RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 9841
打印 上一主題 下一主題
收起左側

遙控直升機撞擊中年男子頭部昏迷(有圖)

lancair 發表於 2008-1-14 10:44:07 | 只看該作者

遲早完

今次意外我十分難過,但相信日後的監菅發牌,
遲早冇得玩直升杋。

今次見議監菅發牌,我相信油機客一定從此消失。
goodseller 發表於 2008-1-14 11:24:30 | 只看該作者
原帖由 lancair 於 2008-1-14 10:44 發表
遲早冇得玩直升杋。

如果要消失點會分電機or油機,你估依加d電機無料到,一比油就去,油機都要一點時間先可以full油.........
lancair 發表於 2008-1-14 11:50:26 | 只看該作者
起碼電機可以在家中或較容易找到地方玩。
samlam02 發表於 2008-1-14 12:09:04 | 只看該作者
收到風好似係机主玩得狼死而發生意外的,佢朋友比佢開一刀都要保住佢,就真係世間少有真正朋友
Han 發表於 2008-1-14 12:13:52 | 只看該作者
原帖由 lancair 於 2008-1-14 10:44 發表
遲早冇得玩直升杋。

''我相信油機客一定從此消失''        會唔會呀!
ev1312 發表於 2008-1-14 12:31:19 | 只看該作者
大家要注意安全
希望傷者早日康復,平安大吉
lancair 發表於 2008-1-14 12:40:25 | 只看該作者
大家都晤想,不過出左事,政府晤會就甘算數。
到時樣樣監菅,又冇地方玩油機,你會晤會買野?????
Han 發表於 2008-1-14 12:50:11 | 只看該作者
大把人有地方玩唔出聲啫 至於呢個政府有幾做得嘢吖........算把啦
garywong5368 發表於 2008-1-14 13:01:44 | 只看該作者
事主情況好轉未?????????????????
karl 發表於 2008-1-14 13:01:48 | 只看該作者
原帖由 Han 於 2008-1-14 12:13 發表

''我相信油機客一定從此消失''        會唔會呀!

一定吾會啦
kkchung 發表於 2008-1-14 13:25:28 | 只看該作者
不過元朗大棠機場對一般沒什麼錢的平民會貴少許。如有政府資助一些錢和地方給業餘團體開辦些四級制課程。以後玩遙控模型也許會安全少許。

在一般玩遙控模型的其基本控制安全手則外。最大問題是大至什麼動力或機身種類才一定要到只定場地學習。這定位也是一個大問題。

而不論車船航空遙控模型圈一路也沒有正式香港遙控模型總公會。不同大小會和會各自也是有不少問題要處理,要聯合起來真的很難。

或許能聯合起來可能不會是大家有生之年會辨到。如遙控模型圈要辨總會也許還要面對太多有心無心的利益或面子問題才可。
lancair 發表於 2008-1-14 13:28:44 | 只看該作者

回復 28# 的帖子

十分同意,希望佢無事出院,大事化無。
lancair 發表於 2008-1-14 13:29:26 | 只看該作者
也同意 KK CHUNG君的意見。

lancair 發表於 2008-1-14 13:29:59 | 只看該作者
祝福事主及搖控車船及飛機、直升機長玩長有.

kkchung 發表於 2008-1-14 13:35:40 | 只看該作者
原帖由 samlam02 於 2008-1-14 12:09 發表
收到風好似係机主玩得狼死而發生意外的,佢朋友比佢開一刀都要保住佢,就真係世間少有真正朋友

事情警方處理中,要確定真實才說。因真的很多人看,對其他人有一定影響。你也看到友站BBS的留言也登了新聞紙上。
topedo 發表於 2008-1-14 14:35:32 | 只看該作者
I had an experience that a private car was hit by a remote control helicopter and the door of the car was damaged.  Fortunately, noone was hurt and the owner of the car was also the owner and cotnroller of the helicopter.
james891031 發表於 2008-1-14 14:41:33 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 2008-1-13 22:52 發表
真係冇錯 .....有次自己係平台玩雞個陣 , 當時部雞仍開著新燈的! 想著扣返塊尾
板落部雞道 , 點知....自己個控放左落地上時錯位支控制桿HIGH到地板 !~
果成部雞以高速向前行陣 , 幸好冇人行過及未撞及物件等 ...

BP SCANIA2波FULL雞點都冇油車咁快啦
淨係TT01用黑豬都一定快過你架SCANIA 用BP啦
chasegtruck 發表於 2008-1-14 15:27:04 | 只看該作者
有時我在天水圍車場玩玩下1比10會有D小朋友,在下面走黎走去,
就上星期6,我個朋友玩部TC3(改到勁快),有個小朋友當個賽道係
床咁訓左落去,個小朋友真係想死,政府應該禁止非玩遙控車人士下賽道
VoneRRR 發表於 2008-1-14 16:04:52 | 只看該作者
要考牌未仲好﹖ 至少新手一定有專人教路﹐0甘仲可以慳埋一開始撞機個BUDGET0添
ANDYMIRIAM 發表於 2008-1-14 16:12:36 | 只看該作者
原帖由 chasegtruck 於 2008-1-14 15:27 發表
有時我在天水圍車場玩玩下1比10會有D小朋友,在下面走黎走去,
就上星期6,我個朋友玩部TC3(改到勁快),有個小朋友當個賽道係
床咁訓左落去,個小朋友真係想死,政府應該禁止非玩遙控車人士下賽道

我覺得政府應該開放更多公共車場及飛機場比遙控模型!
因現時公共搖控車場嚴重不足...政府對搖控模型運動毫不重視!
完全沒有推廣搖控模型及關注安全問題,並且沒有場地供給市民使用!
也沒有安全指引....政府也完全沒有意料到搖控模型,不是小朋友世界!亦不是無奈的玩具吧..!

場地方面...
只看到這公園標著"此場地不準玩搖控模型"..等字眼那公園亦是,令一班玩搖控模型玩家難以習中...!
對於私人收費車場其實本人十分支持,但此終成本有跟及政府沒有支助,故大多都是偏遠市區!
對於市區居民什為不便....其實政府可多開放一些"鵝頸橋"公園給搖控模型(不過最好有13A蘇,佢要收費都OK),不過最好將油車電車分開吧....
直昇機本人沒有玩過,但亦支持開放更多搖控模型場地及推廣!

我應為政府覺得市場問題,搖控模型不能帶動經濟吧,不能助長經濟吧!
我亦明白香港的社會永遠是向錢看的!
我覺得開放多一兩個搖控車場,推廣一搖控模型,令一斑年青加入搖控模型運動,
總比假日沒事做到DISCO吸毒健康得多吧!