RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1809|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有關miniz問問咁多位朋友

龍耀哥 發表於 2008-8-17 15:49:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
今日同我老友出左廣華街行

見到d miniz  一架架唔駛切,起初以為要自己切添

不過我只係睇下

想問下咁多位朋友   點解佢冇殼跟埋?

同埋遙控都冇

如果我要買遙控+車+殼 要幾錢呢?

有咩要跟手買埋呢?  我唔想行幾次=.="

同埋佢入咩電架? 2A嗎?

仲有一樣

我係廣華街見有d車  5xx - 6xx蚊一架

我問個sales  佢話大約一千蚊到就可以令佢行得

我都好想買個隻...但係d殼透明我又唔識搞...

同埋佢話個d鋰電係點架?  大約幾錢一舊(我要電力最勁個隻)

係唔係要買個關於呢方面既差電機呢?

2樣野我都好想詳細知,請指點
椰禮 發表於 2008-8-17 16:07:56 | 只看該作者
因為果隻係2.4g淨車版~係冇殼冇控,要分開買
全套既係am版,同2.4g唔同既係am要用band(有機會同人撞)

車架方面有分 awd mr02 mr015~價錢各有不同
玩drift通常都會用awd,因為得awd(4wd)先可以飄移
玩快車通常都係用mr02,後驅車加低重心掛

電方面mini-z存車一定係用4粒3a電,而控就睇你用2.4g果
枝定普通槍控,2.4g果枝好似用4粒2a,普通槍控用8粒2a

車殼係透明既話正常地冇咩可能,雖然for mini-z係有....我諗
果隻係1:18或以上既大車掛

有錯請更正
eded88 發表於 2008-8-17 16:15:48 | 只看該作者
你有好多問題,首先呢,你係買mini z定係1/10車先. mini z好似無里電用.我2年無玩,講過其他c兄幫忙改.
miniz 有1set 買, 車連殼連控, 最合新手用,即玩得. 控用2a電,車用3a電. 你想玩下可以唔洗改, 如果你想去車場玩就要適量改一下.
差電可以用差到3a/2a電果d差機, 最好一粒粒獨立差.唔好入4粒先識差果d, 又最好半個鐘差好電,唔係等死你都未有得玩.
你又可以玩m車.唔係mini但都幾多人玩,好似你講咁個殼無上色,內有說明書教你上色.好多得意, 好有成功感.
m 車係1/10的 miniz 係1/28. m車一千蚊到.最易上手,但要買埋,電變,motor,控同接收, 仲有電同差機. 電可用里電同差到里電ge差機. 仲有差機好似要買埋火牛.我估2千到啦全部.唔洗改都可以去玩下比賽, 叫耀明盃.
不過miniz 都好多人玩,因為室內都玩到.平小小,但都好好玩架. 係屋企都可以玩.唔洗好似大車咁去球場玩.
HERO34 發表於 2008-8-17 16:22:44 | 只看該作者
我都買左部2.4 ga aWD.
我想買車殼.但係我睇過文後係有分mm ga.
咁2.4 ga AWD要用咩size既殼.點分辦佢岩唔岩用lu.???
椰禮 發表於 2008-8-17 16:33:14 | 只看該作者
通常買車殼盒車都會寫住for:MR02RM MR02RM
AWDMA010 MR015RM 之類既字眼
基本上for AWD MA-010就一定fit都awd啦,其他既要事乎個殼係幾mm軸距(awd係90mm同94mm)
通常mr02mm都係98mm,如果awd要裝既話要買"增長器"先用到
mr02rm/mr015rm應該都係94mm,不過有d車殼裝係am awd度
要用訓band座,2.4g唔使理
有d車殼我唔記得左叫咩,係長過98mm,有d得86mm,果d awd就一家用唔到

不過最好當然係上網睇下問下隻心水殼幾多mm先啦

樓主| 龍耀哥 發表於 2008-8-17 16:46:44 | 只看該作者
原帖由 eded88 於 2008-8-17 16:15 發表
你有好多問題,首先呢,你係買mini z定係1/10車先. mini z好似無里電用.我2年無玩,講過其他c兄幫忙改.
miniz 有1set 買, 車連殼連控, 最合新手用,即玩得. 控用2a電,車用3a電. 你想玩下可以唔洗改, 如果你想去車場玩就 ...

我對你講個隻m車有興趣d..

mini z 都有興趣,但夠快嗎?
allblue 發表於 2008-8-17 17:15:27 | 只看該作者
想問下咁多位朋友   點解佢冇殼跟埋? 同埋遙控都冇
這是銷售刪略,
因kyosho不時推出新款車殼,但零售商店不可能長期保持各款[套裝 Mini-z] 存貨售賣,反而[淨車殼]存貨成本較低,銷量較高,這樣造成[淨車殼]車款選擇大過> [套裝 Mini-z],特別是早期推出的車款可能還有[淨車殼]給選購,為吸引銷費者選擇喜愛的車殼[淨車殼],加上很多玩家已有擁有一枝或多枝高級遙控器,所以 [Mini-z 淨車]有市場空間價值,我個人覺得 kyosho 在 RC 市場刪略配合本地代理商和零售商都做得不錯。

如果我要買遙控+車+殼 要幾錢呢?  
這就是 [套裝 Mini-z] ,要視乎車款而定,請向商店查詢,一般早期款式較經濟,約$900可買到。

同埋佢入咩電架? 2A嗎?
4粒 AAA

你的問題需要很大篇幅回答說明,暫時未有時期編寫,
希望你開初玩車抱著奧運精神,因為我們就是奧運!
 樓主| 龍耀哥 發表於 2008-8-17 18:13:48 | 只看該作者
咁買架返黎自己砌個d好唔好?

