RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2384|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買2.4G的車同遙控及parts的請教, 勞煩指教 ^o^

cobracave 發表於 2008-9-11 23:32:56 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
大家好,
剛剛睇左o的post同去左一轉kws見識左一下, 好想學玩AWD2.4G的車.
有些問題想請教同想知道個價錢.  唔該你先.

我睇左o的post, 純粹在自己的理解上綜合左一o的我想加落架車道的parts.

1. Ex-1ur + 2.4G module
2. AWD 2.4G Chassis + Receiver
3. Subaru 車殼
4. 30度頭呔, 20度尾呔
5. 頭尾彈弓, Atomic較硬果隻 (好似係銀色的)
6. 彈弓底部加介子, 6mm x4, 頭加0.2mm厚,尾0.3mm厚
7. 內傾角轉向杯, 頭用1.5度, 尾用3度
8. 尾部呔呎, 用1.5度
9. 金屬摩打座, Atomic果隻
10. 摩打散熱蓋, 唔知用邊隻
11. Gear Ratio用17/29
12. 珠差
13. 摩打 x-speed, 不果 Kyosho是否有隻有走珠的呢? 會可好過x-speed呢?

請問以上的有無係會錯誤配置的parts呢?  請問可唔可以指教下我呢?

另外以下的parts係想請教有什麼用途同埋對架車有好的改善.

1. 不鏽鋼 King-pin
2. 中避震 Single Damper
3. H板 Graphite H Plate
4. 啤令 Bearing
5. 孖避震 Double Damper

還有motor spray是什麼時候先要用的呢?  它的使用方法是怎樣呢? 叉電是用sanyo的還是其他牌子呢? 叉機應該買哪一個呢?  請問要買齊以上的物品要多少錢呢?

謝謝你的回答.
ANDYMIRIAM 發表於 2008-9-12 15:29:47 | 只看該作者
原帖由 cobracave 於 2008-9-11 23:32 發表
大家好,
剛剛睇左o的post同去左一轉kws見識左一下, 好想學玩AWD2.4G的車.

我睇左o的post, 純粹在自己的理解上綜合左一o的我想加落架車道的parts.

1. Ex-1ur + 2.4 ...

你想用黎點玩的???試試改改以下的吧~

如果你玩快車唔好買x-speed啦~何不加fet用再快馬達吧~

為何想用頭30尾20度呔~?不如試試尾呔用更咬地的會更好吧!

彈弓底部加介子, 6mm x4, 頭加0.2mm厚,尾0.3mm厚 ←這個不太明白~~6mm x4 ????
6mm不會太多了嗎??
為何打算頭尾彈弓都用硬的呢????

H板 中避震 孖避震都不是awd用的parts
啤令就係你意思的走珠吧!

不過setting~這個很個人的~還有的是配合場地~吧!這是見意吧!
因這,我只能說你這套的setting在車場內,我未必能夠操控自如吧!並不=你=不能吧!

Wayne~~ 發表於 2008-9-12 16:04:31 | 只看該作者
5. 頭尾彈弓, Atomic較硬果隻 (好似係銀色的)~~彈弓買 P/N 一包有幾種比你轉更抵~!

另外行開 KWS 幫你睇過 EX-1 就算冇連芒組,分開買都會有,我見到好多貓貓果間有 mini Z芒組,唔知佢有冇一套賣~!

樓主| cobracave 發表於 2008-9-12 21:00:50 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2008-9-12 15:29 發表

如果你玩快車唔好買x-speed啦~何不加fet用再快馬達吧~

為何想用頭30尾20度呔~?不如試試尾呔用更咬地的會更好吧!

彈弓底部加介子, 6mm x4, 頭加0.2mm厚,尾0.3mm厚 ...

