RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 瘋語飄移
打印 上一主題 下一主題
收起左側

RX-7飄移車隊

樓主| 瘋語飄移 發表於 2008-5-14 17:15:55 | 只看該作者
原帖由 GTRTam 於 2008-5-14 03:42 發表
應該唔係wor, 頭單係令頭輪收油時好似後驅gum, 頭輪 free spin, 比油就變 full 4WD.

師兄講既強磁銷車應該係銷尾輪, 類似後驅頂大腳brake, 車會" 且 " 向左或右. 因為前輪 free spin 得番後輪有制動力, 令架車擺尾 ...

所以咪講用頭單玩drift,唔好用強磁麼打...
800mah 發表於 2008-5-14 17:19:26 | 只看該作者
原帖由 checkie 於 2008-5-14 07:17 發表
ray,邊個同你講話要直軸架?

咁 AWD drift car 應該點 set 呢~ ? 我準備過兩日去買野架啦~
Sephiroth 發表於 2008-5-14 17:29:01 | 只看該作者
um......................今日買左一裝上去奇怪嘅事就發生左LA..........
AWD用RX7會唔會頂殼架???
 樓主| 瘋語飄移 發表於 2008-5-14 17:35:39 | 只看該作者
原帖由 800mah 於 2008-5-13 23:40 發表
i see, 咁頭單有無再分 珠叉/直軸 架? 有無話要較鬆緊,落油架?

thanks again !!

頭單無鬆緊較,只有向前有動力,我又無聽講過頭單要落油...
你想知用頭單同牙差有咩分別...如果你落車埸,可以借比你試下再決定買唔買...而用牙差玩drift玩得好既大有人在,視乎你覺得邊樣岩你..
講番車埸既setting...根據c兄們既經驗...用京商頭單向,尾原裝牙差...原裝0度轉向杯,頭呔京商,後呔用atm(我覺得係硬地玩花左,會唔好飄,所以用新呔會好好多)...而彈弓方面4條京商紅色彈弓...金屬parts唔駛買...無記錯就差唔多,有講漏請c兄們提點...
 樓主| 瘋語飄移 發表於 2008-5-14 17:37:00 | 只看該作者
原帖由 Sephiroth 於 2008-5-14 17:29 發表
um......................今日買左一裝上去奇怪嘅事就發生左LA..........
AWD用RX7會唔會頂殼架???

個band有少少頂= =訓band就無問題
 樓主| 瘋語飄移 發表於 2008-5-14 17:42:29 | 只看該作者
原帖由 800mah 於 2008-5-14 17:19 發表

咁 AWD drift car 應該點 set 呢~ ? 我準備過兩日去買野架啦~

錢唔係問題既話,買埋個x-speed摩打,而彈弓方面,因為1包京商彈弓$63...入面只有1對紅彈弓,所以覺得貴既話,其實用住原裝都得...順手買埋個灰底兜換
Sephiroth 發表於 2008-5-14 17:42:30 | 只看該作者
pcb個殼呢???
我pcb個殼頂住擋風玻璃..............
 樓主| 瘋語飄移 發表於 2008-5-14 17:44:34 | 只看該作者
原帖由 Sephiroth 於 2008-5-14 17:42 發表
pcb個殼呢???
我pcb個殼頂住擋風玻璃..............

整訓band都係要cut左個煙通 ...話時話,幾時上ct玩
 樓主| 瘋語飄移 發表於 2008-5-14 17:49:12 | 只看該作者
原帖由 800mah 於 2008-5-14 17:19 發表

講漏左少少...尾呔用闊呔...架車會定d同直路會直d...不過唔岩係屋企玩,會打白鴿轉
Sephiroth 發表於 2008-5-14 17:53:26 | 只看該作者
星期五下晝la~
我放假hohoho~
 樓主| 瘋語飄移 發表於 2008-5-14 17:55:06 | 只看該作者
原帖由 Sephiroth 於 2008-5-14 17:53 發表
星期五下晝la~
我放假hohoho~

下晝..= ="咁我黎到你咪可能走左...玩夜d啦 不過到時多快車
Sephiroth 發表於 2008-5-14 17:57:32 | 只看該作者
星期五買埋啟介(係咪$250?)左右果部再上黎~

樓主| 瘋語飄移 發表於 2008-5-14 18:01:25 | 只看該作者
原帖由 Sephiroth 於 2008-5-14 17:57 發表
星期五買埋啟介(係咪$250)左右果部再上黎~

記得唔過$200...我都有部係屋企撞到車頂都爛埋既啓介 岩岩玩果時買...哈哈
Sephiroth 發表於 2008-5-14 19:20:00 | 只看該作者
點都整番個炭頭先~
800mah 發表於 2008-5-14 19:28:21 | 只看該作者
原帖由 瘋語飄移 於 2008-5-14 17:35 發表

頭單無鬆緊較,只有向前有動力,我又無聽講過頭單要落油...
你想知用頭單同牙差有咩分別...如果你落車埸,可以借比你試下再決定買唔買...而用牙差玩drift玩得好既大有人在,視乎你覺得邊樣岩你..
講番車埸既setting. ...

thx, 師兄!!! 因為我跟本唔知頭單係乜先會咁問 ~
800mah 發表於 2008-5-14 19:39:31 | 只看該作者
同埋想問下, Kyo/ATM 既 drift tires 分別主要係邊呢 ? thanks
 樓主| 瘋語飄移 發表於 2008-5-14 20:33:23 | 只看該作者
原帖由 800mah 於 2008-5-14 19:39 發表
同埋想問下, Kyo/ATM 既 drift tires 分別主要係邊呢 ? thanks

哈哈...其實我都無細心留意過分別,相信係就算2條都係光頭呔,咬地都會有分別...如果尾呔比較咬地,就無咁易比車頭帶得太快,既係無咁"了",出錯會比較易修正掛(比較斷估) 又可能京商無出闊drift呔...因為用闊尾呔...控制分別都幾大,比較易上手
800mah 發表於 2008-5-14 20:41:45 | 只看該作者
原帖由 瘋語飄移 於 2008-5-14 20:33 發表

哈哈...其實我都無細心留意過分別,相信係就算2條都係光頭呔,咬地都會有分別...如果尾呔比較咬地,就無咁易比車頭帶得太快,既係無咁"了",出錯會比較易修正掛(比較斷估) 又可能京商無出闊drift呔...因為用闊尾呔. ...

但係有d殼裝唔到闊尾呔呢
 樓主| 瘋語飄移 發表於 2008-5-14 20:46:28 | 只看該作者
原帖由 800mah 於 2008-5-14 20:41 發表

但係有d殼裝唔到闊尾呔呢

打磨機車埸應該有好心人有
不過其實唔用闊尾呔都有好多高手...最重要不停練習

樓主| 瘋語飄移 發表於 2008-5-14 20:50:57 | 只看該作者
希望日後會更多機會齊齊上車埸飄移