會唔會好難.

上色個方面有冇老友可以幫幫手.
gogoyo123 發表於 2008-8-17 23:09:52 | 只看該作者
原帖由 椰禮 於 2008-8-17 16:07 發表
因為果隻係2.4g淨車版~係冇殼冇控,要分開買
全套既係am版,同2.4g唔同既係am要用band(有機會同人撞)

車架方面有分 awd mr02 mr015~價錢各有不同
玩drift通常都會用awd,因為得awd(4wd)先可以飄移
玩快車通常都係 ...

is 4*3a not 4*2a ar
eded88 發表於 2008-8-18 11:37:18 | 只看該作者
我以前買過 abc牌子ge M車, 唔難, 仲好易, 有說明書教你. 不過要球場先玩到. 
你買車(HKD1000)都仲要買.電變同motor(HKD5XX),控同接收(HKD5XX),電同差機(HKD7XX).  budget會大小小.可能去到3000蚊.
miniz先可以係屋企玩.你到底想玩咩車先.
要買, 車連殼(HKD 1000), 控(hkd4xx), 電(1XX), 差機(2xx). 咁就玩得.仲可以去車仔場玩下,到時就用幾十蚊換呔就可以.
最好買2.4g awd啦, 我剛買左. 車快而定. 唔好買old model啦, 車慢, 又無咁定, 賣番出去無人要tim.
你買2.4g awd, 唔玩賣出去都仲有價係到.
 樓主| 龍耀哥 發表於 2008-8-18 20:54:49 | 只看該作者
原帖由 eded88 於 2008-8-18 11:37 發表
我以前買過 abc牌子ge M車, 唔難, 仲好易, 有說明書教你. 不過要球場先玩到. 
你買車(HKD1000)都仲要買.電變同motor(HKD5XX),控同接收(HKD5XX),電同差機(HKD7XX).  budget會大小小.可能去到3000 ...

2.4G  AWD  幾錢

架車size幾大

買齊野幾錢   , 希望有如上咁詳細.
椰禮 發表於 2008-8-19 08:16:06 | 只看該作者
原帖由 龍耀哥 於 2008-8-18 20:54 發表

架車size幾大

2.4g awd個價上面果個mini-z價就係,因為車架$8xx車殼$180差唔多=$1000

架車係冇裝"利"同殼大約係13cm(車架94mm軸距計),車殼可能有唔同長度,我部車就16cm長
 樓主| 龍耀哥 發表於 2008-8-19 08:43:27 | 只看該作者
原帖由 椰禮 於 2008-8-19 08:16 發表

2.4g awd個價上面果個mini-z價就係,因為車架$8xx車殼$180差唔多=$1000

架車係冇裝"利"同殼大約係13cm(車架94mm軸距計),車殼可能有唔同長度,我部車就16cm長

遙控幾錢  差機  電個d 幾錢?
椰禮 發表於 2008-8-19 09:53:46 | 只看該作者
原帖由 eded88 於 2008-8-18 11:37 發表
miniz先可以係屋企玩.你到底想玩咩車先.
要買, 車連殼(HKD 1000), 控(hkd4xx), 電(1XX), 差機(2xx). 咁就玩得.仲可以去車仔場玩下,到時就用幾十蚊換呔就可以.

LokSpec 發表於 2008-8-19 11:19:21 | 只看該作者
原帖由 龍耀哥 於 2008-8-18 20:54 發表

架車size幾大

車的比例為約1/27

2.4G車$850左右
PERFEX KT-18控$450左右

殼就預$200啦

叉電就有平有貴
我有一Pack <$50/4粒
一Pack就 >$70/4粒

800mah 發表於 2008-8-19 11:47:41 | 只看該作者
原帖由 LokSpec 於 2008-8-19 11:19 發表

車的比例為約1/27

2.4G車$850左右
PERFEX KT-18控$450左右
殼就預$200啦

一次過買 2.4G AWD 車, 控, 殼, 預 $1400 到啦
AM 就 ~ $1100
但係 2.4G 支控功能好好多, 同埋會多十四個車轆
LokSpec 發表於 2008-8-19 12:01:27 | 只看該作者
原帖由 800mah 於 2008-8-19 11:47 發表

一次過買 2.4G AWD 車, 控, 殼, 預 $1400 到啦
AM 就 ~ $1100
但係 2.4G 支控功能好好多, 同埋會多十四個車轆

我寧願AWD跟四個轆
跟灰藍底盤好過

透明除了PCB個蓋之外
其他最好都係實色膠
 樓主| 龍耀哥 發表於 2008-8-19 18:12:45 | 只看該作者
唔該晒你地.