我係想玩快車的, 不過我初學, 我怕控制唔到整日撞黎撞去或者窒下窒下. 所以先買x-speed習慣下.
如果尾呔用10度, 不是過彎時會好跳的嗎?
因為Atomic彈弓比較短一點,所以我諗住彈弓底部加每一個彈弓一個6mm介子, 用黎調整車身離地高度同避震上行程.
頭尾彈弓都用硬的不是行起上黎定一些的嗎?
其實這些都是我睇左一些post之後理論上組合出黎的, 我連awd2.4g架車都未買到. 好難買啊, 不是成日有.
另外想問一下, 如果想架車過彎時有少少飄移, 不過唔係甩尾. 這樣是不是唔會比純用快車setting的快呢?
還有快車是不是不可以飄移, 飄移就不會是快車的呢? 快車和飄移的車setting係對立的嗎?(暫不包括個人控制技術來諗)
請問我這樣想法是不是錯了?
謝謝

樓主| cobracave 發表於 2008-9-12 21:02:26 | 只看該作者
原帖由 Wayne~~ 於 2008-9-12 16:04 發表
5. 頭尾彈弓, Atomic較硬果隻 (好似係銀色的)~~彈弓買 P/N 一包有幾種比你轉更抵~!

另外行開 KWS 幫你睇過 EX-1 就算冇連芒組,分開買都會有,我見到好多貓貓果間有 mini Z芒組,唔知佢有冇一套賣~!

謝謝你幫我留意.
請問可以在哪裡買到AWD2.4G的chassis呢?
唔該你.
henry888 發表於 2008-9-13 06:28:49 | 只看該作者
原帖由 cobracave 於 2008-9-11 23:32 發表
大家好,

1. Ex-1ur + 2.4G module  
2. AWD 2.4G Chassis + Receiver  好似係未有2.4G AWD chassis, 不過可以買am chassis+ 2.4G pcb
3. Subaru 車殼
4. 30度頭呔, 20度尾呔   睇情況, 如果係車場玩, 普遍用頭20光頭, 尾10格仔
5. 頭尾彈弓, Atomic較硬果隻 (好似係銀色的) 用kyosho最正形, 尤其係新玩, 頭黃尾紅
6. 彈弓底部加介子, 6mm x4, 頭加0.2mm厚,尾0.3mm厚 唔同既情況係唔同嫁, 不過頭彈弓如果用kyosho要剪短, 杯底加0.9-1.2 mm介子
7. 內傾角轉向杯, 頭用1.5度, 尾用3度  記得用kypsho膠杯, 呢個setting新手都唔錯, 你可能初玩覺得架車唔懂轉彎, 但努力練啦, 因為車比較推同定, 學忍手同操線位一流
8. 尾部呔呎, 用1.5度 完裝kyosho B呔尺 is ok
9. 金屬摩打座, Atomic果隻
10. 摩打散熱蓋, 唔知用邊隻   3比賽 or pn都ok la, 睇你荷包
11. Gear Ratio用17/29  呢樣真係要睇場地 19/29 17/31....都有人用
12. 珠差  睇呢個post都知你有d貨仔, 買kyosho包無點你
13. 摩打 x-speed, 不果 Kyosho是否有隻有走珠的呢? 會可好過x-speed呢?   上車場玩的話唔會買呢d摩打

請問以上的有無係會錯誤配置的parts呢?  請問可唔可以指教下我呢?

另外以下的parts係想請教有什麼用途同埋對架車有好的改善.

1. 不鏽鋼 King-pin AWD不適用
2. 中避震 Single Damper AWD不適用
3. H板 Graphite H Plate AWD不適用
4. 啤令 Bearing  一定要有啦
5. 孖避震 Double Damper AWD不適用

還有motor spray是什麼時候先要用的呢? 洗摩打時
它的使用方法是怎樣呢? 狂噴/用有網撙仔裝著, 噴出黎搖
叉電是用sanyo的還是其他牌子呢? intellect/ muchmore/
叉機應該買哪一個呢?  pitbull/muchmore(正常價位) 可以買d貴d既, 無咩所謂
請問要買齊以上的物品要多少錢呢?

謝謝你的回答.

