RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: saw仔
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想買EX-10 控一問!

hoitang55 發表於 2008-4-12 23:34:44 | 只看該作者
hoitang55 發表於 2008-4-12 23:38:32 | 只看該作者
原帖由 saw仔 於 2008-4-12 23:34 發表
我見D人話貴控做D動作細致D, 可以走到"線位", 又或者動作點點點自如, 其實是不是普通控都可以呢,
是不是技術既問題呢?

細致D係講個反應定快d set,如落幾多break,abs
線位係指你部電係條賽道度跑既線
 樓主| saw仔 發表於 2008-4-12 23:42:16 | 只看該作者
mini-z唔洗要接收,係插band落塊pcb度嫁wo

哈哈!我真的不懂!
是不是每一個band都是獨立接收的呢?不會與別人一樣呢?
定係要set 幾多幾多Hz 咁架?
band洗唔洗買新呢?
ANDYMIRIAM 發表於 2008-4-14 13:07:25 | 只看該作者
原帖由 saw仔 於 2008-4-12 23:42 發表

哈哈!我真的不懂!
是不是每一個band都是獨立接收的呢?不會與別人一樣呢?
定係要set 幾多幾多Hz 咁架?
band洗唔洗買新呢?

BAND其實是一個頻帶,MINI Z 是用石英晶體來的控制的...
AM 及 AD(FM)頻率是來自本身的晶體...除2.4GHZ會自定頻率外......
AM 及 AD(FM) 晶體本身是不可變的頻道!
AM 及 AD 若需更換頻率...是要透過更換接收與發射晶體來更換頻率!
BAND 是會有機會與別人相同的...!

AD BAND ↓↓↓晶體

登錄/註冊後可看大圖

2PL 名EX-10之分別...
EX-10 Helios及EX-1 UR  對應所有的MINI-Z(2.4ghz將於本年內發行mini z 2.4ghz module)
除mini z 的AD,AM,2.4gHZ 外
還能對應其他的..大車的FM,AM 及2.4gHZ 只需要更換MODULE 就能使用!

而2PL AM /FM
只能對應單一頻道!不能對應MINI Z 的AD頻道!
價錢...若不連大車接收$大概250-300

登錄/註冊後可看大圖

MINI Z AD MODULE

登錄/註冊後可看大圖

MINI Z AM MODULE

登錄/註冊後可看大圖

mini z 2.4gHZ MODULE

登錄/註冊後可看大圖

FM MODULE

登錄/註冊後可看大圖

2.4 gHZ MODULE

ex-10 heilo

登錄/註冊後可看大圖

karl 發表於 2008-4-14 13:18:39 | 只看該作者
原帖由 hoitang55 於 2008-4-12 23:14 發表

am接收係mini-z用唔到
但係買一手2pl應該冇得剩要槍

2pl係有剩控,大約$300-350連band
 樓主| saw仔 發表於 2008-4-15 15:10:59 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2008-4-14 13:07 發表

BAND其實是一個頻帶,MINI Z 是用石英晶體來的控制的...
AM 及 AD(FM)頻率是來自本身的晶體...除2.4GHZ會自定頻率外......
AM 及 AD(FM) 晶體本身是不可變的頻道!
AM 及 AD 若需更換頻率...是要透過更換接收 ...

如果好似師兄咁講, 要換晶片先可以改頻率,
咁我一定要同玩開個班friend玩先冇咁易撞Band,
如果成日同唔同人玩咁咪一定要買定好多晶片囉!

咁其實2.4GHZ除會自定頻率外, 與AM相比仲會唔會有其他分別呢?
AM 同 2.4GHZ 既車在同一個場上面玩會唔會有問題架?
因為我怕我買左個2PL控不久, 2.4GHZ一出左, 跟住就個個人都轉用2.4GHZ迫住我要轉, 咁我個2PL就變左做廢鐵

有冇高見??
 樓主| saw仔 發表於 2008-4-15 16:00:18 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

各位師兄知不知到有冇地方可以買到這個殼?謝謝!
ANDYMIRIAM 發表於 2008-4-16 10:19:00 | 只看該作者
原帖由 saw仔 於 2008-4-15 15:10 發表

如果好似師兄咁講, 要換晶片先可以改頻率,
咁我一定要同玩開個班friend玩先冇咁易撞Band,
如果成日同唔同人玩咁咪一定要買定好多晶片囉!

咁其實2.4GHZ除會自定頻率外, 與AM相比仲會唔會有其他分別呢?
AM ...

