RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 19253|回復: 20
收起左側

Q-steer裝燈教學

800mah 發表於 2008-4-11 01:10:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
見到好多版友都嘗試裝燈, 有見及此, 小弟又黎獻醜啦~

1) 首先鑽孔, 一定要先用幼嘴(1mm)
   再用另一支整大佢 (~2.8-3.0mm)
2) 將LED放入去, 將d腳屈到貼住殼邊
   係呢度我仲上埋 soldering paste
R1012781 (Small).JPG
 樓主| 800mah 發表於 2008-4-11 01:13:43 | 顯示全部樓層
3) 跟住順手焊埋佢,
   係車殼裡面焊野對新手黎講唔易架!
   take your own risk!

4) 搞掂成set野抽返出黎
R1012782 (Small).JPG
R1012784 (Small).JPG
 樓主| 800mah 發表於 2008-4-11 01:16:41 | 顯示全部樓層
5) 焊線, 我兩粒 LED 係並聯既
   條線係 IDE cable, 5蚊夠你整二百次

6) 接落部車度
   我整個兩個位係一switch on 部車, 燈就會著

R1012785 (Small).JPG
R1012786 (Small).JPG
 樓主| 800mah 發表於 2008-4-11 01:18:49 | 顯示全部樓層
7) 裝返上去!! 搞掂!!
   嗯..有d光暗不對, 唔記得 match LED

8) 好~ 可以黑夜飛車 luuu ~

R1012792 (Small).JPG
R1012796 (Medium).JPG
 樓主| 800mah 發表於 2008-4-11 01:20:57 | 顯示全部樓層
9) 最後, 個殼係可以隨時拆返架~

R1012793 (Small).JPG
#翹~* 發表於 2008-4-11 11:23:54 | 顯示全部樓層
唔洗加電阻?!
maxcmaxc 發表於 2008-4-11 21:30:32 | 顯示全部樓層
嘩~~~  正正正
 樓主| 800mah 發表於 2008-4-12 00:41:36 | 顯示全部樓層
ktinchu 發表於 2008-4-16 19:19:24 | 顯示全部樓層
焊功利害
utp 發表於 2008-4-28 10:55:11 | 顯示全部樓層
原帖由 800mah 於 2008-4-12 00:41 發表

唔使啦, 3.0V 推 3.6V 既 LED, 再高壓d都得, no need ~

整多張相~ 型嘛~?

加電阻係用黎減低電流 (current) 唔係減電壓喎。。。。。

唔記得左講添。。。你個設計同手工都好正呀!!

Andsonma 發表於 2008-6-25 12:52:04 | 顯示全部樓層
真厲害!好像原裝一樣!
 樓主| 800mah 發表於 2008-12-17 21:47:13 | 顯示全部樓層
原帖由 utp 於 2008-4-28 10:55 發表

加電阻係用黎減低電流 (current) 唔係減電壓喎。。。。。

唔記得左講添。。。你個設計同手工都好正呀!!

電阻串聯落LED係用黎減低電壓架~~

正常做法係要先知到 LED 既 rated voltage (隻隻唔同架!!)
假設係 3.6V (我用緊呢隻)
又假設你要用 4.5V(三粒電) 黎推佢, 呢個時候, 電壓太大, 需要加電阻
先用 200ohm 試, 太暗既再試 150ohm, 100ohm, 50 ohm
直到光度適合, 太光LED會好快壞.

當然, 以上係無他表, 乜裝備都無o既做法
jasonyinbb2000 發表於 2008-12-21 19:31:55 | 顯示全部樓層
阿業阿業 發表於 2009-5-17 01:04:05 | 顯示全部樓層
請問燈仔邊度買??要咩才料??我得鐡線同辣雞~
awa345 發表於 2009-5-30 19:49:37 | 顯示全部樓層
C hing 我想問下點樣擦個殼出來?我擦極都擦唔到.....
阿業阿業 發表於 2009-5-31 15:39:15 | 顯示全部樓層
C hing 我想問下點樣擦個殼出來?我擦極都擦唔到.....
awa345 發表於 2009-5-30 19:49

http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D4我都係係呢度睇~
kailongpak12 發表於 2009-6-5 21:22:20 | 顯示全部樓層
樓主架車好型!!
gz124 發表於 2009-6-5 22:23:47 | 顯示全部樓層
super cute war
hawood 發表於 2009-6-7 01:08:54 | 顯示全部樓層
請問可以教一教我嗎,我睇唔清潔正負要駁落PCB邊個位.
阿業阿業 發表於 2009-6-7 01:40:21 | 顯示全部樓層
請問可以教一教我嗎,我睇唔清潔正負要駁落PCB邊個位.
hawood 發表於 2009-6-7 01:08

http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... page%3D2&page=2