RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: mwheel
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教買料改Revell Flower Class

樓主| mwheel 發表於 2008-9-4 01:09:35 | 只看該作者
各位師傅:
今日我照Frogprince師傅的藥單去KWS生x,
加上老闆的專業意見,已執了第一劑藥,
4mm軸,1:3波箱37mm三葉槳,
回家即做船殼防水,及裝摩打及槳,
我將摩打置中,打算日後兩排車仔電放摩打左右,
同樣置中,唔怕船頭船尾唔平衡。
臨睡前進展如圖。唔知至今為止有無錯
周百通 發表於 2008-9-4 12:01:45 | 只看該作者
一個好既開始
patrick16 發表於 2008-9-4 13:26:37 | 只看該作者
加油,比心機
frogprince 發表於 2008-9-4 22:25:56 | 只看該作者
一定是張老板敎你用孖十字頭 這個辦法幾好 不過會大食少少
正確的裝法先上好摩打連波箱, 用軸套通入波箱軸對位 做好摩打座再做軸
裝機前應該先試好防水 用胶紙封好 船倉裝水 一定試得好
還有 裝機前應該想想維修問題 有人做天地蓋 有人做活動樓 有人留兩條線就算

http://www11.ocn.ne.jp/~totsu/snowberry0.html

為了令你中毒更深 送你砒霜一斤 慢慢歎
 樓主| mwheel 發表於 2008-9-4 23:56:30 | 只看該作者
嘩!  好毒! Flower Class 真係好正!
1. 孖十字頭係咪即係萬向?
2. 我依家就係頭痛緊日後維修問題,我打算做活動樓,
3. 今晚同條主軸套筒上雪油,另外整緊個船舵,
    預計之後會去浴缸試水,然後周六或日去池再試,
    好緊張
周百通 發表於 2008-9-5 00:08:24 | 只看該作者
加油,

登錄/註冊後可看大圖
frogprince 發表於 2008-9-5 00:59:20 | 只看該作者
原帖由 mwheel 於 2008-9-4 23:56 發表
嘩!  好毒! Flower Class 真係好正!
1. 孖十字頭係咪即係萬向?
2. 我依家就係頭痛緊日後維修問題,我打算做活動樓,
3. 今晚同條主軸套筒上雪油,另外整緊個船舵,
    預計之後會去浴缸試水,然後周六或日去池再 ...

1. 你個隻睇落好似是雙節萬向 中間個節是H型?
2. 試好水後先做後面DECK面 怕死可以在舵位做生口 好好利用深水彈架位置
3. 舵你用咩來做? 原裝定是買夾拿的剪?
   怕死的去維園, 柴灣, 或 天水圍 有問題可以出去撈 屯門星期六早上大部份玩像真船的高手都到齊 但是隻船有問題就
4. 如果唔怕煩可以九月七日去西貢找我地 全香港玩像真船的頂尖高手都會到場玩坦克車 一面請一班高我唔知幾多班的世外高人 一面各吸幾口坦克車毒 一舉兩得
 樓主| mwheel 發表於 2008-9-5 01:55:33 | 只看該作者
1. 係啊,中間個節是H型,"夾拿" 的。
2. 我打算在後deck深水炸彈架位置做生口,以便舵有事可修理。
3. 我買了"夾拿"舵,想剪又無信心剪得好,於是cut去"夾拿"塊舵片,保留條舵軸,
    再將Revell塊原裝舵片,用混合膠貼上"夾拿"舵軸。
4. 我會去大埔試,因我住附近。
5. 坦克? 我都有部1:16雙星Sherman,已供奉在櫃頂可能近十年,可能已變化石。
 樓主| mwheel 發表於 2008-9-5 02:07:26 | 只看該作者
各師傅:
我已將主軸上雪油,裝了舵,連電子及電變放浴缸試水,
好似食水唔夠深,船舵離水面很多,我懷疑車葉都有部分離水,
另外我參考Revell盒面在船殼用黑筆標上吃水線,
好似差很遠。
我見有人加鉛片壓倉,但請問那裡有鉛片賣呢?
又或者尤得佢唔夠重,會唔會飛起呢?

