RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6511|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

SANYO NC-MQS02 15分鐘快叉機

rcfire 發表於 2008-2-21 14:59:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
最近買了2只SANYO NC-MQS02 15分鐘特快叉機,用來玩MINIZ,

SPEC:有15分鐘,30分鐘,1小時模式
AA電, 20A MAX
AAA電,7.5A MAX

一次沖4粒AAA電,所以賣兩台.8粒控電一次搞點曬............外接12V電源輸入,要求4.7A INPUT,不過我接左落D 12V SUPPLY度,無問題照去.

試過沖之前既精英750,D電30分鐘充滿,本來我有幾組電已經吾系好得,沖左以後,發覺精神翻,起碼爆多1-2分鐘.......以前用MUCHMORE 1.2A叉,DROP電時間系7-8分鐘開始,用左依只SANYO快叉,DROP電時間系9-10分鐘,而且系獨立叉,D電叉完有有1.46V左右.....

因為系快叉,所以帶了FANS.......帶自動CHECK電池......發覺如果用放電機放電低過0.9V的電池,會自動用慢叉模式,1小時叉,D電叉出來都OK,如果30分鐘其實我覺得最好用拉........

貼D圖片大家分享下........買專業叉機貴,所以米買2只來玩,性能查過資料,比GP要好好多.......雖然都系大牌子

有獨立溫感,我開始都怕依D叉機會死電,人地話精英電最容易爆水,但是試過20排沖放都無事,
ANDYMIRIAM 發表於 2008-2-21 15:46:20 | 只看該作者
原帖由 rcfire 於 2008-2-21 14:59 發表
最近買了2只SANYO NC-MQS02 15分鐘特快叉機,用來玩MINIZ,

SPEC:有15分鐘,30分鐘,1小時模式
AA電, 20A MAX
AAA電,7.5A MAX

一次沖4粒AAA電,所以賣兩台.8粒控電一次搞點曬............外接12V電源輸入,要求4.7 ...

嘩!!但係個OUTPUT會唔會大左D...AA 20A ..MAX -0-
不過我覺得獨立差其實會好過串聯充~!
咁係幾$隻呢??

樓主| rcfire 發表於 2008-2-21 16:22:23 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2008-2-21 15:46 發表

嘩!!但係個OUTPUT會唔會大左D...AA 20A ..MAX -0-
咁係幾$隻呢??

系,我都覺得系獨立沖,所以先會好D,每粒電叉好我都用表量過V,全部都系1.46X V,幾平均,所以電池表現還不錯.....比串沖好D啊......起碼粒粒飽滿.
 樓主| rcfire 發表於 2008-2-21 16:26:16 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2008-2-21 15:46 發表

咁係幾$隻呢??

其實20A是某段時間沖入的A數,吾系以20A甘叉嘎,咩電池都死得拉,其實我覺得應該系分段叉,每段叉入的A數會自動根據電池狀態調整的......全AI的......吾使驚死電,而且電流叉入大,電池爆炸力強,都幾好.
ANDYMIRIAM 發表於 2008-2-21 16:30:40 | 只看該作者
串聯充電因為電入邊內阻差有別,只要有一粒有問題整排都會不清神
若match過內阻~後使用~效果會更佳...
但獨立充電~其實都需要先match過先...
因為串聯充與獨單充其實無分別!因是mini z 是串聯放電的...

stack 發表於 2008-2-26 21:46:39 | 只看該作者
此為歐版SANYO,不在亞洲區域銷售.........系SANYO 專業級別的快叉!說明書我研究過........30分鐘,AAA電有4段沖入,的確應該會爆D........

最近見到有極少數貨源流出在中國大陸........哈哈.