RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1805|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新牌仔想玩遙控車買車

Man~ 發表於 2008-2-20 22:00:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
大家好
我是這個壇的新牌仔來的
聽聞現在遙控車可以玩飄移
而以前本身對MINI-Z很感興趣
奈可沒有盤川去研究

現在來到這裡
想問問各位師兄行家
MINI-Z想玩飄移新手如何及在哪裡入手??
而本身MINI-Z有什麼東西
即有什麼parts是可以改的呢??

而即將在今年春推出的
TOMITECH AERO R/C Drift PKG
又是否值得買來玩呢??

謝謝所有師兄的任何解答
椰禮 發表於 2008-2-20 22:05:25 | 只看該作者
咁其實都可以等埋aero drift page出左先睇下值唔值,唔值先買awd黎玩drift
除非中毒中到再唔出車會死先姐
瘋語飄移 發表於 2008-2-20 23:53:23 | 只看該作者
原帖由 Man~ 於 2008-2-20 22:00 發表
大家好
我是這個壇的新牌仔來的
聽聞現在遙控車可以玩飄移
而以前本身對MINI-Z很感興趣
奈可沒有盤川去研究

現在來到這裡
想問問各位師兄行家
MINI-Z想玩飄移新手如何及在哪裡入手??
而本身MINI-Z有什麼東 ...

mini z係有好多parts,不過如果你係想玩drift,其實都唔駛換好多,平有平玩...
如果係屋企玩... 吸左地下d塵先,唔係玩完有排清理!練下飄圓型,打8字同...停車
不過都係要靠自己拎住個控,感覺下架車性能,入灣時間,油門同個軚既控制 總之不停練習啦
飄雪 發表於 2008-2-21 16:38:29 | 只看該作者
我有awd不過都會想想架drift page好似幾好玩!
我用架awd同d冇車的人玩可以比架drift page佢同我一齊玩下!
ANDYMIRIAM 發表於 2008-2-21 16:59:52 | 只看該作者
tomy個部勝在抵,但油門及呔角線性應該就.....

如果不計金錢,
當然是awd好玩啦,
多parts改,炒爛左每一樣野都有得改有得買返..
如果你想玩DRIFT~可以搵部二手會平D...
不過要小心評估購買二手物品之風險...要仔細檢討哦...
但亦有時有好賣家的~但求不計成本,一件不留...買雞送鴨的大平賣~~~XD

xlarge 發表於 2008-2-21 18:30:26 | 只看該作者
Tomy果部係toy.........
AWD係RC
瘋語飄移 發表於 2008-2-21 18:47:13 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2008-2-21 16:59 發表
tomy個部勝在抵,但油門及呔角線性應該就.....

如果不計金錢,
當然是awd好玩啦,
多parts改,炒爛左每一樣野都有得改有得買返..
如果你想玩DRIFT~可以搵部二手會平D...
不過要小心評估購買二手物品之風險 ...

我知你係一個好賣家 快d放塊ad板比我,最好連車架同珠差...
椰禮 發表於 2008-2-21 19:30:32 | 只看該作者
原帖由 xlarge 於 2008-2-21 18:30 發表
Tomy果部係toy.........
AWD係RC

有得換parts都可以叫hobby wo
xlarge 發表於 2008-2-21 21:14:24 | 只看該作者
原帖由 椰禮 於 2008-2-21 19:30 發表

有得換parts都可以叫hobby wo

係我英文唔好定咩呢
hobby既意思係  " 業餘愛好,癖好,嗜好"
我諗我地玩既所有RC都只係Hobby

你知唔知RC同toy有咩唔同ga

椰禮 發表於 2008-2-21 21:27:31 | 只看該作者
原帖由 xlarge 於 2008-2-21 21:14 發表

係我英文唔好定咩呢
hobby既意思係  " 業餘愛好,癖好,嗜好"
我諗我地玩既所有RC都只係Hobby

你知唔知RC同toy有咩唔好ga

我上遙控車堂呀sir講:rc分2種,一種叫hobby,一種叫toys,hobby係容易爛同有好多既parts換setting,
toys係唔多易爛,爛左都冇parts換果d

rc=遙控模型
toys=玩具
其實rc可以=玩具(唔以hobby同toys分)不過玩具唔係rc
checkie 發表於 2008-2-22 07:57:57 | 只看該作者
個阿sir可以叫佢返屋企訓下先啦,醒o的查完字典先好返黎
xlarge 發表於 2008-2-22 09:54:38 | 只看該作者
原帖由 checkie 於 2008-2-22 07:57 發表

哈!唔好咁串,我地讀過書既ma
henry888 發表於 2008-2-22 12:39:53 | 只看該作者
原帖由 checkie 於 2008-2-22 07:57 發表

都唔係串丫, 我覺得幾好笑tim,
hobby=RC....
喂Barry你查Yahoo字典wor
ANDYMIRIAM 發表於 2008-2-22 13:23:44 | 只看該作者
hobby =favourite activity that a person does for pleasure and not as his rehular business
toys/rc....其實都可以係叫hobby
但係...唔關有無得換parts!!!!有無得換都可以叫做hobby嫁...
e.g 影相/集郵/整手辦模型/又或者唔整手辦模型只係買黎收藏都可以係"hobby"

"hobby"..其實不只是物質方面可以叫"hobby"...

還有其他並非物質因數的..hobby

e.g:很喜歡幫助別人,以幫助別人為嗜好,幫助別人就會開心..

但不是正職幫助別人的也可以叫做"hobby"

又或者上網同人吹水又或者上網收集EDSION明星閃卡~~都可以叫做"HOBBY"

那當然有其他特別嗜好的人啦...!!

但現時主要問題係

tomy 就出個部係 toys
同kyosho awd係rc既分別....
同"hobby"現時無咩連系~~~=]

toy "n"
1: thing to play with,esp for a child
2: (usu derog) Thing intended for amusement rather than for serious use

那明白~toys與rc的真正意思有何分別了嗎???

henry888 發表於 2008-2-23 07:09:29 | 只看該作者
唔緊要啦,
耶禮你玩既係toy, 唔易爛, esp for a child, 玩toy係你既hobby
我地玩既係RC, 我地果d無話易唔易爛, esp for adult, 但一定有parts換既, 而RC係我既hobby
ok?