RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1517|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問玩飄移係咪要改前後直軸架

eded88 發表於 2008-8-17 16:48:25 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
咁點改,係唔係kws有得買,定要買咩來改架.
椰禮 發表於 2008-8-17 16:54:28 | 只看該作者
基本上要飄移淨係換晒4條drift tire都得gala~
如果係車場唔改用番頭尾牙差都得tim~

個人認為頭單尾直係用黎甩 髮夾彎 之用~
ct車場用番頭尾牙都得,mms我唔知啦
 樓主| eded88 發表於 2008-8-17 16:59:02 | 只看該作者
呔用前後幾度架.我想係屋企飄,但係到甩尾. 頭呔唔好會推頭, 用咩呔都唔成功.
我甩尾會掉頭,聽到達達聲,好似個此差起作用咩.所以我就問會唔會要尾改用直軸.
椰禮 發表於 2008-8-17 17:06:36 | 只看該作者
tire同杯都係0度最好wo d師兄話~
你屋企行咩地??如果雲石地之類淨係推住頭甩尾係正常,
因為太滑我都係咁 勁少係磚度drift

轉頭用頭單尾直試下,試完話你知
 樓主| eded88 發表於 2008-8-17 17:22:07 | 只看該作者
頭單同珠差有咩分別架,好似大車都係咁,點解唔用埋頭珠差呢,尾直係咪可以買架,定係要自己改架. 係,我係磚地,hehe.仲好滑tim.

椰禮 發表於 2008-8-17 17:33:33 | 只看該作者
頭單=車頭 單向~姐係得單方向向前向後會冇反應既~
頭尾珠差都冇問題,不過通常係有錢先會改,因為基本上唔改都冇問題,
不過個人認為珠差會比牙差好,我用牙差甩到某角度個轆會空
轉,珠差冇乜e個情況

珠差個價由120至2x0都有,事乎牌子、質料而定
直濕大約70
頭單好似大約140
 樓主| eded88 發表於 2008-8-17 17:41:15 | 只看該作者
多謝c兄咁好ge答案.明白了. 等我有錢去買番頭單同珠差先. 可能我聽到逹逹聲ge係滑牙聲.
椰禮 發表於 2008-8-17 18:05:11 | 只看該作者
試完啦~達達聲有2個可能,1車殼鬆鬆地,2牙差問題 <<e2個都係正常既
前後牙差行磚地會勁空轉,令架車一係推頭甩尾,一係自轉,不過
自轉都唔夠用尾直咁犀利,我用頭單尾直超易自轉,比少少油都會,用尾珠
差自轉冇咁多,不過都會有,但係又冇空轉,試埋頭牙尾珠,都係牙差空轉,令
架車推甩/自轉
 樓主| eded88 發表於 2008-8-17 18:29:11 | 只看該作者
咁點先得呢, 我e家剛剛用aa膠改了尾直.hehe, 其實我剛剛買部車番來.2年無玩mini, 無買改裝件,所以自行用原裝牙差改直軸,唔洗去kws,但個改完,好似好好多.無咁甩尾,但係都會甩.未做到真正飄移,不過都幾近啦.可能我頭用牙差.個頭會轉所以個尾係原地甩.
我估要去kws買頭單先得.
椰禮 發表於 2008-8-17 18:32:41 | 只看該作者
咁你可以倒轉用頭"直"尾牙試下,我以前都試過,不過唔係用aa膠痴住姐
 樓主| eded88 發表於 2008-8-17 18:38:46 | 只看該作者
出街食飯先,可能去kws果頭食,番來再試,遲d去ct玩車仔先.等朋友得閒同我去的話.
我前幾日買左個2.4module改左去我枝futaba控用,好ok,勁開心.
反應一流.前所未有ge定.