 02:36:43 | 顯示全部樓層
車尾部份.....
先用鋁角條接上在車尾預先設有三粒鏍絲位上(連黑色膠泥鐺一起接上),
再屈曲一條鋁條情Z型,(都是先用卡紙試位先!...慢慢來,不用心急!)
Z型鋁條一面接合在車底盤上,另一面與鋁角條用鏍絲接合(見圖),完成!

PA200011.JPG PA200003.JPG PA200020.JPG
eddywon 發表於 2007-12-28 10:53:18 | 顯示全部樓層
Bro Swift,
車尾可改用蝴蝶鑼絲(唔知係咪咁叫?),咁就可以唔駛用批開啦!
我就係唔係好鍾意你條"士啤軚" 放在車頭 (都唔鍾意自己o個條士啤軚放o係腰度!!兩條都係太大了!!)
eddywon 發表於 2007-12-28 10:56:30 | 顯示全部樓層
另外想問你地D"軚令"o係邊度買?偉哥話番貨話咗好耐喇!!
創X就79-隻,淨軚!4隻咪三舊幾!! :'(
eddywon 發表於 2007-12-28 11:00:27 | 顯示全部樓層
又另外先!
有無研究過將個seat位種落個底盤度?咁個司機咪可以手 yuk yuk 揸車囉!
Swift 發表於 2007-12-28 11:05:11 | 顯示全部樓層
原帖由 eddywon 於 2007-12-28 10:53 發表
Bro Swift,
車尾可改用蝴蝶鑼絲(唔知係咪咁叫?),咁就可以唔駛用批開啦!
我就係唔係好鍾意你條"士啤軚" 放在車頭 (都唔鍾意自己o個條士啤軚放o係腰度!!兩條都係太大了!!)

Hi,eddywon....是可以用蝴蝶鑼絲的...非常多謝你的idea!
因為找唔到薄D既"士啤軚"....所以頂住先啦! 找到我會換個條架喇!
bcgg 發表於 2007-12-28 11:06:26 | 顯示全部樓層
原帖由 carmanae86 於 2007-12-27 23:10 發表

多謝 eddywon兄 支持,小弟厚着面皮繼續講下去......

車殼定位有三個法:  方法1.車殼柱倒裝法,用舊款京商車殼柱加鋁角鐵, 鋁角鐵 L型size 1.8cm

圖1.車頭 ...

Dear Carmanae86:
從你的建議,小弟得益不小!
你繼續努力,我繼續收睇!! :victory:
bcgg 發表於 2007-12-28 11:08:44 | 顯示全部樓層
原帖由 eddywon 於 2007-12-28 11:00 發表
又另外先!
有無研究過將個seat位種落個底盤度?咁個司機咪可以手 yuk yuk 揸車囉!

Eddy...學唔學到野先,可以跟住試吓噴啦!
Swift 發表於 2007-12-28 11:46:27 | 顯示全部樓層
原帖由 eddywon 於 2007-12-28 10:56 發表
另外想問你地D"軚令"o係邊度買?偉哥話番貨話咗好耐喇!!
創X就79-隻,淨軚!4隻咪三舊幾!! :'(

我現在行緊o個條"軨"係F350 o個4隻 (在偉哥買的大約$70/4隻,兩個多月前了),"軚"就係買VW紅牛已跟左4條!

條 "士啤軚/軨" 咪就係HAMMER o個4條 ! (軚/軨一套大約$2xx!,兩個多月前了)
廣華醫院正門(即係窩打老道)向環球模型方向行,過左登打士街街口,再向前行幾步,有間模型舖買的。

試試吧! good luck !

Swift 發表於 2007-12-28 11:50:43 | 顯示全部樓層
原帖由 eddywon 於 2007-12-28 11:00 發表
又另外先!

EDDYWON....
非常謝謝你的idea, 但我個大隻佬 公仔手腳太硬,暫時未能做到!
bcgg 發表於 2007-12-28 11:59:03 | 顯示全部樓層
原帖由 Swift 於 2007-12-28 11:46 發表

我現在行緊o個條"軨"係F350 o個4隻 (在偉哥買的大約$70/4隻,兩個多月前了),"軚"就係買VW紅牛已跟左4條!

