RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1757|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

而家15/16 轉唔轉2.4g好呢 ???

JKC710 發表於 2008-5-16 16:13:12 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
其實小弟只係去過車場玩一次咁大把...........平時都係食飽飯無野做先拎架車出黎玩下飄移...........其實我都知如果屋企玩飄既, 根本唔需要去改裝咁多金屬件.......但係我呢o向上年買車(awd)果陣就屎忽痕, 除左前後仲用緊牙差之外架車就改哂咁滯...........(因為小弟覺得珠差/前單果d成2舊水一條, 買多個車殼擺下好過)........因為我用緊2pl + am band, 所以架車行到另d電器位就打冷震.......無咁醒目...........我見各位師兄呢排放緊2.4 g既毒黎毒害大家 ...........小弟不幸中左毒............想心郁郁轉做2.4g, 我唔係成日上車場........所以未體會到玩車既樂趣...........但係呢.......我覺得改車都有另一番樂趣既...........麻煩各位師兄答下我以下既問題丫....

1. 2.4g既板裝去awd個兜度大唔大工程??? 因為我個舊透明黑兜滑滑地牙......所以想順手轉埋灰兜~~
2. 2.4g係咪就算我用雞控都好, 都會解決哂所有打冷震問題呢??
3. 因為我唔捨得買ex 10 / ex 1 加mon早(因為加埋2千咁滯), 想問下雞控既setting多唔多?? 似唔似2pl有多車 setting??
4. 2.4g板加雞控加灰兜大約加埋幾錢呢??? (因為如果貴既, 我不如等遲d 2.4g awd ready set好過)
5. 有無邊位師兄好似我咁, 唔上車場..........只係享受改車樂趣呢??
kawada 發表於 2008-5-16 16:43:42 | 只看該作者
1. 2.4g既板裝去awd個兜度大唔大工程??? 因為我個舊透明黑兜滑滑地牙......所以想順手轉埋灰兜~~
- Make sure u get a  MA-010 pcb for AWD ( item #MD013 ) if not .. u needa lengthen the power switch & reverse the servo motor wires
- a Chassis cover to easy the installation job .. if not u needa have a little mod on the pcb holder to fit the circuit board; no other modification required if u dont add extra fet on the pcb

2. 2.4g係咪就算我用雞控都好, 都會解決哂所有打冷震問題呢??
- 2.4 system wont  glitch any more

3. 因為我唔捨得買ex 10 / ex 1 加mon早(因為加埋2千咁滯), 想問下雞控既setting多唔多?? 似唔似2pl有多車 setting??
- Chicken Transmitter do have basic settings but u need to go through the manual carefully, all setups needa use different trimming swithes

4. 2.4g板加雞控加灰兜大約加埋幾錢呢??? (因為如果貴既, 我不如等遲d 2.4g awd ready set好過)
PCB - around $500; Chicken Transmitter - around $4 - 5xx

樓主| JKC710 發表於 2008-5-16 16:58:08 | 只看該作者
原帖由 kawada 於 2008-5-16 16:43 發表
- Make sure u get a  MA-010 pcb for AWD if not .. u needa lengthen the power switch & reverse the servo moto ...

麻煩哂師兄解答~~即係pcb+雞控+灰兜都差唔多1100-1200 銀..........當佢第時awd 2.4g ready set 要$1500, 即係等下既話加多幾舊就多架車玩~ 見其他師兄出post話ready set 7月開始有得訂......或者真係諗諗先~~

nottoobad 發表於 2008-5-16 19:36:47 | 只看該作者
pcb+雞控+灰兜$1000都唔洗,留返$500買吓零件都好。同埋塊2.4G for AWD PCB都好易裝(唔加fet計)。
 樓主| JKC710 發表於 2008-5-16 23:08:05 | 只看該作者
原帖由 nottoobad 於 2008-5-16 19:36 發表
pcb+雞控+灰兜$1000都唔洗,留返$500買吓零件都好。同埋塊2.4G for AWD PCB都好易裝(唔加fet計)。

咁芒早加奸商槍控最平組合幾錢呢??
ANDYMIRIAM 發表於 2008-5-17 11:48:05 | 只看該作者
原帖由 JKC710 於 2008-5-16 23:08 發表

咁芒早加奸商槍控最平組合幾錢呢??

MODULE JUST FOR KO EX-10 EX-1 .....
2.4GBHz AWD PCB $4XX 原裝槍 KT-18 $4XX
Bluebird 發表於 2008-5-18 01:20:00 | 只看該作者
Can I use 3PKS 2.4G on Mini-Z 2.4g?
Hin_Isaac 發表於 2008-5-18 03:38:40 | 只看該作者
原帖由 Bluebird 於 2008-5-18 01:20 發表
Can I use 3PKS 2.4G on Mini-Z 2.4g?

應該未必得吧!其待Futaba出個mini-z 2.4GHz module俾3pks用!!!
800mah 發表於 2008-5-18 07:55:49 | 只看該作者
原帖由 Hin_Isaac 於 2008-5-18 03:38 發表

應該未必得吧!其待Futaba出個mini-z 2.4GHz module俾3pks用!!!

放心, 一定唔會出  
Hin_Isaac 發表於 2008-5-18 13:14:20 | 只看該作者

回復 9# 的帖子

點解咁肯定?係唔係因為只係KO official產品?
 樓主| JKC710 發表於 2008-5-19 01:22:07 | 只看該作者
原帖由 Hin_Isaac 於 2008-5-18 13:14 發表
點解咁肯定?係唔係因為只係KO official產品?

我估都係肥水不流別人田~
800mah 發表於 2008-5-19 13:37:03 | 只看該作者
原帖由 JKC710 於 2008-5-19 01:22 發表

我估都係肥水不流別人田~

隻芒早都算肥水?
我話係瘦田無人耕就真.