RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2264|回復: 3
打印 上一主題 下一主題
收起左側

噴油3個問題...

RB26 發表於 2008-9-7 23:20:50 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位c兄, 小弟係新手
想問下其實噴油之前
1, 洗油用咩洗??
2, 噴灰係用邊隻??
有人話用"1000號噴罐水畢地"做底色
係咪就係灰油??
if not, 咁有咩唔同??
又有人話要啞色就用ps油, isn't it?
又或者有冇其他更好方法??
噴完色, 噴光油又係邊隻??
多謝各位c兄幫忙!!

henry888 發表於 2008-9-8 03:58:29 | 只看該作者
原帖由 RB26 於 2008-9-7 23:20 發表
各位c兄, 小弟係新手
想問下其實噴油之前
1, 洗油用咩洗??
2, 噴灰係用邊隻??
有人話用"1000號噴罐水畢地"做底色
係咪就係灰油??
if not, 咁有咩唔同??
又有人話要啞色就用ps油, isn't it?
又或者有冇其他更好方法??
噴完色, 噴光油又係邊隻??
多謝各位c兄幫忙!!

唔係咁計嫁, ps, ts, ms....係分噴上去既表面唔同, 唔同既系列嫁

光油分好多隻, 如果你係新手, 唔會用噴槍的話就用soft99果隻罐噴光油啦, 係旺角中旅社附近既汽車用品店有得賣

另外, 天氣好影響光油噴完既光澤, 濕度愈低愈會'立立令'
No.6 發表於 2008-9-8 17:28:35 | 只看該作者
亦有一隻mr.color光油係啞色的~
McKin 發表於 2008-9-9 21:46:13 | 只看該作者
其實想了解多D,可以去其他教製作靜態模型既forum!你響Yahoo打 model search都好易找到!
但其實如果個殼要用來玩就唔駛咁執著!撞兩撞都會花!噴唔噴光油同拋光視乎你用來擺定用來玩!