1.  2.4GHZ 現時未有出awd ready sell ...只是出了02的,READY SELL
    若要安裝2.4Ghz awd~比須令外購買..2.4ghz 板...
2.  你是否打算自己係街,又或者係屋企玩...?am係會有機會同人撞band...
    但係如果你係車場係有得借band的~!如果係車場玩am都應該比較少撞...

3.  2.4ghz 出左2pl點解會變左廢鐵???(最多咪廢膠XD...)哈哈~~
    其實2PL 唔係只可以用黎玩MINI Z....
    對於一些1:10及其他~入門級的搖控車之友...2PL仍然好有市場,仍然很多人使用~
    因為am 接收..比較廉價~
    二手市場上仍然是有所需求的~~
    其實低價控來說2PL功能上..及操控上已經很不錯的~吧~!

樓主| saw仔 發表於 2008-4-16 11:32:33 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2008-4-16 10:19 發表

1.  2.4GHZ 現時未有出awd ready sell ...只是出了02的,READY SELL
    若要安裝2.4Ghz awd~比須令外購買..2.4ghz 板...
2.  你是否打算自己係街,又或者係屋企玩...?am係會有機會同人撞band...
    但係如 ...

其實小弟屋企會所有一個小形車場, 入面D人好似好專業咁, 真係冇返咁上下都唔感入去,
為左準備好D所以問定師兄多小小野, 所以多謝師兄咁詳細既回覆!!
仲有?小小問題! lee排有睇開本網的電單車討論, 覺得都幾好玩又唔貴, 想試下玩
我想問下如果我買2PL 可唔可以玩到1/8電單車呢, 1/8電單車有2件頭,3件頭, 如買2PL full set
會唔會有埋2件頭或3件頭在內呢?想一個控同時可以玩兩樣野唔知得唔得呢? 如果唔得最平可以買哪一款?
ANDYMIRIAM 發表於 2008-4-16 11:48:43 | 只看該作者
原帖由 saw仔 於 2008-4-16 11:32 發表

其實小弟屋企會所有一個小形車場, 入面D人好似好專業咁, 真係冇返咁上下都唔感入去,
為左準備好D所以問定師兄多小小野, 所以多謝師兄咁詳細既回覆!!
仲有?小小問題! lee排有睇開本網的電單車討論, 覺得都幾好 ...

哦原來你住將軍奧的~
一支控當然不單可玩一樣東西吧~...
但至於同時間....的意思是?同一時間控制2部??
full set 2pl 個接收,用唔用到係電單車上~你都係問問電單車板友比較好...
理論上應該可以用到係電電單車...
不過如果你想玩埋~mini z AM 車~記得係am頻既~2pl..先可以玩埋mini z哦
MINI Z 的接收是己連接在PCB 上而不需外加的...
只是裝上晶體便可....
而電單車...需加上電變接收再加上晶體~後便可!

樓主| saw仔 發表於 2008-4-16 12:02:11 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2008-4-16 11:48 發表

哦原來你住將軍奧的~
一支控當然不單可玩一樣東西吧~...
但至於同時間....的意思是?同一時間控制2部??
full set 2pl 個接收,用唔用到係電單車上~你都係問問電單車板友比較好...
理論上應該可以用到係電電單 ...

嘩!師兄!勁喎!一講會所車場就知我住將軍奧!勁
唔知lee個網有冇師兄係個度玩呢?
ANDYMIRIAM 發表於 2008-4-16 12:10:31 | 只看該作者
原帖由 saw仔 於 2008-4-16 12:02 發表

嘩!師兄!勁喎!一講會所車場就知我住將軍奧!勁
唔知lee個網有冇師兄係個度玩呢?

哈~~唔勁...~全香港得3個車場 2個收費一個免費~
點會唔知...哈哈~€
 樓主| saw仔 發表於 2008-4-16 12:19:33 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2008-4-16 12:10 發表

哈~~唔勁...~全香港得3個車場 2個收費一個免費~
點會唔知...哈哈~€

但是會所個個場真係好細, D路好窄, 唔知玩唔玩到飄移呢?
因為我比較鍾意玩飄移
ANDYMIRIAM 發表於 2008-4-16 13:04:33 | 只看該作者
原帖由 saw仔 於 2008-4-16 12:19 發表

但是會所個個場真係好細, D路好窄, 唔知玩唔玩到飄移呢?
因為我比較鍾意玩飄移

唔知到牙..哈~我通常都會上C.T多....