條 "士啤軚/軨" 咪就係HAMMER o個4條 ! (軚/軨一套大約$2xx!,兩個多月前了)
廣 ...

宏kee
minimini 發表於 2007-12-28 12:03:21 | 顯示全部樓層

sold out already lu.........
bcgg 發表於 2007-12-28 12:07:40 | 顯示全部樓層
原帖由 minimini 於 2007-12-28 12:03 發表

sold out already lu.........

Dont Cry....遲D又會番貨架啦
eddywon 發表於 2007-12-28 12:10:09 | 顯示全部樓層
學唔倒! 學唔倒! 點都學唔倒肋! 你唔好唔理我呀!!

原帖由 bcgg 於 2007-12-28 11:08 發表

Eddy...學唔學到野先,可以跟住試吓噴啦!
bcgg 發表於 2007-12-28 12:14:11 | 顯示全部樓層
原帖由 eddywon 於 2007-12-28 12:10 發表
學唔倒! 學唔倒! 點都學唔倒肋! 你唔好唔理我呀!!

咁要過埋年先
 樓主| carmanae86 發表於 2007-12-29 21:40:16 | 顯示全部樓層
多謝各位師兄支持,因工作關係未能update   ,請多多包函,加上小弟才疏學淺,文筆生硬.

所以車殼定位法:   方法2 同 方法3 有勞swift兄幫忙..

(鳴謝swift兄百忙之中多多幫忙)

Swift 發表於 2007-12-29 22:21:34 | 顯示全部樓層
CARMAN兄不用客氣!

方法(2)小弟幫CARMAN兄已經在上文交代過。

呢個方法(3),這是一個失敗既做法, 小弟絕對唔見意咁做! (因小弟已撞板! )
(只共參考,大家吓啦)

先用鋁條和小門較接合,鋁條情v形。(黑色膠片可以不理)!
然後將鋁條接合在車底盤的底部! (請預先在車底盤鑽兩個小孔)!
小門較就連同 "後排座位盤尾板" + "車殼 (請預先在車殼尾部鑽三個小孔)"
然後將三塊件用鏍絲一起接合!
車尾三個小孔外觀上會做成不便! 但上回"士啤呔"後會睇唔到的!

其實呢個方法真係失敗!
(1)因為車殼太重,鋁條/門較會受唔到力,會搖擺! 失敗!
(2)門較位容易扭爆車殼! 失敗!
(3)如果唔用"士啤呔",外觀上會極之唔好睇!  

只是方便車殼可以開合! .......但唔實際!

小弟唔想大家浪費寶貴既時間, 希望各位帥兄千萬唔好用這個方法!

謝謝!

P9230042.JPG PA010202.JPG P9230063.JPG P9230090.JPG
littlekid626 發表於 2007-12-29 22:55:23 | 顯示全部樓層
原帖由 Swift 於 2007-12-29 22:21 發表
CARMAN兄不用客氣!

方法(2)小弟幫CARMAN兄已經在上文交代過。

呢個方法(3),這是一個失敗既做法, 小弟絕對唔見意咁做! (因小弟已撞板! )
(只共參考,大家笑吓啦)

先用鋁條和小門較接合,鋁條情v ...

這個想法我有想過! 但是是用F350底盤,為的也是方便開殼,不過沒弄好的話,不止殼會不穩,也可能會把殼給毀了  所以我遲遲沒下手
Swift 發表於 2007-12-29 23:15:17 | 顯示全部樓層
原帖由 littlekid626 於 2007-12-29 22:55 發表

這個想法我有想過! 但是是用F350底盤,為的也是方便開殼,不過沒弄好的話,不止殼會不穩,也可能會把殼給毀了  所以我遲遲沒下手

littlekid626師兄....你好,

你講得正確!只是方便開殼!
我已撞過板! 不想大家再浪費時間!
另想辦法吧!

希望你早日完成!