RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2773|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想玩番mini但好多野唔識,大量問題想請教c兄們

eded88 發表於 2008-8-12 13:37:16 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問殼問題

我以前玩只係玩緊mr-01, 只知有長及短ge殼, 咁02殼有咁分別, awd殼又有咩唔同啦,  本人未買過02同awd所以唔知.
01用唔用到02同awd殼, 而awd用唔用到01/02殼呢. 有無人有d比較detail又易明ge spec.呢.

仲有我想買awd, 但我部01係咪己經無用架啦, 可唔可以改做015/02呢?大唔大工程架? 因為話哂都有多野想留番. 又有好多料.

我想如果有新手有問題都係到問埋, 等大家新手可以有多d料係同一個 post到可以share一下.

checkie 發表於 2008-8-12 13:46:57 | 只看該作者
如果依家玩mini-z,awd係大勢都催,玩快車玩飄移都係佢,不過價錢比起02,015等等貴
殼方面,大部分殼都o岩awd用,睇番係90,94都大部分係ok
至於係部01,唔係話唔得既,不過都係留番黎觀賞比較好了,只能行,不能跑......
 樓主| eded88 發表於 2008-8-12 13:57:57 | 只看該作者
Thanks C 兄

甘. 90 同 94 mm 有咩分別, 我部01用尺度過好以90mm 兩個wheel之間距離, 好似以經係用長殼. 咁94mm 係咪一樣架,
仲有咁ae86 係幾mm啦, 我知道01果時係短鼓. 咁係咪一樣用到係awd.

e家等緊awd 有貨就去買, 星期日問過完全無貨.

仲有呢,以前d wheel 前Wheel係多左一d出來, 係咪叫offset呀, awd 係咪4個Wheel都無offset架.

checkie 發表於 2008-8-12 14:23:36 | 只看該作者
AE86係90mm,可以用到o係awd
awd都有offset之分,有唔同offset既鈴可以配套,而且有分窄闊鈴之分
anyway,awd係有更多野set
 樓主| eded88 發表於 2008-8-12 14:33:48 | 只看該作者
咁e家d人點set, 我以前用前offset窄, 後闊, e家會唔會都係咁最多人用呢.
好似聽人話一定要用哂窄鈴為為個殼問題.係咪真架啦.

仲有用番以前01d鼓,洗唔洗買定d咩野先用到,定係awd本身唔洗改野就可以用到01/02 d殼呢,

咁點解d殼都仲有寫到明係01用or 02用呢
checkie 發表於 2008-8-12 14:52:44 | 只看該作者
最主要睇你用乜殼先黎就番用乜offset
仲有o的殼盒寫係專for o個一種車架,但都可以唔理佢照用o係其他車架架麻
 樓主| eded88 發表於 2008-8-12 14:56:28 | 只看該作者
即係唔洗埋唔洗改就用得啦.

唔該哂d兄
AMAT 發表於 2008-8-12 15:00:14 | 只看該作者
個人意見,玩AWD又貴,又難SET......
MR02比較易搞易玩........又唔駛太貴......

我自己都玩MR02.......

當然,玩MR02玩唔到飄移係事實嚟......
checkie 發表於 2008-8-12 15:05:05 | 只看該作者
不過mr02唔夠四awd揪都係事實咼
 樓主| eded88 發表於 2008-8-12 15:13:26 | 只看該作者
玩車要set車先係樂趣, 玩車唔set車d人好快唔玩, 車set唔好就話唔好玩咁先死.
想部車set得好就會鐘意去set車,呢d就係鬥心, 有鬥心先會一真玩.
 樓主| eded88 發表於 2008-8-12 15:21:18 | 只看該作者
請問c兄們有無係車場見過有人用3pk 改2.4g呢,  幾年無去車場了.
我想改3pk玩mini, 係網到搵哂資料, 但想問下車場有無人用緊,係咪真係Work架.
仲有車場e家多唔多人用緊2.4g 呢.
checkie 發表於 2008-8-12 16:08:20 | 只看該作者
暫時未見3pk 改2.4g,不過小弟唔建議啦,因為3pk 改ad出黎既效果始終唔及ex10,估計3pk 改2.4g可能一樣
camlchris 發表於 2008-8-12 22:33:26 | 只看該作者
原帖由 eded88 於 2008-8-12 15:21 發表
請問c兄們有無係車場見過有人用3pk 改2.4g呢,  幾年無去車場了.
我想改3pk玩mini, 係網到搵哂資料, 但想問下車場有無人用緊,係咪真係Work架.
仲有車場e家多唔多人用緊2.4g 呢.  

Go to this site, they show you how to modify your 3PK into 2.4g ! Enjoy !

http://reflexracing.net/FutabaSS_How_to.asp

登錄/註冊後可看大圖

ken8298 發表於 2008-8-13 03:44:23 | 只看該作者
咁樣改法我去買支2手EX10好過再放支3PK出去都有so
唔該樓上師兄先
 樓主| eded88 發表於 2008-8-14 21:02:47 | 只看該作者
改好啦, 得左. 無問題, 因為我改左外置的放法,但不好收藏, 見佢無問題就把心一還, 改左內置加用左個am MODULE 盒.
好有成功感
 樓主| eded88 發表於 2008-8-17 14:15:47 | 只看該作者
我想問點樣awd先可以飄移, 好似話要直軸先得,咁係咪張個珠差改呀,點先可以改做真軸架.唔該.
飄雪 發表於 2008-8-18 02:30:48 | 只看該作者
原帖由 eded88 於 2008-8-17 14:15 發表
我想問點樣awd先可以飄移, 好似話要直軸先得,咁係咪張個珠差改呀,點先可以改做真軸架.唔該.

AWD原裝回來換4條飄移胎都已經ok!
上ct我用近頭牙尾珠~~!
直軸就是入門學控(我個人來言)
不過如果money 可以比多少少買珠差仲好!
因為修實左=直軸!
之後上ct又可用得番!

樓主| eded88 發表於 2008-8-18 11:26:25 | 只看該作者
thx C兄,我都係咁覺得.珠差收實都差不多等如直軸.不過我張我個牙差用aa膠改到變左真軸lu,還定我買左個頭單,都係多左多來的.
琴日去買左個金屬轉向盃,60蚊,但係平野真係平野.好多虛位.唔知邊個牌子先係好野呢.
椰禮 發表於 2008-8-18 11:51:58 | 只看該作者
原帖由 飄雪 於 2008-8-18 02:30 發表

AWD原裝回來換4條飄移胎都已經ok!
上ct我用近頭牙尾珠~~!
直軸就是入門學控(我個人來言)
不過如果money 可以比多少少買珠差仲好!
因為修實左=直軸!
之後上ct又可用得番!

原裝牙差用AA痴死都=直濕
SET實珠差係限滑
ANDYMIRIAM 發表於 2008-8-18 13:32:24 | 只看該作者
原帖由 eded88 於 2008-8-18 11:26 發表
thx C兄,我都係咁覺得.珠差收實都差不多等如直軸.不過我張我個牙差用aa膠改到變左真軸lu,還定我買左個頭單,都係多左多來的.
琴日去買左個金屬轉向盃,60蚊,但係平野真係平野.好多虛位.唔知邊個牌子先係好野呢.

用KYOSHO 膠杯最靚