RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: Molala2
打印 上一主題 下一主題
收起左側

邊到有SP8MFET換?

kaka820 發表於 2008-5-28 01:59:18 | 只看該作者
我自己焊既FET ..........唔知手工得唔得.....
其實都有个問題問吓大家.......疊fet 之后点至check 到部車喺之前同之後嘅分別呢....試車就梗係知啦
我係指數據上....
 樓主| Molala2 發表於 2008-5-28 02:03:08 | 只看該作者
13/F, Benson Tower, 74 Hung To Road, Kwun Tong, Kowloon, Hong Kong

直接上FARNELL買得唔得架?
kaka820 發表於 2008-5-28 02:10:15 | 只看該作者
GTRTam 發表於 2008-5-28 02:21:38 | 只看該作者
我問題係無法令D錫食死響D腳度. 我用 30W 辣雞, 落埋松香都係辣唔實, D 鍚一粒粒 gum又唔肯上辣雞.

師兄, 有冇話用乜成份既錫, 松香乜火數辣雞 ?
 樓主| Molala2 發表於 2008-5-28 02:32:37 | 只看該作者
原帖由 GTRTam 於 2008-5-28 02:21 發表
我問題係無法令D錫食死響D腳度. 我用 30W 辣雞, 落埋松香都係辣唔實, D 鍚一粒粒 gum又唔肯上辣雞.

師兄, 有冇話用乜成份既錫, 松香乜火數辣雞 ?

30W唔得喎......起碼80W, 手要快, 有時用D無厘頭松香會更加辣唔實架!

bumper 發表於 2008-5-28 02:42:38 | 只看該作者
用D錫線要靚D,alphametals 華輝有得賣架
kaka820 發表於 2008-5-28 02:43:04 | 只看該作者
用80W 仲要手快有(好彩嘅話 ),手慢就 連塊板都唔駛要跟手就將(佢)放係度..... 唔駛玩.....聽日再去KWS買塊2.4板....好野.......而家係講緊疊3層fet呀......知唔知條罅有几濶呀 ...??仲用到80W ??
 樓主| Molala2 發表於 2008-5-28 02:46:44 | 只看該作者
原帖由 kaka820 於 2008-5-28 02:43 發表
用80W 仲要手快有(好彩嘅話 ),手慢就 連塊板都唔駛要跟手就將(佢)放係度..... 唔駛玩.....聽日再去KWS買塊2.4板....好野.......而家係講緊疊3層fet呀......知唔知條罅有几濶呀 ...??仲 ...

我未疊過FET, 不過我搞電子野個支TQ-75仲高過80W
bumper 發表於 2008-5-28 02:52:10 | 只看該作者
TQ-75?
係咪呢支呀
http://www.goot.co.jp/c/item.html?c=9

樓主| Molala2 發表於 2008-5-28 03:02:17 | 只看該作者

個型係似呢支
http://www.goot.co.jp/c/detail.html
但我記得係無200W咁高, 係 120W/20W 咁上下
銲野唔怕大火 (咁當然唔好大到200W), 而係要要求支雞唔好同銲接物接觸太耐, 要一氣呵成,最好工作台有把散熱FAN, 做完一個STEP就啦啦聲吹番凍件野佢就PERFECT嘞
銲石我推介GOOTS含銀線, 百零二百靚到震
bumper 發表於 2008-5-28 03:08:03 | 只看該作者
原帖由 Molala2 於 2008-5-28 03:02 發表

個型係似呢支
http://www.goot.co.jp/c/detail.html
但我記得係無200W咁高, 係 120W/20W 咁上下
銲野唔怕大火 (咁當然唔好大到200W), 而係要要求支雞唔好同銲接物接觸太耐, 要一氣呵成,最好工作台有把散熱FAN ...

嘩!好重本喎,用到銀錫線
kaka820 發表於 2008-5-28 03:10:24 | 只看該作者
師兄你嗰支係唔可以快速升上80W架......定温只係得15W ....其實30W..己经OK...只係手勢問題...同一个好重要嘅動作...就係留錫喺FET脚及PCB 板嘅點位嗰度....當係疊好FET之后...你就知留錫嘅好處....
我自己用黎疊FET嘅工具只係得呢D1)30W雞......2)0.6線...3)吸錫帶...4)座....5)LED 灯仔...
 樓主| Molala2 發表於 2008-5-28 03:24:40 | 只看該作者
原帖由 bumper 於 2008-5-28 03:08 發表

嘩!好重本喎,用到銀錫線

玩大車係佢, 蚊仔又係佢, HI-FI都係佢, 一筒用左三年未用完
bumper 發表於 2008-5-28 03:32:44 | 只看該作者
原帖由 Molala2 於 2008-5-28 02:03 發表
13/F, Benson Tower, 74 Hung To Road, Kwun Tong, Kowloon, Hong Kong

直接上FARNELL買得唔得架?

打電話問左stock先,多數冇貨架
 樓主| Molala2 發表於 2008-5-28 03:36:17 | 只看該作者
原帖由 bumper 於 2008-5-28 03:32 發表

打電話問左stock先,多數冇貨架

唔該提醒!!
大野 發表於 2008-5-28 10:46:20 | 只看該作者
嘩...勁喎
我焊個T插都打哂仗咁
Aurora 發表於 2008-5-28 11:14:47 | 只看該作者

其實呢位師兄卸Fet的手法很暴力, 如果搞不好, 甚至連Pad位都無埋。
kaka820 發表於 2008-5-28 12:46:30 | 只看該作者
agree........and just change one layer fet.......so easy ........3 layer fet .....is hard job