RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3577|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

快d黎救下我>o<又出事

iCoke 發表於 2006-4-14 17:45:58 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我部st 部偈又發傻啦 玩襯奸商偈都出事
佢唔知做咩拎開枝火咀電就死火 一係就著左之後好高轉數既聲 岩岩仲激 油都冇比佢就 好似full 盡雞咁 好高轉數呀 一係就好熱喎 點算呀 我第一次攪d咁高級數既偈係咪同d 12級有好大差別?????

mikewu 發表於 2006-4-14 17:50:03 | 只看該作者
Did you check the receiver battery?  Did you have your remote turn on while starting the engine?  That's should be a start............
 樓主| iCoke 發表於 2006-4-14 19:02:37 | 只看該作者
d電我夠晒嫁 佢一著 就死火 一係著左呢佢就好似比緊油咁 轉數都好高下  攪唔掂 攪左成個下午  mike 你講既野我明d唔明d 我英文太屎了 不過都唔該你先  我都唔知仲要攪幾耐~_~
dragonofgreen 發表於 2006-4-14 19:17:02 | 只看該作者
氣位?
 樓主| iCoke 發表於 2006-4-14 19:22:48 | 只看該作者
唔明~_~
WTO 發表於 2006-4-14 19:26:03 | 只看該作者
原帖由 iCoke 於 2006-4-14 19:02 發表
d電我夠晒嫁 佢一著 就死火 一係著左呢佢就好似比緊油咁 轉數都好高下  攪唔掂 攪左成個下午  mike 你講既野我明d唔明d 我英文太屎了 不過都唔該你先  我都唔知仲要攪幾耐~_~

升起架車 , 着車後繼續插住火咀電 , CHECK 油門中位 , 待引擎暖機 , 第1缸油行SLOW RUN-IN.
WTO 發表於 2006-4-14 19:54:26 | 只看該作者
之後4缸油落地拉一半油門run-in , 完成run-in後可full盡油及每1/4圈收大针調較極速出來.

樓主| iCoke 發表於 2006-4-14 20:19:52 | 只看該作者
好似好d啦~不過 比一半油到就死火 點算?
WTO 發表於 2006-4-14 20:24:49 | 只看該作者
原帖由 iCoke 於 2006-4-14 20:19 發表
好似好d啦~不過 比一半油到就死火 點算?

收大針1/4圈再試
 樓主| iCoke 發表於 2006-4-14 20:28:25 | 只看該作者
佢一死左火我就倒一倒佢條喉好多油係條喉到流出黎 不過我唔比大d油佢又好熱啵
一拎起火咀電又係死火 =.=
 樓主| iCoke 發表於 2006-4-14 20:31:54 | 只看該作者
我收果粒頂氣門果枝針 收入去 佢就唔死火 不過部車就係咁去 收入d唔比佢走又死火
WTO 發表於 2006-4-14 20:32:53 | 只看該作者
原帖由 iCoke 於 2006-4-14 20:28 發表
佢一死左火我就倒一倒佢條喉好多油係條喉到流出黎 不過我唔比大d油佢又好熱啵
一拎起火咀電又係死火 =.=
因油多too rich插住火咀電run-in後再收大針.
用風扇吹住副偈啦.
WTO 發表於 2006-4-14 20:34:36 | 只看該作者
原帖由 iCoke 於 2006-4-14 20:31 發表
我收果粒頂氣門果枝針 收入去 佢就唔死火 不過部車就係咁去 收入d唔比佢走又死火

1. check 油門中位未 ?
2  放迨速針試吓

樓主| iCoke 發表於 2006-4-14 20:38:56 | 只看該作者
佢好似成日都比住油行咁 好唔定  唔係好識點check中 到到佢定定地啦 佢又好熱
AMAT 發表於 2006-4-14 20:44:25 | 只看該作者
我仲以為咩事要求你添.....原來係"救下你".........
 樓主| iCoke 發表於 2006-4-14 20:44:45 | 只看該作者
放多d台針好d啦 不過佢都係好唔定 係唔係正常????
因為我以前溫車係裝埋車呔放係地下溫 now佢太大部 我用佢4條呔頂起部車黎溫 so見到佢時轉時唔轉 時大聲又時細聲  咁正唔正常呀?
Skyline 發表於 2006-4-14 20:46:23 | 只看該作者
原帖由 iCoke 於 2006-4-14 20:31 發表

Pls try the following and see if they help :

1)  Check idle speed, and open a bit more to increase air inflow when engine idle;
2)  Check high speed needle setting, turn clockwise and count the number of turns, when U feel resistance, mark down how many turns U have just made, then reopen the needle again (Many engines have different settings and U need to try by yourself);
3)  Check low speed needle, turn anti-clockwise a bit (like 10 minutes movement in a clock) and start the engine again;
4)  Check the assembling of the clutch shoes, make sure nothing wrong with the clutch springs and clutch shoes;

Hope these help   
 樓主| iCoke 發表於 2006-4-14 20:47:40 | 只看該作者
now佢開始定左d啦 冇死火 又冇岩岩咁熱 不過都係熱嫁啦
WTO 一部 chack偈溫既溫度計幾$到嫁????
仲有個問題想問你好耐 你係邊到住同係邊玩開???? 想搵你一齊玩同學多d 油車既野
WTO 發表於 2006-4-14 20:48:20 | 只看該作者
原帖由 iCoke 於 2006-4-14 20:38 發表
佢好似成日都比住油行咁 好唔定  唔係好識點check中 到到佢定定地啦 佢又好熱
好似成日都比住油行咁...有以下原因 :
1 . 可能離合器彈弓斷咗
2.  油門中位
3.  迨速過高

http://www.kyosho.co.jp/web/down ... /31351_infst_mm.pdf
WTO 發表於 2006-4-14 20:51:21 | 只看該作者
原帖由 iCoke 於 2006-4-14 20:47 發表
now佢開始定左d啦 冇死火 又冇岩岩咁熱 不過都係熱嫁啦
WTO 一部 chack偈溫既溫度計幾$到嫁????
仲有個問題想問你好耐 你係邊到住同係邊玩開???? 想搵你一齊玩同學多d 油車既野

熱係正常.
買kyosho溫度計 $196.