另外見條主軸比水平面低,雖然已落雪油,但仍然擔心會滲水....
 樓主| mwheel 發表於 2008-9-5 12:16:34 | 只看該作者
1. 今早水池試水,無加壓倉物時,車葉打水花,行順就無,船頭仲稍離水,好似快艇,好爽  。
2. 加兩枝水做壓倉,好似重得滯,又好似剛剛好,所以想師傅指教下。
3. 壓倉除了鉛片或粉電,還有甚麼好選擇?水泥是好選擇嗎?
   水泥能完全配合船殼形狀,又可以加固船身,仲防水time?
   有無人用水泥壓倉?
 樓主| mwheel 發表於 2008-9-5 12:17:48 | 只看該作者
 樓主| mwheel 發表於 2008-9-5 12:19:01 | 只看該作者
 樓主| mwheel 發表於 2008-9-5 12:19:41 | 只看該作者
frogprince 發表於 2008-9-5 23:40:35 | 只看該作者
睇相睇唔出 但是好似以經有兩個問題出現

1 摩打好似太前 用3300 至 4600 NIMH 無問題 GP7000 和 9000 會 船頭重
2 摩打側起雙飛換電可能幾復雜 但是頭DECK 可以做到成個起
3 做了尾DECK可能SERVO無得維修 SERVO可以做企 大把位

去這個SITE對水線

http://www.cbrnp.com/RNP/Flower/contents.htm
frogprince 發表於 2008-9-6 00:05:57 | 只看該作者
原帖由 mwheel 於 2008-9-5 01:55 發表
1. 係啊,中間個節是H型,"夾拿" 的。
2. 我打算在後deck深水炸彈架位置做生口,以便舵有事可修理。
3. 我買了"夾拿"舵,想剪又無信心剪得好,於是cut去"夾拿"塊舵片,保留條舵軸,
    再將Revell塊原裝舵片,用 ...

朋友 我都有隻M4綠龜 入土為安年半都無問題 叉舊三千 試下舊化石行唔行得

周大元帥 船王總參謀 快D幫手落葯 :lol

周百通 發表於 2008-9-6 00:17:31 | 只看該作者
原帖由 frogprince 於 2008-9-6 00:05 發表

朋友 我都有隻M4綠龜 入土為安年半都無問題 叉舊三千 試下舊化石行唔行得

周大元帥 船王總參謀 快D幫手落葯 :lol
你辦事,我放心。:lol

http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... p;extra=&page=1

樓主| mwheel 發表於 2008-9-6 00:47:53 | 只看該作者
1. 在浴缸在試水線,發覺兩排3600車仔電的重量剛好,
     我做了兩條槽,在摩打左右,
     但尾重頭輕,要將兩排電推去船頭方向成隻船先會水平,
     我唔打算做活動式的頭Deck,怕大浪時會沿 頭deck 及船殼邊入水。
2. Servo我用雙面膠,打平貼於船底自制的平台,貪日後方便換,
    日後再打算做個防水盒俾servo,到時才做企。
3. 發覺做船最難搞係防水,見有些師傅的船,隻Flower class可以在海中滑浪,
     防水功夫簡直神乎奇技。
patrick16 發表於 2008-9-6 00:55:19 | 只看該作者
原帖由 mwheel 於 2008-9-6 00:47 發表
1. 在浴缸在試水線,發覺兩排3600車仔電的重量剛好,
     我做了兩條槽,在摩打左右,
     但尾重頭輕,要將兩排電推去船頭方向成隻船先會水平,
     我唔打算做活動式的頭Deck,怕大浪時會沿 頭deck 及船殼邊 ...

比心機做啦
遲下你都得架
 樓主| mwheel 發表於 2008-9-6 00:57:20 | 只看該作者
kakatmship師傅隻Flower class唔知係點做防水,
好犀利
http://www.flickr.com/photos/14696640@N08/show/
周百通 發表於 2008-9-6 08:56:09 | 只看該作者
原帖由 mwheel 於 2008-9-6 00:57 發表
kakatmship師傅隻Flower class唔知係點做防水,
好犀利
http://www.flickr.com/photos/14696640@N08/show/
哩位船主厲害囉!
唔識佢嚇死,識佢