RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2404|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

其實我部車使唔使用咁多電阻???

椰禮 發表於 2008-1-13 20:09:35 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我諗落個殼會用成13粒150omh電阻(每粒led加燈電阻既話),我由個電盒偷電,
如果同時間又開燈又比盡油玩車我驚d電勁快用完
其實可唔可以唔用咁多電阻但係又唔會令d led燈既方法呀??
led:3v白3mm*3 3v藍3mm*6 1.5v紅3mm*2 5mm*2 1.5v黃3mm*2
  參考
snipers 發表於 2008-1-13 23:00:21 | 只看該作者
师兄,您可以参考一下,我吴知系边个网站上抄噶,希望果个作者原谅我任意转载啦!

一般白光LED的順向電壓3V~3.7V,所需要的順向電流 20~30mA不一定 ,你買的要問清楚.

假設你的電池是7.4V鋰電, 買的LED順向電壓為3V ,順向電流為20mA (單一一颗LED), 那請用 歐姆定律 算出你要的條件.
歐姆定律 = V=IR
R(電阻):單位Ω
V(電壓): 單位V
I(電流):單位A
假如要接車子的大燈,用2颗LED串聯,所需要的電阻跟電壓可以這樣算出:
so, LED電壓=3V×2棵=6V , (7.4V-6V)÷ 0.02(電流20mA)=70Ω 電阻!
又 , 電阻有分瓦數W , 計算電功率公式:
P(W) = I × V
所以 電阻的W數計算為:
7.4V-6V = 1.4V
1.4V × 0.02A (20mA) = 0.028W (瓦).
賣場買的電阻瓦數對應如下:
0.125 = 1/8W
0.25 = 1/4W
0.5 = 1/2W
1 = 1W
選一個接近的,像1/8W的或1/4W都可以;
so..... 在這個車殼大燈所接的 LED 限流電組是 70Ω 1/8W.
KamSing 發表於 2008-1-13 23:00:43 | 只看該作者
其實加電阻落個電路係唔想d LED燒
原理:
假設電源供應係6V,用一粒3V 的LED,咁應該用幾多ohm的電阻串聯?
就係(6-3)v/20mA =3/0.02=150 ohm.
粒LED用左3V,餘下6-3=3V
因為大部份的LED都係用大約20mA的電流就可以推動,太大就會燒LED.
所以應該用150ohm的電阻, R=V/I,咁就可以限制電流至太約20mA
而係你個case,你應該用充電,fully charged 就大約5.6v(1.4*4)
可以咁,希望你睇得明,電阻用(5.6-3-1.5)V/20mA=55ohm,找唔到55ohm 可以用60ohm頂着先
 樓主| 椰禮 發表於 2008-1-14 09:26:51 | 只看該作者
可惜我宜家有成20粒150omh,其實可唔可以每2粒led加一粒電阻呢??

患上左電線恐懼証
ANDYMIRIAM 發表於 2008-1-14 11:02:21 | 只看該作者
成車加埋用3粒電阻就夠啦 P.S 2粒都OK~啦
 樓主| 椰禮 發表於 2008-1-14 11:04:17 | 只看該作者
ANDYMIRIAM 發表於 2008-1-14 11:09:03 | 只看該作者
原帖由 椰禮 於 2008-1-14 11:04 發表

問題係唔識駁...........

並聯....分2組駁埋.......電頭加2粒電阻
snipers 發表於 2008-1-15 18:54:37 | 只看該作者
原帖由 KamSing 於 2008-1-13 23:00 發表
其實加電阻落個電路係唔想d LED燒
原理:
假設電源供應係6V,用一粒3V 的LED,咁應該用幾多ohm的電阻串聯?
就係(6-3)v/20mA =3/0.02=150 ohm.
粒LED用左3V,餘下6-3=3V
因為大部份的LED都係用大約20mA的電流就可以推 ...

師兄,我想問下您寫噶公式入面果個1.5V系邊個噶電壓啊??
普通噶LED吳系都系3V咖???定系有1.5V嘎???
謝謝
(5.6-3-1.5)V/20mA=55ohm,
 樓主| 椰禮 發表於 2008-1-15 18:59:09 | 只看該作者
原帖由 snipers 於 2008-1-15 18:54 發表

師兄,我想問下您寫噶公式入面果個1.5V系邊個噶電壓啊??
普通噶LED吳系都系3V咖???定系有1.5V嘎???
謝謝
(5.6-3-1.5)V/20mA=55ohm,

我見親3mm既白、藍led都係3v到,紅、黃led都係1.5v到,不過都見過有d紅led係1.7v但係5mm黎
其實仲有好多種ga
snipers 發表於 2008-1-15 20:38:09 | 只看該作者
原帖由 椰禮 於 2008-1-15 18:59 發表

我見親3mm既白、藍led都係3v到,紅、黃led都係1.5v到,不過都見過有d紅led係1.7v但係5mm黎
其實仲有好多種ga

thx
Cklam=P 發表於 2008-1-15 20:44:09 | 只看該作者
咁樣明吾明-,-??
飄雪 發表於 2008-1-15 21:23:39 | 只看該作者
師兄咁樣可唔可以呀!!!
ANDYMIRIAM 發表於 2008-1-16 11:35:10 | 只看該作者
原帖由 飄雪 於 2008-1-15 21:23 發表
師兄咁樣可唔可以呀!!!

記住並聯駁woo~唔係唔著嫁!你易家係串聯???

樓主| 椰禮 發表於 2008-1-17 11:48:19 | 只看該作者
咁整多塊電路板咁整得唔得呀??

ANDYMIRIAM 發表於 2008-1-17 12:45:07 | 只看該作者
原帖由 椰禮 於 2008-1-17 11:48 發表
咁整多塊電路板咁整得唔得呀??

↓↓
當串聯時 led 電壓相加  電流是相等的
當並聯時 led 電壓相等  電流是相加的
V*I=P
你接錯線了...下面一排+-位接錯了

樓主| 椰禮 發表於 2008-1-17 12:50:02 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2008-1-17 12:45 發表

↓↓
當串聯時 led 電壓相加  電流是相等的
當並聯時 led 電壓相等  電流是相加的
V*I=P
你接錯線了...下面一排+-位接錯了

應該係點ga??我仲未識仲未清楚
ANDYMIRIAM 發表於 2008-1-17 13:12:31 | 只看該作者
原帖由 椰禮 於 2008-1-17 12:50 發表

應該係點ga??我仲未識仲未清楚

你係長著接電???如果係
紅色...個D~~+ - 錯左...
其他....都無咩野...不過電阻直...
就睇唔清楚...

樓主| 椰禮 發表於 2008-1-17 13:34:17 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2008-1-17 13:12 發表

你係長著接電???如果係
紅色...個D~~+ - 錯左...
其他....都無咩野...不過電阻直...
就睇唔清楚...

2粒150omh,1.5v紅led同d 3v白led駁係咪都可以一齊著ga?
我唔知負極粒電阻按咩方向駁
ANDYMIRIAM 發表於 2008-1-17 13:57:35 | 只看該作者
原帖由 椰禮 於 2008-1-17 13:34 發表

2粒150omh,1.5v紅led同d 3v白led駁係咪都可以一齊著ga?
我唔知負極粒電阻按咩方向駁

買返黎個陣LED腳
長正短負牙...
如果你2粒1.5V串聯,再將佢並聯係粒3V到...理論上都可以用一粒電阻..
不過最好分返開全部用晒並聯啦~