RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8686|回復: 108
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想買一部mini z但係唔知邊d好

MonkeyD‧Luffy 發表於 2008-1-24 21:01:16 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想買一部mini z ga車
但係唔知邊d好
我咩都唔識...希望各位教下我買車前ga知識
wen_jc 發表於 2008-1-24 21:34:03 | 只看該作者
awd吧
ANDYMIRIAM 發表於 2008-1-24 21:52:56 | 只看該作者
你是打算上車場玩嗎?
你打算玩飄移,快車?

要諗就諗尼兩部啦~!

awd=四驅,飄移同快車都玩到!

登錄/註冊後可看大圖

mr-02=後驅車,玩快車無問題,不過飄移我相信難d啦///(可以講話唔得)....

登錄/註冊後可看大圖

我想問...點解會無啦啦想玩呢???(只是問問)=]]
本人覺得awd會比較好啲~

樓主| MonkeyD‧Luffy 發表於 2008-1-24 22:09:50 | 只看該作者
我本身有玩開好小部果d搖控車仔"
加上自已又有玩小型賽車..."
加埋自已有fd又有玩呢d...不過叫佢地陪我去睇又話唔肯"
所以上黎呢到@@'(以上想玩ga原因^^")
我想玩飄的~"
一部AWD大概要幾錢@@?
係邊到買好d(邊間信譽好果d)
單車買...另外買控定..
1set買好@@?
感謝"
ANDYMIRIAM 發表於 2008-1-24 22:15:03 | 只看該作者
原帖由 MonkeyD‧Luffy 於 2008-1-24 22:09 發表
我想玩飄的~"
係邊到買好d(邊間 ...

睇你想買二手定全新先啦~
二手車你要識檢查車
如果你上車場玩,想玩平D,差機同電可以唔買住..車場有~

車全新計
車連全車軸承$820~不計控
futaba 2PL 全新 單買控250到啦二手有平有貴120~200到啦!買多套BAND同呔
可以試玩住先~試個感覺先啦!其他可能分開改...唔洗咁急一次過改晒既。
慢慢改好玩D既~=]
買野無話邊間買會好D既,一樣野平左,令一樣野貴營商間間都係咁!
不過你可以參考尼個http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=61389&extra=page%3D1
單買車會比較好~~原裝控...我覺得好差...
不過都要睇你想點玩先飄移定快車~???不過你可以上車場睇先既..

飄雪 發表於 2008-1-24 22:19:46 | 只看該作者
基本awd車架                                    820
掃把佬殼                                           180
2PL控(唔包BAND殼同BAND)       250
BAND                                                   40
BAND殼                                                 5
GP1000 X4                                         78
GP差機                                              168
頭單                                                    140
尾直濕                                                   70
京商飄移呔                                           35
合共                                                   1786
上星期我出車的所有支出今天落左kws買左個強化兜$130仲有個白色的波子殼$80
不過如果你出套原型加bearing 大若$1200左右有原裝控!
之後加京商飄移呔$35頭單$140尾直濕$70=$245
不若原裝可飄移套件1500可以出到的!
希望幫到你!

gino_55699 該用戶已被刪除
gino_55699 發表於 2008-1-24 23:54:24 | 只看該作者
直濕即係咩?
有冇圖睇下?
椰禮 發表於 2008-1-25 01:08:43 | 只看該作者
淨車又變番$850啦,極x度見到
henry888 發表於 2008-1-25 02:16:51 | 只看該作者
原帖由 MonkeyD‧Luffy 於 2008-1-24 22:09 發表
我想玩飄的~"
係邊到買好d(邊間 ...

同道中人, 你係邊度玩嫁?
我去開Tuen mun, 搵日入去玩丫
sumandy 發表於 2008-1-25 11:21:44 | 只看該作者
原帖由 飄雪 於 2008-1-24 22:19 發表
基本awd車架                                    820
掃把佬殼                                           180
2PL控(唔包BAND殼同BAND)       250
BAND                                                   40 ...

掃把佬殼.. 咪害人喇                                           180..
xlarge 發表於 2008-1-25 13:00:20 | 只看該作者
我都係新手
 樓主| MonkeyD‧Luffy 發表於 2008-1-25 17:21:20 | 只看該作者
原帖由 henry888 於 2008-1-25 02:16 發表

同道中人, 你係邊度玩嫁?
我去開Tuen mun, 搵日入去玩丫

小型賽車"我係深圳香蜜湖玩的""

mini z 我係想玩飄移的..
mr01係咩黎嫁
 樓主| MonkeyD‧Luffy 發表於 2008-1-25 18:08:41 | 只看該作者

回復 6# 的帖子

咩係band,頭單,尾直濕
呢d係有咩用嫁請問
飄雪 發表於 2008-1-25 22:46:42 | 只看該作者
原帖由 MonkeyD‧Luffy 於 2008-1-25 18:08 發表
咩係band,頭單,尾直濕
呢d係有咩用嫁請問

這都是用在飄移的!
頭是行單向有前冇後(打死吧就)那就是頭單!其實是用來令呔空轉的!
尾直濕是車向前向後都是同一方向因為原本awd的尾我冇試不過好像有一邊是反方向的!
各師兄如本人有錯請為本人修改!
本人也是新手!
學習中!
henry888 發表於 2008-1-25 23:26:18 | 只看該作者
原帖由 飄雪 於 2008-1-25 22:46 發表

這都是用在飄移的!
頭是行單向有前冇後(打死吧就)那就是頭單!其實是用來令呔空轉的!
尾直濕是車向前向後都是同一方向因為原本awd的尾我冇試不過好像有一邊是反方向的!
各師兄如本人有錯請為本人修改!
本人也是 ...

實際行係唔會反方向既
差速係利用兩輪轉速既差距補償內外輪因走圓時所行既距離不同而增加循跡性
gino_55699 發表於 2008-1-26 01:30:37 | 只看該作者
原帖由 sumandy 於 2008-1-25 11:21 發表

掃把佬殼.. 咪害人喇                                           180..

掃把佬殼有咩唔好?
gino_55699 發表於 2008-1-26 01:32:04 | 只看該作者
原帖由 henry888 於 2008-1-25 23:26 發表

實際行係唔會反方向既
差速係利用兩輪轉速既差距補償內外輪因走圓時所行既距離不同而增加循跡性

咁即係直濕同差速有咩唔同?
差速我就知係乜
 樓主| MonkeyD‧Luffy 發表於 2008-1-26 19:36:34 | 只看該作者

回復 16# 的帖子

掃把佬車殼同其他有咩分別@@?
有冇d平d ga車殼可以選擇的"
感謝
sumandy 發表於 2008-1-27 11:24:44 | 只看該作者
原帖由 MonkeyD‧Luffy 於 2008-1-26 19:36 發表
掃把佬車殼同其他有咩分別@@?
有冇d平d ga車殼可以選擇的"
感謝

你班drift? AE86 lar.. 最平見過$120
sumandy 發表於 2008-1-27 11:26:41 | 只看該作者
原帖由 gino_55699 於 2008-1-26 01:30 發表

掃把佬殼有咩唔好?

玩快車有排搞.! 又唔平..