RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1710|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

mini-z 長時間行車有冇機會燒fet?

MAZDA 發表於 2008-8-25 23:14:24 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
早排小弟試過用2.4 g awd 由小西灣海濱公園行上哥連臣角懲教署個邊 ,再行返小西灣....
當時全程我都要用兩排3a 電先完成全程....而我當時並冇full晒大油行而係慢慢吊著油門
慢慢行.... 但個摩打同個車底好熱.... 但最終都能行返落藍灣公園個邊. 其實mini-z
長時間行車 ,例如由沙田沿單車徑慢慢行到去大埔 !最終會否支持不著而燒fet呢宣佈死車呢?

thx!~
sfdo 發表於 2008-8-26 08:55:51 | 只看該作者
如果o係車場正常玩 (狂跑十分鐘後休息幾分鐘再砲),係唔會有問題。

問題係用  awd 行街,齒輪/ bearing 容易入沙石,車變得唔順 ,如果係原裝摩打 或 AWD 專用 X-speed 有過熱保護 咁都唔怕,但冇過熱保護而繼續行就易燒 fet。
McKin 發表於 2008-8-26 11:16:46 | 只看該作者
師兄咁你有冇用個利曼殼玩24HOUR?
其實玩乜都適可而止!玩電一排斗一斗,包保架車命長久!
ANDYMIRIAM 發表於 2008-8-26 11:24:48 | 只看該作者
哈哈~~如果係我的話~~沙田行去大埔
部車未死我個人都就死..~~
原裝未加fet~長時間行走....
其實絕對有機會燒fet的~
加左fet都唔=長時間行街會無事!
行街邊的石屎路只要有少許不平!
對於一部咁細小的車黎講就好似行緊OFFROAD咁
對馬達及,F.E.T. 鈴,碑鈴等其他野....損耗很大的!
scalpel 發表於 2008-8-26 11:59:32 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2008-8-26 11:24 發表
哈哈~~如果係我的話~~沙田行去大埔
部車未死我個人都就死..~~
原裝未加fet~長時間行走....
其實絕對有機會燒fet的~
加左fet都唔=長時間行街會無事!
行街邊的石屎路只要有少許不平!
對於一部咁細小的車黎講就 ...

無錯,其實Mini-Z係designed响室內玩,户外真係好傷車!
gogoyo123 發表於 2008-8-28 21:03:25 | 只看該作者
我好多c兄都叫我唔好<街飛>ar!!
800mah 發表於 2008-8-28 21:20:48 | 只看該作者
我玩親都帶兩架車. 輪住玩