RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1739|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

現況一問~~

wckit 發表於 2008-5-22 23:54:45 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我幾年前都有玩mini z既...果時得01底....
e家想玩返,
1.想問下係咪大部份人都玩awd??....因為我知我架01一定無02咁好彎,基本上無人玩=.=....
2. and想問下e家買改裝parts多數買邊隻牌子......汁一架落得場既awd要幾錢度??
3.電又用邊隻...and差機有無d平d...因為以前d大車差機我都賣晒~~唔想太貴~
4.控果方面見到你地話有2.4G, 係咪接收同反應快d....因為我唔想買過隻貴控玩....我以前玩都係用futaba....
5.fet果方面我以前有騎fet or 改FET.....E家係咪都係騎fet??....and去邊度騎??
6.motor係咪全部玩晒手"Q"果D ga la?? 我以前係玩原廠既黑銀果隻~~

太多問題唔好意思,希望車友盡量解答,因為想計下預算要幾錢先玩得返....同要買d乜...XDDDD
GTRTam 發表於 2008-5-23 04:56:09 | 只看該作者
1. 應該係多數AWD, 02都有唔少.
2. Atomic 及 PN Racing. 全新AWD full option 我念要 2-3千.
3. Orion HV, 百幾蚊部 Energizer okay ga la.
4. 重點係唔jam, 唔洗插band.
5. 如果買2.4Ghz 或 AD Band, 己经係 4 X 3010 FET. AM 車要改多數係 IRF 4562. 我用SP8M4, 香港多數 IRF 4562.
6. 我覺得02 Atomic Stock R 加  Orion HV 已經快到無比, AWD 已我所知玩 Atomic AD Stock. 因為 AD Stock 應該快過 Stock R,

最好上車場睇下, 同知心車友交流下, 先決定您架車既組合. 因為 02 比 AWD 簡單, AM 可玩性較高, 換option parts亦較平, 一般新手選擇左適合既呔, 換上珠差, 摩打, 查查已經跑得下. AWD set 車較難( 不等如好難 ) 因為比較多組合例如四條彈弓或行尾 swing arms, downstop調較, 前後珠差調較等. 而AM AWD jam 車機會較大, 而改AD Band亦唔係一件好容易既事. AWD 2.4Ghz 車要到下兩個月日本先出. 而AD Band AWD 從來 Kyosho 無正式出售過. 都係方間自改.

而家想即刻玩到, 我建意買 2.4Ghz MR02LM LeMan set, $1200-1300 全套有控, 車有新 Low CG 麽打座及原裝查查, 落D油, 換條 LM shaft 珠差, Kingpins 加 Atomic 彈弓, H板,  Stock R motor, 20/10 or 10/10 舊款抗呔已經好跑. 4 X 3010 又唔駛改FET住.

今個星期應該有師兄改 2.4Ghz AWD, 有條友改埋 2.4Ghz Overland. 來睇下先la, 因為有好多野睇到先認點教您呀.

nottoobad 發表於 2008-5-23 05:39:53 | 只看該作者
嗰條友好似改埋2.4Ghz AWD Drift set !
 樓主| wckit 發表於 2008-5-23 09:57:09 | 只看該作者
原帖由 GTRTam 於 2008-5-23 04:56 發表
1. 應該係多數AWD, 02都有唔少.
2. Atomic 及 PN Racing. 全新AWD full option 我念要 2-3千.
3. Orion HV, 百幾蚊部 Energizer okay ga la.
4. 重點係唔jam, 唔洗插band.
5. 如果買2.4Ghz 或 AD Band, 己&#324 ...

請問師兄你地會係邊度玩.我都想上來學下野,約埋一齊上去呀...e家我都唔知邊度有場
以前歐美果個都汁左

and想問下咩係ad band???
你果隻咩s咩咩 fet香港有無得改???
2.4g 我諗我唔會諗,因為要買過個控...原裝果個一定唔得.....
800mah 發表於 2008-5-23 10:11:29 | 只看該作者
原帖由 nottoobad 於 2008-5-23 05:39 發表
嗰條友好似改埋2.4Ghz AWD Drift set !

