RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6901|回復: 64
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DPL的改裝一問....

◆健仔◆ 發表於 2008-8-6 13:04:17 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
ha..大家好..我係新梨的..有幾個問題想問下老手.....
我如果想set燈但又唔想直用車電...咁我要點做....
同埋有痛人可以教我set燈的教學?
第二點我想噴第隻色....我係唔係要買d野洗甩左本身d色先..係邊有得買?
第三點就係換motor...之前見過人話換橙犘幾好....咁係唔係換一個就得?同埋橙犘放係前定後?
唔該哂大家
 樓主| ◆健仔◆ 發表於 2008-8-6 13:48:48 | 只看該作者
冇人理我ge=.=
loveheels 發表於 2008-8-6 14:05:29 | 只看該作者
原帖由 ◆健仔◆ 於 2008-8-6 13:04 發表
ha..大家好..我係新梨的..有幾個問題想問下老手.....
我如果想set燈但又唔想直用車電...咁我要點做....
同埋有痛人可以教我set燈的教學?
第二點我想噴第隻色....我係唔係要買d野洗甩左本身d色先..係邊有得買?
第 ...

1.看圖
2.洗唔洗都得(我覺得)
3.後摩打,動力有咩理由o系改前摩打
 樓主| ◆健仔◆ 發表於 2008-8-6 14:26:34 | 只看該作者
做燈ge用具要d咩...
俾哂d名我去買..唔該哂.....辣雞我有...
仲要買d咩..唔該....
JKC710 發表於 2008-8-6 14:31:27 | 只看該作者
原帖由 ◆健仔◆ 於 2008-8-6 14:26 發表
做燈ge用具要d咩...
俾哂d名我去買..唔該哂.....辣雞我有...
仲要買d咩..唔該....

做燈並唔係你所想咁簡單, 好難一兩句就教到你, 我諗你要爬爬文先
 樓主| ◆健仔◆ 發表於 2008-8-6 14:38:27 | 只看該作者
我之前讀工業學校的...不過半支水....邊到有文睇....你教我買d咩我再爬文睇吧...唔該la
StarBuck 發表於 2008-8-6 14:43:07 | 只看該作者
我之前都係讀工業學校架喎
好易整架喳
我上DT唔聽都識
 樓主| ◆健仔◆ 發表於 2008-8-6 14:48:19 | 只看該作者
我有心讀就唔洗攪到咁la 轉左校了
唔係咩叫半支水....唔好串我住.....幫幫手要買d咩先............唔該
StarBuck 發表於 2008-8-6 14:55:43 | 只看該作者
原帖由 ◆健仔◆ 於 2008-8-6 14:48 發表
唔係咩叫半支水....唔好串我住.....幫幫手要買d咩先............唔該

有話唔教你咩?
呢d好似唔係叫串喎
我都係讀讀下就走既
落鴨記華輝買led啦
之後買埋電線
紅正黑負
然後再爬文睇下
用下搜索功能啦
search diy led啦
唔好成日以為人串你
如果唔係係呢個壇你會好唔開心架xd
prowede 發表於 2008-8-6 15:03:08 | 只看該作者
原帖由 ◆健仔◆ 於 2008-8-6 14:48 發表

去google search "DIY LED"
多到你唔睇
自己揀個岩gei試
料就去鴨記買, 不過都唔平
 樓主| ◆健仔◆ 發表於 2008-8-6 15:10:50 | 只看該作者
原帖由 StarBuck 於 2008-8-6 14:55 發表

有話唔教你咩?
呢d好似唔係叫串喎
我都係讀讀下就走既
落鴨記華輝買led啦
之後買埋電線
紅正黑負
然後再爬文睇下
用下搜索功能啦
search diy led啦
唔好成日以為人串你
如果唔係係呢個壇你會好唔開心架x ...

