RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: milklai12386
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想玩甩尾應唔應該買mini z

椰禮 發表於 2008-2-19 14:39:02 | 只看該作者
頭頭86?!你打錯咩字
椰禮 發表於 2008-2-19 14:39:34 | 只看該作者
 樓主| milklai12386 發表於 2008-2-20 10:21:21 | 只看該作者
我係想講黑頭86呀
唔該唔整燈架
typhoon8 發表於 2008-2-20 20:19:27 | 只看該作者
其實唔想麻煩既話建議可以去買現成既燈組,kws有賣70大元
因為係呢度好難交待得清楚個步驟,可以既話上黎車埸同師兄請教下會方便d
不過如果你想diy過下癮既話
可以參巧大概如下要既材料既,

去深水埗鴨寮街容易d搵齊要既野
3mm超白光led一對
3mm超紅光led一對
2種色(負責正負極)既幼身電線,長度自己跟需要量度(或者搵d唔要既電器剪佢d電線出黎用,夠幼就得)
47歐姆或以上電阻(超白光並聯用)x1,
75歐姆或以上電阻(超紅光並聯用)x1
防呆公姆插頭x1

2顆白光led正極一齊由電線接到47ohm電阻(電阻無分正負),
2顆紅光做同樣動作接到75ohm電阻,4顆led的負極一齊由電線接晒一齊,(留意各電線所需長度)
各正負極電線分別接到公,母插頭上(方便拆車殼用)(電線金屬露出位建議做絕緣動作,以防碎片影響)
全部接好後,
正極電線接到mini車身電池位灰色線處
負極電線接到mini車身電池位黑色線處

椰禮 發表於 2008-2-20 21:22:37 | 只看該作者
原帖由 typhoon8 於 2008-2-20 20:19 發表
其實唔想麻煩既話建議可以去買現成既燈組,kws有賣70大元
因為係呢度好難交待得清楚個步驟,可以既話上黎車埸同師兄請教下會方便d
不過如果你想diy過下癮既話
可以參巧大概如下要既材料既,

去深水埗鴨寮 ...

電線一定要一樣長度??
白led=3v&紅led=1.5v??
係咪架車唔開只要裝左電都照著??