RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: carmanae86
收起左側

雙星CC01 + Defender D90製作日記

樓主| carmanae86 發表於 2008-1-13 11:17:33 | 顯示全部樓層

回復 96# 的帖子

chrischan師兄
好高興又多一架D90
希望師兄能夠和小弟, 一起分享製作上心得...  
 樓主| carmanae86 發表於 2008-1-13 12:35:43 | 顯示全部樓層
現階段,個車殼都大約完成左80%, 只欠一些門揪,沙板,鬼面罩,車頭尾燈,車牌,車窗,等等......

以上的東西有一些雖要噴油..

門揪,車頭燈罩,鬼面罩,我用雙星(TS-29 semi gloss black)半光澤黑

沙板,我用郡氏(33 flat blank)消光黑

至於車牌,小弟做法十分愚蠢,先噴,灰底>白底>光澤黃>光油>上數字, 每一步都要等佢乾....

後唻發現這位師兄做法一流, 快、靚、正..

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=67261&extra=page%3D2

(圖.1) 留意一下真車, 門揪,沙板,鬼面罩(黑色地方)..., 就是,半光澤黑與消光黑的變化......

(圖.2) 玩具車, 比較一下, 沙板,鬼面罩(黑色地方)..., 半光澤黑,消光黑的變化..(室外拍會好D)

(圖.1)

(圖.1)

(圖.2)

(圖.2)
chrischan4165 發表於 2008-1-14 21:20:49 | 顯示全部樓層
師兄,,我想問如果我用DOT3迫力油洗油可以ma??
hoching 發表於 2008-1-14 21:31:47 | 顯示全部樓層
兩條骨返咗
chrischan4165 發表於 2008-1-14 21:36:10 | 顯示全部樓層

回復 101# 的帖子

兩條骨DIY??
hoching 發表於 2008-1-14 21:39:59 | 顯示全部樓層
 樓主| carmanae86 發表於 2008-1-14 22:06:10 | 顯示全部樓層
原帖由 chrischan4165 於 2008-1-14 21:20 發表
師兄,,我想問如果我用DOT3迫力油洗油可以ma??

chrischan4165師兄

其實 Dot3同Dot4 迫力油, 是只迫力油可成受温度分別(真車),

對於去取油漆應該無問題..  (但小弟未試過)..
 樓主| carmanae86 發表於 2008-1-14 22:09:29 | 顯示全部樓層
原帖由 hoching 於 2008-1-14 21:39 發表

俾錢人地DIY

hoching師兄

兩條骨返咗嗱, 係咪比架D90用呢..?

係就快D開工...  
hoching 發表於 2008-1-14 22:36:38 | 顯示全部樓層
原帖由 carmanae86 於 2008-1-14 22:09 發表

hoching師兄

兩條骨返咗嗱, 係咪比架D90用呢..?

係就快D開工...  

不锈鋼骨太硬  可能轉6061鋁骨先開工
 樓主| carmanae86 發表於 2008-1-14 22:46:01 | 顯示全部樓層
原帖由 hoching 於 2008-1-14 22:36 發表

不锈鋼骨太硬  可能轉6061鋁骨先開工

唯有等啦! .. 小弟睇條骨D形態, 好像為D90已做...
chrischan4165 發表於 2008-1-15 00:01:35 | 顯示全部樓層

回復 107# 的帖子

因仲有DOT3迫力油剩..冇謂浪費
我想問你個D雜''勿''係葵涌廣場咩樓層有得賣呀
謝師兄解答
chrischan4165 發表於 2008-1-15 00:02:52 | 顯示全部樓層

回復 106# 的帖子

我對你個兩條骨甚有興趣,會否發售ma??
 樓主| carmanae86 發表於 2008-1-15 00:03:52 | 顯示全部樓層
原帖由 chrischan4165 於 2008-1-15 00:01 發表
因仲有DOT3迫力油剩..冇謂浪費
我想問你個D雜''勿''係葵涌廣場咩樓層有得賣呀
謝師兄解答

師兄:

1樓, 2樓都好似有....
crazyed30000 發表於 2008-1-16 21:05:04 | 顯示全部樓層
hi~ All brother,
我sreach過一d Defender D90 真車既相,
e 個殼有些地方可能做錯左,
例如尾燈既排位, 車頭両橙色燈應該一大一細..... (唔知我有冇錯ler~請指教)
同埋大家不防一齊分享下e 個殼有d咩地方做得唔正確, 等各兄弟改做e 個殼時整返啱~
唔洗完工噴好哂先知有唔啱  ^^

樓主| carmanae86 發表於 2008-1-16 23:17:25 | 顯示全部樓層
原帖由 crazyed30000 於 2008-1-16 21:05 發表
hi~ All brother,
我sreach過一d Defender D90 真車既相,
e 個殼有些地方可能做錯左,
例如尾燈既排位, 車頭両橙色燈應該一大一細..... (唔知我有冇錯ler~請指教)
同埋大家不防一齊分享下e 個殼有d咩地方做 ...

crazed30000師兄您好!

其實呢架D90(真車)有好多型號、 年份型號又多,  有 Tdi 、 Td5 、 V8 ,  例如: V8 生風入氣位又唔同 Tdi,  
如美國、加拿大, 尾燈又唔同(因當地交通法例)...
所以好難分,  圖中果架最似玩具D90... (車頭冚是新型號)
StarBuck 發表於 2008-1-16 23:21:07 | 顯示全部樓層
原帖由 carmanae86 於 2008-1-16 23:17 發表

crazed30000師兄您好!

其實呢架D90(真車)有好多型號、 年份型號又多,  有 Tdi 、 Td5 、 V8 ,  例如: V8 生風入氣位又唔同 Tdi,  
如美國、加拿大, 尾燈又唔同(因當地交通法例)...
所以好難分,  圖中果架最 ...

我搵到呢架喎,吾令,,SO吾買
hzcnima 發表於 2008-1-17 15:17:07 | 顯示全部樓層
太酷了 請問carmanae86兄 我個車底色系灰色 還需要打底色嗎?
 樓主| carmanae86 發表於 2008-1-17 22:03:34 | 顯示全部樓層
原帖由 hzcnima 於 2008-1-17 15:17 發表
太酷了 請問carmanae86兄 我個車底色系灰色 還需要打底色嗎?

hzcnima兄您好!

如果打算噴淺色的話(例如: 紅、黃、白),  
小弟見以先噴灰底灰, 然後噴上白底, 跟着可以噴上你喜愛的顏色.  
hzcnima 發表於 2008-1-18 00:01:19 | 顯示全部樓層
如果我不打白底 后果会怎么样?因为小弟没有买白漆
chrischan4165 發表於 2008-1-18 00:10:03 | 顯示全部樓層
carmanae86兄,我想問問車頭玻璃用咩方法洗好呀,,如果用迫力油 or 天拿好呀?會否洗走埋破璃黑邊??謝