RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3181|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想問關於巴士傳動軸

B12 發表於 2006-4-12 10:17:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
好耐之前買左部fh12返黎砌,之後拆左佢啲零件改巴士。
咁啱我做果個型號嘅車如果用fh12嘅傳動軸就過長,請問
出面有冇啲改短傳動軸嘅服務又或者有得賣啲比fh12短大
約4cm左右嘅傳動軸呢?

謝謝各位

有勇冇謀 發表於 2006-4-12 10:55:38 | 只看該作者
好大機會要自制
 樓主| B12 發表於 2006-4-12 11:15:32 | 只看該作者
下……咁點做呀……
無架生喎……
SD 該用戶已被刪除
SD 發表於 2006-4-12 12:12:24 | 只看該作者
砌斷佢咪短d囉!
 樓主| B12 發表於 2006-4-12 13:40:07 | 只看該作者
原帖由 SD 於 2006-4-12 12:12 發表
砌斷佢咪短d囉!

你切俾我睇啦?!
鐵黎架,切左中間用咩痴?燒焊呀?!我響邊度攞架生呀?
有心回就俾個可行啲嘅建議我好冇?
Volvo_FH16 發表於 2006-4-12 13:55:30 | 只看該作者
原帖由 B12 於 2006-4-12 13:40 發表

你切俾我睇啦?!

我睇你係無心做多過人地無心回囉
我改三軸 volvo 都係要切狗骨然後駁返
你改得車就唔好諗住用淨係用交剪、界刀、膠水、AA 膠就得
 樓主| B12 發表於 2006-4-12 14:14:00 | 只看該作者
原帖由 Volvo_FH16 於 2006-4-12 13:55 發表

我睇你係無心做多過人地無心回囉
我改三軸 volvo 都係要切狗骨然後駁返
你改得車就唔好諗住用淨係用交剪、界刀、膠水、AA 膠就得

我無你地咁本事走去燒焊又性。
總之我用最簡單方法換一個最好嘅效果
啱啱問過182兄,佢俾左個平靚正嘅方法,只需50蚊樓下,如果我用燒焊又性,我諗我唔使做。
你覺得我無心做?我係無心放咁多錢落去做一個我唔滿意嘅效果,一啲都唔值。
仲有,我唔識點改啲貨車,套貨車零件好多都無諗住用,我淨係鍾意自製巴士。

SPAWN 發表於 2006-4-12 18:41:14 | 只看該作者
原帖由 B12 於 2006-4-12 14:14 發表

啱啱問過182兄,佢俾左個平靚正嘅方法,只需50蚊樓下,如果我用燒焊又性,我諗我唔使做。
你覺得我無心做?我係 ...

聽你咁講,你可以唔洗玩la!
 樓主| B12 發表於 2006-4-12 20:30:34 | 只看該作者
原帖由 SPAWN 於 2006-4-12 18:41 發表

聽你咁講,你可以唔洗玩la!

隨你點講啦,但係識我嘅都知我只係鍾情於玩自製巴士囉
第一次用貨車件遙控,當然唔想搞到咁貴,依家俾個意見
係要切左佢再燒焊,我想問俾着你會唔會搞到咁貴呀?
你地鍾意玩貨車投入成副心機入去係你地嘅事,我只會由
個cost出發,如果個cost係大果頭我絕對唔會做。我唔會
包保到我燒焊燒得好,因為我未試過。況且有人俾左個更
有建設性嘅方法俾我,我當然用果個方法啦。
Volvo_FH16 發表於 2006-4-12 20:32:25 | 只看該作者
原帖由 B12 於 2006-4-12 14:14 發表

你覺得我無心做?我係 ...

你無野下話,都無人話要一定要燒焊,你估屋企係工場咩
你話你可以用 50 蚊樓下,我改狗骨一蚊都唔使喎
 樓主| B12 發表於 2006-4-12 21:19:35 | 只看該作者
原帖由 Volvo_FH16 於 2006-4-12 20:32 發表

你無野下話,都無人話要一定要燒焊,你估屋企係工場咩
你話你可以用 50 蚊樓下,我改狗骨一蚊都唔使喎

如果唔用燒焊,唔通另一個方法係切左佢之後鑽窿用鐵管包實佢上羅c?
甚至乎套條鐵管套得長小小然後用鉗收窄前端?
唔多穩陣喎

kityancy123 發表於 2006-4-12 21:31:43 | 只看該作者
焊佐堅d...膠水一陣就玩完..
你冇燒焊野去d識得既五金鋪借黎用...
我通當有野需要燒有返學校燒
我學校有工場ma~
鬼谷組 發表於 2006-4-12 22:48:18 | 只看該作者
我就係切左佢之後鑽窿用鐵管包實佢上羅c,好實!有事D唔好想得太復習既!
SD 該用戶已被刪除
SD 發表於 2006-4-13 01:29:53 | 只看該作者
原帖由 B12 於 2006-4-12 13:40 發表

你切俾我睇啦?!

對唔住呀師兄,我唔知我個方法原來係唔可行,我都知我個人廢,估唔到連一個小小的建議都俾唔到你,對唔住呀你可唔可以原諒我呀?
Eddie 發表於 2006-4-13 02:21:55 | 只看該作者
有架生,都要有技術,有技術都要放個心出黎。
整模型既野,不是一時三一克就可砌掂。
 樓主| B12 發表於 2006-4-13 07:44:30 | 只看該作者
我承認係我諗多左,俾左大家咁多麻煩,對於切鐵條去燒焊之言論,謹此致歉。
尋晚問過我老竇,都俾佢炳左一論,佢都話邊個話鐵一定要燒焊,係我懶醒果頭
,誤會左SD兄番言論
hangson 發表於 2006-4-18 19:50:24 | 只看該作者
不如出去搵下d有車床既鋪頭, cut條軸最好就正d好~
如果你條軸係幼既話, 應該燒瓦斯好d, 出面唔知有冇, 應該幾蚊一道焊