RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1406|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

MINI Z 有問題

cans1987 發表於 2008-6-24 23:12:49 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
部mini z玩玩下突然停左唔郁,過一陣又郁返,
有時熄左佢等一陣又郁返,
通常係撞到同玩左一段長時間就咁...
唔知會係咩問題呢?
我新手玩車,部車二手...
800mah 發表於 2008-6-25 00:04:36 | 只看該作者
原帖由 cans1987 於 2008-6-24 23:12 發表
唔知會係咩問題呢?

係部車既保護裝置, or FET 過熱.
正常既, 如果唔停會燒架
 樓主| cans1987 發表於 2008-6-25 00:15:43 | 只看該作者

回復 2# 的帖子

但佢成日咁停唔係辦法...我玩幾分鐘就停...
sfdo 發表於 2008-6-25 09:49:55 | 只看該作者
原帖由 cans1987 於 2008-6-25 00:15 發表
但佢成日咁停唔係辦法...我玩幾分鐘就停...

咁可能係 bearing 唔順 /車轆絲母扭得過緊.......
或試重新調整摩打位置。
Aurora 發表於 2008-6-25 10:58:52 | 只看該作者
原帖由 sfdo 於 2008-6-25 09:49 發表

咁可能係 bearing 唔順 /車轆絲母扭得過緊.......
或試重新調整摩打位置。

如果係bearing或絲母或摩打位置,部車一係就跑得古古怪怪或者唔郁, 但就應該唔會跑跑吓停。
同意800mah的說法, 如果用緊原裝或 xspeed 摩打, 焊走粒泥黃色的保護應該0K, 如果燒咗fet就只有換fet啦。

ANDYMIRIAM 發表於 2008-6-26 13:43:25 | 只看該作者
原帖由 cans1987 於 2008-6-24 23:12 發表
唔知會係咩問題呢?

停左唔郁係唔係左加都無埋??

停電原因其實都有好幾個,若你不是原全停電只是馬達不能前亦不能後,左右沒有問題!
你亦可先看看馬達是否有碳刷?

若你使用原裝馬達及 x-speed 你可試試上面師兄說及的
把正極線上的大包米焊走再試試吧!即正極線上的一粒!
(但馬達上的甘小電容可不用焊走)

上面帥兄己說及的..不說了
其他原因可能係因為開關掣有問題..內部鬆了或開關電線接觸不良..
可試試更換新的開關掣..$5蚊到啦~

又有可能電池接觸不良,電池位或電池本身氧化接觸不良!可試試清潔一每粒電池的正負極吧...!
還有可能是因為你的車身電池架接電位置接觸不良(因電池位的接點是一個彈簧般的把電池頂著...才會通電)
故亦可看看電池位的銅片會否因長時間使用面變得軟,並不能把電池固定...!
電池架位是可爆裂?因電架若裂開...此有可能令電池不能固定於電架上...會接觸不良吧有機會時到時唔到..!

你亦可看看接點焊接位會否焊錫不良,晶體接位是否已經氧化...晶體是否穩固地安上!

可能性還真的太多了...你先試試這些簡單而不是費金錢的檢查吧!

還有你的車是02還是awd ?

樓主| cans1987 發表於 2008-6-27 03:28:22 | 只看該作者
多謝咁多位的幫忙
架車係成架停左,好似無電咁
岩岩自己check左,有一邊氧化左,通電不良,之後焊過啦,ok左,
不過沖完涼一出黎開車又唔得,之後再check下,又郁返
不過好過之前,直到呢一刻暫時未停過
 樓主| cans1987 發表於 2008-6-27 03:29:21 | 只看該作者

回復 6# 的帖子

我會再試下你講的地方~
多謝~
架車係...mr-01