RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3774|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

FET 問題

chingwingtat 發表於 2006-4-2 00:19:04 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問大家改fet問題

是否一定係用4562呢?
而尾數又有無分別呢?
有無其它形號係唔須要疊三粒一組呢?
如果要買應該怎樣講個形號呢?

謝謝大家無私分享!
hkopium 發表於 2006-4-2 00:44:44 | 只看該作者
原帖由 chingwingtat 於 2006-4-2 00:19 發表
請問大家改fet問題

是否一定係用4562呢?
而尾數又有無分別呢?
有無其它形號係唔須要疊三粒一組呢?
如果要買應該怎樣講個形號呢?

謝謝大家無私分享!

唔只4562, 仲有其他 FET 可以用.

唔一定須要疊三粒一組 (4562 FET 都唔洗). 可以兩粒一組, 十粒一組... etc 多數 3x2 或 2x2

最多人用 3x2, 因為MR02車架內部空間問題. 其實, 3x2 都要係電磁位開窿.

2x2 好處係平D同已經可以用勁 motor.

用相同 motor, 用3x2 架車係會跑快過只用 2x2.
 樓主| chingwingtat 發表於 2006-4-2 00:48:57 | 只看該作者
多謝高手回覆

請問高手仲有什麼形號可以買呢?
hkopium 發表於 2006-4-2 01:19:51 | 只看該作者
原帖由 chingwingtat 於 2006-4-2 00:48 發表
多謝高手回覆

請問高手仲有什麼形號可以買呢?

低手回覆: 唔記得型號... 不過用隻隻都係一樣, 唔係 3x2 就 2x2. 效果差不多.
xlarge 發表於 2006-4-2 01:34:52 | 只看該作者
xlarge 發表於 2006-4-2 01:35:36 | 只看該作者
原帖由 hkopium 於 2006-4-2 00:44 發表

唔只4562, 仲有其他 FET 可以用.

唔一定須要疊三粒一組 (4562 FET 都唔洗). 可以兩粒一組, 十粒一組... etc 多數 3x2 或 2x2

最多人用 3x2, 因為MR02車架內部空間問題. 其實, 3x2 都要係電磁位開窿.

...

用咩PCB都有關係
多數AD板都只係2x2
hkopium 發表於 2006-4-2 01:46:08 | 只看該作者
原帖由 xlarge 於 2006-4-2 01:34 發表

3001 同 3004 好似唔多人用. 3001 係咪原裝果隻 FET?

4562 好似比 7389 較常見. 好多人爭論邊隻好 D, 但我估分別對我呢類低手係無分別.  

我自己用緊 4562 3x2. 幾好.

原來AD板都有人改 FET. 多謝, 又學到新野. 同樣用 4562 FET? 原本 AD Band 係用咩 FET 架?

xlarge 發表於 2006-4-2 13:13:15 | 只看該作者
原帖由 hkopium 於 2006-4-2 01:46 發表

3001 同 3004 好似唔多人用. 3001 係咪原裝果隻 FET?

4562 好似比 7389 較常見. 好多人爭論邊隻好 D, 但我估分別對我呢類低手係無分別.  

原來AD板都有人改 FET. 多謝,  ...

好似係3001
唔同fet有唔同既特性
好似7389就頭爆,不過無尾
4562就頭唔爆,不過有尾
我記得玩01既時代
係有人用一粒7389+兩粒4562
咁就有頭有尾
hkopium 發表於 2006-4-2 16:52:35 | 只看該作者
原帖由 xlarge 於 2006-4-2 13:13 發表

咁就有頭有尾

又學到野, thank you!
 樓主| chingwingtat 發表於 2006-4-2 21:46:14 | 只看該作者
如果去買係唔係同佢講4562fet就得呢?
xlarge 發表於 2006-4-2 21:58:41 | 只看該作者
原帖由 chingwingtat 於 2006-4-2 21:46 發表
如果去買係唔係同佢講4562fet就得呢?

去邊買?
billy86che 發表於 2006-4-3 12:25:06 | 只看該作者
原帖由 hkopium 於 2006-4-2 01:46 發表

原來AD板都有人改 FET. 多謝,  ...

Point of information: Ad is using 4 pieces of 3010.
hkopium 發表於 2006-4-3 13:17:08 | 只看該作者
原帖由 billy86che 於 2006-4-3 12:25 發表

Point of information: Ad is using 4 pieces of 3010.

If want to modify, use what FET? Also 4562?
billy86che 發表於 2006-4-10 11:12:05 | 只看該作者
原帖由 hkopium 於 2006-4-3 13:17 發表

If want to modify, use what FET? Also 4562?

4652 can still be a good choice but some ppl at CT are using something more advanced I guess but they reserve them for 'some' people only.
hkopium 發表於 2006-4-10 16:15:30 | 只看該作者
原帖由 billy86che 於 2006-4-10 11:12 發表

4652 can still be a good choice but some ppl at CT are using something more advanced I guess but they reserve them for 'some' people only.

Can you tell or PM me what is that "advance" method?
billy86che 發表於 2006-4-11 09:22:47 | 只看該作者
原帖由 hkopium 於 2006-4-10 16:15 發表

Can you tell or PM me what is that "advance" method?

I haven't seen them actually. You know, they keep it a 'secret'. But I am very certain that some of them are not using the backward 4562 anymore. The only way is to go to CT and ask those people if they have more than enough. But, you know, they may not tell U and they are secretly using them for competition while others do not have a way to get the same stuff.
cash 發表於 2006-4-11 10:12:01 | 只看該作者
原帖由 xlarge 於 2006-4-2 13:13 發表

好似係3001
唔同fet有唔同既特性
好似7389就頭爆,不過無尾
4562就頭唔爆,不過有尾
我記得玩01既時代
咁就有頭有尾

Sorry!新仔一問
請問點焊上pcd上
coke 發表於 2006-4-11 17:51:14 | 只看該作者
Refer this link,
step by step teach u
http://rc-one.com/phpwind/read.php?tid=114&fpage=1

link from rc-one.com
prince2005 發表於 2006-10-8 14:36:38 | 只看該作者
點可以焊7389+4562 係pcb??
韓哥 發表於 2006-10-8 19:39:44 | 只看該作者
3006既FET有乜優點AND缺點?