o..明白..多謝哂..我都係講笑姐..唔洗咁認真ge..出梨玩姐..我係澳門人梨的....come from honda macau
唔該哂.............led買幾mm好?唔洗買個電盒俾電佢咩?xd
 樓主| ◆健仔◆ 發表於 2008-8-6 15:23:29 | 只看該作者
xxxx......seach哥d真車梨,,,,又唔知佢講咩............
要用咩電梨推佢ga?
 樓主| ◆健仔◆ 發表於 2008-8-6 15:42:13 | 只看該作者
可唔可以留低msn...大家交流下咁????????
23208681 發表於 2008-8-6 20:10:50 | 只看該作者
車燈亮度可調進階版 (不用算電阻大小方法) 成本 1X元 鴨記華輝
使用材料:
1.SVR半固定電阻100Ω(意思是0~100om),兩粒(前.後各一個控制亮度用)

登錄/註冊後可看大圖

2.3mm led

登錄/註冊後可看大圖

3.公母插頭

登錄/註冊後可看大圖

焊接說明:
1.共三隻角位,上頭的十字形為調整鈕(需使用十字螺絲起子)
2.單隻角位請接正極(+),另外二角只需選擇其中一角接至LED
(因為om值是對應的)
3.另二隻角位是戶相對應.
4.前燈二棵燈先並聯後正極接到SVR(獨立一棵)
SVR單線那裡再接到電源正極,負極則直接上電源負極.
後燈二棵燈先並聯後正極接到SVR(獨立一棵),
SVR單線那裡再接到電源正極,
負極則可和前燈負極相接.

有A.B二角,若十字調整向右A的電阻則越小,B點的電阻則越大,而二邊的值加起來則為100om,
如果A為69om,B則為31om電阻輸出,所以你只要接其中一點就可以了.
ps.記住前後二阻燈一定都要使用並聯,用串聯電壓會不足.

補充說明:
吃電方法5種(功能不同):
1.從電源直接接線.
2.從馬達電源輸出+,-接線(功能是前進才會亮燈)
3.前進一組接正負,後退一組接負正極(功能前進亮前燈,後退亮後燈)
4.多一個切換開關(功能:1.可恆亮2.前進才亮,後退亮後燈(也可做成前後同時亮)

PS:亮度記得剛好亮或高亮不要太亮會影響led壽命.(led溫度會過高)

我都係第一次整乍
RX7

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

prowede 發表於 2008-8-6 20:14:08 | 只看該作者
原帖由 ◆健仔◆ 於 2008-8-6 15:23 發表
xxxx......seach哥d真車梨,,,,又唔知佢講咩............
要用咩電梨推佢ga?

個人喜歡用獨立供電
用button cell已經可以
 樓主| ◆健仔◆ 發表於 2008-8-6 20:24:08 | 只看該作者
原帖由 vayeate 於 2008-8-6 17:33 發表

澳門人住澳門?

係...俾你知道左tim xd
 樓主| ◆健仔◆ 發表於 2008-8-6 20:28:33 | 只看該作者

回復 16# 的帖子

大致上明白你講咩....如果答線哥part 有圖解就最好........
我個人鐘意獨立取電的....
上邊講ge料可以去d咩地方穩到?
 樓主| ◆健仔◆ 發表於 2008-8-6 20:30:02 | 只看該作者
同埋我想問下點樣開個燈洞出梨?車頭本身冇洞的
prowede 發表於 2008-8-6 20:40:33 | 只看該作者
原帖由 ◆健仔◆ 於 2008-8-6 20:28 發表
大致上明白你講咩....如果答線哥part 有圖解就最好........
我個人鐘意獨立取電的....
上邊講ge料可以去d咩地方穩到?

澳門真係唔識
prowede 發表於 2008-8-6 20:42:53 | 只看該作者
原帖由 ◆健仔◆ 於 2008-8-6 20:30 發表
同埋我想問下點樣開個燈洞出梨?車頭本身冇洞的

可以用手鑽或者小型打磨器鑽
鑽個3mm再磨少少就ok