RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1217|回復: 1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

AWD用辣椒摩打嘅齒比問題??

kaka820 發表於 2008-8-25 00:49:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如題...............本先用開19/29齒比.........但好熱......点解??
而家用17/29.........温度ok.......但太快.......High point 要用到70%.........咁其實大家用几多齒比呢(以辣椒計)??同換咗銀加銅炭刷..........都係怪怪地........隻摩打係唔係要拆散大執??
唔知係唔係先前過熱......D啤呤散咗.......(因為以兩隻辣椒用同一齒比........一隻車場借我試(温度ok,速度超快)....而我自己嗰隻(明顯係慢過車塲借我嗰隻辣椒同較熱)咁多位師兄可以俾D高見小弟嗎??
Aurora 發表於 2008-8-25 16:47:46 | 只看該作者

回復 1# 的帖子

kaka820帥兄,

齒比係要按場地及摩打而定的, 一般越高齒比如(19/29), 係會比低齒比(如17/31)較熱的, 都算正常。

換咗17/29, 提速會快d, 但極速會慢過19/ 29.  紅辣椒小弟很小用, 但如沒記錯, 它是高轉數型的摩打, 用番d低齒比摩打應該ok。

"兩隻辣椒用同一齒比" --> 機制摩打係咁架啦,要碰運氣。