唔好花太多金錢去改架車,以我地成班人係車場玩既經驗話我地知
呢架AWD想玩好d要改裝既野有:
1. 珠叉X2 (最好係kyosho)
2. 四條正確offset既車輪and 呔
3. bearing
4. 金屬摩打齒
5. 不同厚度介子
6. 不同度數呔尺

有d人以為狗骨, 頭尾頂, 尾底座...要改金屬
我可以話你聽改呢d野一定唔會令你快左
改同唔改都只係setting 既一種, 它們會令你架車有唔同既感覺
相反, 新手應該著重係唔同彈弓硬度有咩影響, 唔同呔尺又有咩影響, 唔同齒比有利於直路發揮定彎路穩定性
加上唔同厚度既介子有咩影響, 珠叉鬆緊, 唔同既虛位既處理......呢d基本set 車常識
一路學一路熟習架車既反應, 搵自已既車style, 知道點樣得快之後再練習時時刻刻都發揮到穩定性

[備註: 以上所有setting係講緊上車場玩,仲要係CT, MMS我唔清楚]

henry888 發表於 2008-9-13 06:35:47 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2008-9-12 15:29 發表

彈弓底部加介子, 6mm x4, 頭加0.2mm厚,尾0.3mm厚 ←這個不太明白~~6mm x4 ????
6mm不會太多了嗎??
為何打算頭尾彈弓都用硬的呢????

H板 中避震 孖避震都不是awd用的parts
啤令就係你意思的走珠吧!

不過setting~這個很個人的~還有的是配合場地~吧!這是見意吧!
因這,我只能說你這套的setting在車場內,我未必能夠操控自如吧!並不=你=不能吧

你條友仔講得咁圓滑嘩
ANDYMIRIAM 發表於 2008-9-13 15:24:24 | 只看該作者
原帖由 cobracave 於 2008-9-12 21:00 發表

我係想玩快車的, 不過我初學, 我怕控制唔到整日撞黎撞去或者窒下窒下. 所以先買x-speed習慣下.
如果尾呔用10度, 不是過彎時會好跳的嗎?
因為Atomic彈弓比較短一點,所以我諗住彈弓底部加每一個彈弓一個6mm介子, ...

設定佳時尾呔用10度, 不會於過彎時跳動而且有足夠的抓著力...
pn 及atm 彈弓~~~於底部加6mm (10隻0.1先=1mm 那麼60隻先有6mm)
的介子不會太多了嗎??若放彈弓底部~也不應放6mm吧...!=]
你的介子會令彈弓完全沒有衡程,彈弓會給介子頂死...那麼彈弓裝了與沒有安裝有合分別呢~~太多了吧!

nick5545 發表於 2008-9-13 19:54:06 | 只看該作者

回復 6# 的帖子

herny888 十分細致,重有十分緊要的30000度!!
kambox808 發表於 2008-9-13 20:02:13 | 只看該作者

回復 7# 的帖子

henry888,欠pn摩打未還啞!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

henry888 發表於 2008-9-13 21:48:29 | 只看該作者
原帖由 kambox808 於 2008-9-13 20:02 發表
henry888,欠pn摩打未還啞!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

你想點呀???
我叫左你上黎拎囉
just a pn motor only, worth $0 to me
dont be that fussy ok?
 樓主| cobracave 發表於 2008-9-15 10:07:38 | 只看該作者
我之前兩日都去左kws, 不過都搵唔到AWD2.4G Chassis, 同埋原來Ex-1UR是沒有跟用黎玩AWD2.4G的module.
所以最後都不想一直等的情況下去買左MR-02+KT18.
現在可以去搵地方放車啦.
有機會在車場見.
啊甘 發表於 2008-9-15 17:14:31 | 只看該作者
原帖由 cobracave 於 2008-9-15 10:07 發表
我之前兩日都去左kws, 不過都搵唔到AWD2.4G Chassis, 同埋原來Ex-1UR是沒有跟用黎玩AWD2.4G的module.
所以最後都不想一直等的情況下去買左MR-02+KT18.
現在可以去搵地方放車啦.
有機會在車場見.

屯門有awd 2.4賣   $920
henry888 發表於 2008-9-15 18:27:00 | 只看該作者
good, hope to see you ~
ryophen 發表於 2008-9-20 12:48:38 | 只看該作者
Where about in 屯門 ar ??? I also want to buy awd 2.4 wor.