RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9138|回復: 70
打印 上一主題 下一主題
收起左側

真是估不到連船灣壩都不比放RC truck

DHL 發表於 2008-3-9 18:27:54 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
今日在下在下午船灣壩踏單車時
見到幾位網友玩緊RC truck(有消防車,黃色volvo+運車架等等)好奇落車見識一下
點知漁記D二打六走來話要向幾位車主查ID card,話他們違反郊野公園條例
在下雖然不是RC truck人,但我玩mini-z龜速航行散步個陣
都比康文署D二打六要查證,真PK
我又無影響其他人,查來做乜ar:@ :@
D二打六真是冇野找野來gao呀!!!!!!!:@
我精神上十卜你地
Scania 發表於 2008-3-9 18:33:55 | 只看該作者
有冇問佢違反左邊條條例…
 樓主| DHL 發表於 2008-3-9 18:36:37 | 只看該作者
不知呀,詳情請幾位車主今晚講解
聶風 發表於 2008-3-9 18:50:46 | 只看該作者
郊區及郊野公園守則 第十二章
4. 郊野公園則例(節錄)
如有違反下列任何一項者,將依例罰款或判入獄:
4.12 使用帶有動力的玩具如搖控飛機或車輛。

又真係唔比喎
CIVIC 發表於 2008-3-9 18:51:30 | 只看該作者
原帖由 DHL 於 2008-3-9 18:27 發表
見到幾位網友玩緊RC truck(有消防車,黃色volvo+運車架等等)好奇落車見識一下
點知漁記D二打六走來話要向幾位車主查ID card,話他們違反郊野公園條例
在下雖然不是RC truck人,但我 ...

佢地有權攞你張老新嚟睇架咩?
SteveCKS 發表於 2008-3-9 19:04:18 | 只看該作者
講真咁啦,法例又唔係佢地定,佢地都係執法。
人地都係搵餐飯食,若果唔聽佢地講,繼續係度玩,即係不斷係度"亨"人地個飯碗
咁樣玩車影響人又真係唔太好。要怪真係只好怪定D咁既法例既人

speedstar 發表於 2008-3-9 19:43:39 | 只看該作者
原帖由 DHL 於 2008-3-9 18:27 發表
在下雖然不是RC truck人,但我 ...

好耐之前, 係公園玩R/C係冇人理, 有D人唔生銹玩埋油車油機, 我諗咁投訴多, 唔知幾時開始D公園都有告示牌話唔俾玩R/C, 郊野公園條例亦有列明.
玩下R/C係冇傷大雅, 但如果法例要分人多/人少地方, 油/電, 快/慢速 咁就好難執法, 所以唯有一刀切

brahms 發表於 2008-3-9 21:08:02 | 只看該作者
其實真係幾危險O架, 一個唔小心(特別係油/快車)炒左落人隻腳到整親, 到時荒山野嶺唔上唔落 真係幾大獲!
都係呢句"無事就無事, 有事就大件事"
zexel33 發表於 2008-3-9 21:37:22 | 只看該作者
有冇話要罰錢?????
kei5887 發表於 2008-3-10 00:38:07 | 只看該作者
我聽番黎有d真係覺得好笑.....
(個d係機動車輛,危害行人,單車安全...)
(你地個控有無記錄車速有幾快...)
(充公車輛...)
(我地會告你...)
呢幾樣真係笑死人...........
因為唔比id二打六,叫二打六報警,到最後二打六都係call左阿sir黎
再詳細d真係要佢地講~

pan123 發表於 2008-3-10 00:53:07 | 只看該作者
其實係咪除左車場之外無地方係俾放車?
有勇冇謀 發表於 2008-3-10 01:55:52 | 只看該作者
咁嚴重....
仲可以去邊度玩....
小dede 發表於 2008-3-10 02:03:53 | 只看該作者
咁臭串 大不了 唔控住黎玩 我開大個新燈聲用手拎住 跟住佢行 吹咩
james891031 發表於 2008-3-10 03:01:16 | 只看該作者
http://www.legislation.gov.hk/bl ... 2e8e65?OpenDocument
其實大家所謂既2打6係可以拉人
唔拉你唔代表你唔違法
唔好諗住唔係警察就唔拉得人

btw,見到職員都係避忌一下好d
起碼架車唔好開到咁遠同埋太快丫
james891031 發表於 2008-3-10 03:04:28 | 只看該作者

回復 13# 的帖子

(c) 在郊野公園及特別地區內保持秩序良好和防止有濫用及妨擾行為;
http://www.legislation.gov.hk/bl ... 2e8e64?OpenDocument

小心架車開得大聲俾人投訴你作出妨擾既行為
有勇冇謀 發表於 2008-3-10 10:37:16 | 只看該作者
原帖由 kei5887 於 2008-3-10 00:38 發表
我聽番黎有d真係覺得好笑.....
(個d係機動車輛,危害行人,單車安全...)
(你地個控有無記錄車速有幾快...)
(充公車輛...)
(我地會告你...)
呢幾樣真係笑死人...........
因為唔比id二打六,叫二打六報警,到最後二 ...

有冇當時人可否詳述當日事發經過及其後發展....thx
SteveCKS 發表於 2008-3-10 11:18:36 | 只看該作者
原帖由 小dede 於 2008-3-10 02:03 發表
咁臭串 大不了 唔控住黎玩 我開大個新燈聲用手拎住 跟住佢行 吹咩

咁樣好似玩緊自己喎....
 樓主| DHL 發表於 2008-3-10 12:09:33 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 10-3-2008 10:37 AM 發表

有冇當時人可否詳述當日事發經過及其後發展....thx

在下當時停了架愛車(bike)係度
D四輪單同D廢單車曹我話我阻住他們(我心想你地收皮la,我係咁e都飛掉你地la,現在是你地阻我bao車炸 )
既然留係度都help不到D乜,我咩索性走先,冇畏睇住他們曹呀(呢D係玩RC的人最不想見到的事)
但我向幾位師兄留低一句:「我精神上支持你地」,咁跟住我走了
SteveCKS 發表於 2008-3-10 12:17:16 | 只看該作者
原帖由 DHL 於 2008-3-10 12:09 發表

在下當時停了架愛車(bike)係度
D四輪單同D廢單車曹我話我阻住他們(我心想你地收皮la,我係咁e都飛掉你地la,現在是你地阻我bao車炸 )
既然留係度都help不到D乜,我咩索性走先,冇畏睇住他們曹呀(呢D係玩RC ...

想問下...點解你停左架車係度唔係真係你阻住人咩!? 貴單車有權阻住人架!? (PS:小弟都係踩單車之人,不過CHEAP CHEAP 地踩架"INTENSE",唔知你架愛車(BIKE)係咩車啦)
我都係果句,玩到阻住人,為咩呢~ 你又勞你人地又勞氣~ 玩黎做乜

樓主| DHL 發表於 2008-3-10 12:36:15 | 只看該作者
我想先講返一件事,我架車係停埋了一邊,他地收不切制,碰了落我架車到
跟住就話我阻街了,你話