RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2109|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Mini Z 速度問題

frankie1999 發表於 2008-6-26 18:56:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
先以原裝車計,邊款車o既速度最快?

大家都經過改裝後,係原裝車時計落後o既,又會唔會反先?

多謝各位提供意見!
MAZDA 發表於 2008-6-26 20:20:08 | 只看該作者
我個人認為原裝車 ,冇改野最快係awd ......  因為佢真係唔駛點改
原裝玩都已經好正...

好期待下個月再買awd.....
ANDYMIRIAM 發表於 2008-6-28 12:26:56 | 只看該作者
原帖由 frankie1999 於 2008-6-26 18:56 發表
先以原裝車計,邊款車o既速度最快?

大家都經過改裝後,係原裝車時計落後o既,又會唔會反先

多謝各位提供意見!

唔係好明....!!!
 樓主| frankie1999 發表於 2008-6-30 09:38:04 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2008-6-28 12:26 發表

唔係好明....!!!

Sorry,講得唔係太好‧‧‧
比喻,原裝車,最快係F-1,最慢係AWD,但兩車同樣經過改裝後,AWD會唔會反先?
ANDYMIRIAM 發表於 2008-6-30 11:48:28 | 只看該作者
原帖由 frankie1999 於 2008-6-30 09:38 發表

Sorry,講得唔係太好‧‧‧
比喻,原裝車,最快係F-1,最慢係AWD,但兩車同樣經過改裝後,AWD會唔會反先?

於正確及正常改裝後..我會見意..awd 吧~!
因無論在
操控性比較awd 及mr-02   Awd會易於掌握.....
在賽道上開油入灣及出灣都易於掌握.....吧!
那當然mr-02 都不慢...但不會比awd 佳吧!
awd 還可簡易改裝至飄移車..!
這點亦是awd 優勝之處
始終後驅與四驅有別....
各有各喜好與操控!
就AWD 與MR-02 邊部快的問題 工房POST亦很多...亦很多爭議,及討論吧
因操控及感覺很個人..
有些會老是說02/AWD快...
就我個人見意我還是覺得AWD 比較優勝吧!

但在成本上MR-02 確是有優勢...因比較下會比AWD 平一點吧!

在買車之前你亦可先考慮到車場先看看吧~!拿部車上手看看再考慮吧!

kit1222 發表於 2008-6-30 12:48:27 | 只看該作者
我未玩過MR-02,,,,但mms的工作人員話MR-02易玩d
ANDYMIRIAM 發表於 2008-6-30 13:16:24 | 只看該作者
原帖由 kit1222 於 2008-6-30 12:48 發表
我未玩過MR-02,,,,但mms的工作人員話MR-02易玩d

邊部易玩D呢D野太主觀啦!
mr-02我只是覺得平d...
至於~~mr-02係唔係真係易玩D呢~~太主觀啦呢D野..!
如果有改裝...各樣那樣!
比起AWD 我就一D都唔覺得MRO2拎上比起AWD易操控D~
02可能唔改易玩掛!!!02可能易SET D 掛...
好唔好控制...呢D野好個人...
那我只能說...AWD入彎出彎比較穩定吧~!

那你就要買晒兩部黎玩同試先啦!哈~

樓主| frankie1999 發表於 2008-6-30 14:22:32 | 只看該作者
Thanks Andy
要你打咁多字,有d唔好意思
其實我已經買左awd,係個friend考慮緊買邊款
ANDYMIRIAM 發表於 2008-6-30 14:25:10 | 只看該作者
原帖由 frankie1999 於 2008-6-30 14:22 發表
Thanks Andy
要你打咁多字,有d唔好意思
其實我已經買左awd,係個friend考慮緊買邊款

沒關係吧打幾個字姐...哈~
kit1222 發表於 2008-6-30 22:13:54 | 只看該作者
我得awd,,,我都想玩下mr 02,,,想試下有咩唔同
G4guy 發表於 2008-6-30 22:23:52 | 只看該作者
MR01 最快!!!!!!!!!!!!!
sfdo 發表於 2008-7-1 10:35:12 | 只看該作者
原帖由 G4guy 於 2008-6-30 22:23 發表
MR01 最快!!!!!!!!!!!!!

係都唔出奇,因為 MR01 少左 servo saver,向轉反應快,幅度大,
但好可惜 servo 齒太易爛,換呔尺或換轉向杯太唔方便。
Molala2 發表於 2008-7-1 15:18:02 | 只看該作者
貴唔貴, 係睇你自己點改
你係又改唔係又改, 搞到架車好似裝甲車咁, 咁MR01都可以貴過一部小改的AWD

至於話速度
係好在乎你控唔控得掂架車
即係要睇操控性啦
講操控性
四驅就一定好過後驅嘞