RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1943|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

快慢車有感

henry888 發表於 2008-2-1 11:00:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
其實我覺得啦, 我自已經驗係
如果你想玩得好, 先定左個目標, 想架車有幾快就set左幾快先,
然後先練手指, 適應下部車仔
點解咁講呢
因為架車快同架車慢係兩種完全唔同既法
以為用慢車練可以練到快車功夫其實係唔得既
慢車練係練到正常轉左個控要擰左, 加速要扣雞....呢d正常到唔可以再正常既操控
你想快, 必定係逼自已係快車度練先進步得快
要適應快車既神經質反應, 幾時擰呔, 幾時縮油, 幾時開油...
架車唔快, 你練既就係唔快既反應, 唔快既動作, 無啦啦點會有快車既功力呢?
有人話架車太快, 好易爛野, 我覺得係個人問題, 手指係你既, 要佢快過平時唔得姐, 要佢慢有幾難?
咁樣練先練到細膩既油門動作
架車本身好快(心中目標既速度), 由慢練起, 唔好心急係咁俾油, 最難練唔係俾油, 而係縮油, 忍手
總之架車愈係火箭, 你就要愈忍得手唔好係咁俾油, 你既圈速先會愈快
咁樣練, 先會領悟到架車既全部反應而達到你心中目標既速度, 而唔係練極都唔快, 適應完架慢車, 又要set過架車再適應過
無啦啦會講d咁既野, 係因為呢排見多左d初接觸遙控車既人
見到佢地架車唔快, 遵應力又ok, 所以一味full雞咁行, 佢架車無碰撞嫁, 不過d開油時間, 線位都錯哂, 咁樣練法有點事倍功半姐

小小分享, 未必個個適合既
chrislyw 發表於 2008-2-1 11:19:50 | 只看該作者
我雖然唔係玩...MINI...但我絕對同意你既講法.....
NaGi 發表於 2008-2-1 11:20:14 | 只看該作者
十卜十卜....講得岩....我都認同
scalpel 發表於 2008-2-1 12:48:38 | 只看該作者
agree with you, also need to practice more how to hold 油!
ANDYMIRIAM 發表於 2008-2-1 13:15:18 | 只看該作者
我都覺得快車易過慢車!!!
快既車會比慢車容易知到自己setting有無問題!
可以更加清楚各setting配合,而正確地作出修改!
不過若慢車亦未能正常行走,亦不見意先改快...
先跟進下SETTING是可有問題先啦....定一話係法有問題尼...?
不過當你在慢時得好好~返快時...感覺其實完全唔同的
不過會好快習慣....
唔好急,試熟左個感覺先...再一件件改

正所謂萬丈高樓,從地起,慾速則不達!欲多則心散,心散則志衰,志衰則思不達
老是想著快...下下都係比住油~入灣唔收油,反而會弄巧反咄。比油時間多..實際時間慢....

多D留意其他人車同自己有咩唔同,熟習左再改...比D信心自己,尼部車無咁易難既...

係咪咁牙HERRY~師兄~

樓主| henry888 發表於 2008-2-1 13:25:43 | 只看該作者
慢慢改, 慢慢適應唔係唔得, 咪就係事倍功半ja ma
一次過改, 一次過適應, 咪事半功倍lor
要玩得開心, 需要成績來證明既
眼見人地pair車pair得咁過隱, 心裡總係想愈快做到愈好啦
 樓主| henry888 發表於 2008-2-1 13:27:06 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2008-2-1 13:15 發表
我都覺得快車易過慢車!!!
快既車會比慢車容易知到自己setting有無問題!
可以更加清楚各setting配合,而正確地作出修改!
不過若慢車亦未能正常行走,亦不見意先改快...
先跟進下SETTING是可有問題先啦.... ...

常常check住d野正唔正形,虛位正唔正常係極之緊要
ANDYMIRIAM 發表於 2008-2-1 13:34:38 | 只看該作者
原帖由 henry888 於 2008-2-1 13:27 發表

常常check住d野正唔正形,虛位正唔正常係極之緊要

咪就係囉~~
搵錢靠自己~改車搵亨利!哈哈~~

樓主| henry888 發表於 2008-2-1 13:51:03 | 只看該作者
$$對玩車好重要, 呢排我都頭痕緊
ANDYMIRIAM 發表於 2008-2-1 14:52:38 | 只看該作者
原帖由 henry888 於 2008-2-1 13:51 發表
$$對玩車好重要, 呢排我都頭痕緊

平有平玩貴有貴玩,唔好嚇親新人~~XD
$唔係問題~玩車~最緊要開心..
sfdo 發表於 2008-2-1 18:50:17 | 只看該作者
我就覺得要開得快車,除左心中有目標既速度,最重要係心中有線位。
玩時除左睇住自己架車之外,仲可以預早睇定下一個彎,一來可以預早幻想下一個條線點走,預早諗定邊一個位收油/開油;二來可以預早睇到前邊o既車,避免碰撞。

(不過我自己玩好幾十分鐘後,會因為熟左條 track 而分散精神冇特登預早睇而跑得冇咁好 ....所以 集中精神係好重要 )
飄雪 發表於 2008-2-8 22:59:57 | 只看該作者
多謝師兄的分享!