你講緊邊個 ???
800mah 發表於 2008-5-23 10:13:09 | 只看該作者
原帖由 GTRTam 於 2008-5-23 04:56 發表 [url=http://bbs.rc-evo.com/redirect.php?goto=findpost&pid=856322&ptid=82111]
而家想即刻玩到, 我建意買 2.4Ghz MR02LM LeMan set, $1200-1300 全套有控, 車有新 Low CG 麽打座及原裝查查, 落D油, 換條 LM shaft 珠差, Kingpins 加 Atomic 彈弓, H板,  Stock R motor, 20/10 or 10/10 舊款抗呔已經好跑. 4 X 3010 又唔駛改FET住.

你呢堆野加埋必需既 bearing, 兩排車電, 控電... 起碼要 $2xxx
 樓主| wckit 發表於 2008-5-23 10:21:50 | 只看該作者
我可能諗架2手既awd, 但我好驚塊板踩唔起,因為以前好多人都玩幾個月就換版~
GTRTam 發表於 2008-5-26 22:41:23 | 只看該作者
原帖由 wckit 於 2008-5-23 09:57 發表

請問師兄你地會係邊度玩.我都想上來學下野,約埋一齊上去呀...e家我都唔知邊度有場
以前歐美果個都汁左

and想問下咩係ad band???
你果隻咩s咩咩 fet香港有無得改???
2.4g 我諗我唔會諗,因為要買過個控...原裝 ...

AD Band 簡易D就FM.
如買 2.4GHz 或 AD, 可不考慮改FET. 4 X 3010 FET 夠玩. 玩熟左先考慮改唔改,到時自然有人幫你.
嘩師兄, 歐美咪既係 28.2, 完來你都係我年代 !
PM 我电話, 多數星期四,五,曰玩. 而家得番兩個車場.

terencelyl7411 發表於 2008-5-26 22:49:42 | 只看該作者
我記得以前葵興定葵芳都有個
800mah 發表於 2008-5-26 23:22:05 | 只看該作者
原帖由 GTRTam 於 2008-5-26 22:41 發表
AD Band 簡易D就FM.
如買 2.4GHz 或 AD, 可不考慮改FET. 4 X 3010 FET 夠玩. 玩熟左先考慮改唔改,到時自然有人幫你.
嘩師兄, 歐美咪既係 28.2, 完來你都係我年代 !
PM 我电話, 多數星期四,五,曰玩. ...

when are u going to MMS this week? i'll go on the same day, coz i can't make it on friday, have something to attend on friday night =(
GTRTam 發表於 2008-5-27 00:30:06 | 只看該作者
Thursday la coz' they close on Mon-Wed ma.
800mah 發表於 2008-5-27 00:47:46 | 只看該作者
原帖由 GTRTam 於 2008-5-27 00:30 發表
Thursday la coz' they close on Mon-Wed ma.

harr ??? i never knew that.
i thought they only close on mondays
GTRTam 發表於 2008-5-27 00:52:38 | 只看該作者
Yes, they open only Thur - Sun now. 四天公作, 好過你打政府工.
800mah 發表於 2008-5-27 00:55:32 | 只看該作者
waaa.... what do they live on ? or is the track only a side-business.
CT still opens 6 days a week, from 2:30pm.
GTRTam 發表於 2008-5-27 00:58:10 | 只看該作者
I think all the track owners will die if they only depend on track business. I must say thank you to all track owners.
800mah 發表於 2008-5-27 01:00:49 | 只看該作者
原帖由 GTRTam 於 2008-5-27 00:58 發表
I think all the track owners will die if they only depend on track business. I must say thank you to all track owners.

thank you thank you thank you thank you !!!!!
if there's no more track, i think i will buy RCP for sure.
how can i live without a track
Molala2 發表於 2008-5-27 01:06:32 | 只看該作者
原帖由 800mah 於 2008-5-27 00:55 發表
waaa.... what do they live on ? or is the track only a side-business.
CT still opens 6 days a week, from 2:30pm.

堅? MMS都轉5點喎
checkie 發表於 2008-5-27 02:48:02 | 只看該作者
ct由2:00pm開到around4:00am,一星期只休星期一,如星期一係紅日仲照常開放,點都比另一車場方便玩家~
mms一星期只開四日,仲開得遲,收得早,俾我感覺就係唔休做啦,不過坐房既vip就有鎖匙自己出入,不如改埋做vip only仲好啦~