RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2790|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

AWD 飄移設定問題~~

JKC710 發表於 2008-10-3 23:01:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
今日放工去左KWS買左包PN既彈簧~~ 我想問下玩飄移最好點配頭尾彈簧既軟硬呢??? 希望各師兄幫幫小弟

頭3 RACING 1度杯, 頭 3 RACING -1度 太尺

尾3 RACING 2度杯, 尾 3 RACING 1度 太尺

頭尾牙差~~

頭尾都係atm既飄移太

GOLD
YELOW
DARK BLUE
ORANGE
GREEN
RED
WHITE
BLACK
PURPLE
DARK GREEN
LIGHT BLUE

由下到上係軟到硬既彈簧, 我果包彈簧係有, GOLD, DARK BLUE, GREEN, RED, BLACK, PURPLE, 請問我玩飄移, 頭尾分別用咩彈簧好呢???
 樓主| JKC710 發表於 2008-10-3 23:47:03 | 只看該作者
有無邊位師兄指點一下小弟迷津呢~~
batcat 發表於 2008-10-4 01:34:54 | 只看該作者
My Setting is ....

Front 1度杯, 0度 太尺, 3 racing Green Spring

Rear 3度杯, +2度 太尺, 3 racing White Spring

Motor, Atomic ATW stock

Front & rear 珠差!

Hope this help!
 樓主| JKC710 發表於 2008-10-4 01:51:06 | 只看該作者
原帖由 batcat 於 2008-10-4 01:34 發表
My Setting is ....

Front 1度杯, 0度 太尺, 3 racing Green Spring

Rear 3度杯, +2度 太尺, 3 racing White Spring

Motor, Atomic ATW stock

Front & rear 珠差!

Hope this help!

thx.......師兄, spring係前硬後軟??
 樓主| JKC710 發表於 2008-10-4 03:40:30 | 只看該作者
岩岩換彈簧順手加埋啤令油再裝返好d野之後, 又有一個問題出現左喇..........就係嚴重既大細灣...............架車由靜止向左俾油, 個灣係轉得好大, 而向右呢, 個灣就細到就黎甩尾掉頭咁滯, 如果以正常小小既速度行, 向左好難飄, 但係向右就好灣到一想飄就掉埋頭.............. ................我四條狗骨同埋轉向杯都無調亂過, 係4個轆唔知有無掉亂左(因為前後都係用窄令), 唔通咁樣都出問題??? 請問各位師兄有咩方法解決呢??? 又會唔會係飄移太就快打柴呢??? 飄移太將快打柴既症狀又係點既呢?? 希望各位幫幫忙~~

p.s. 無郁過pcb, 控既任何setting.............拎起架車零空咁睇左右轉向角度都係差唔多~~
啊甘 發表於 2008-10-4 09:06:42 | 只看該作者
漂移唔洗攪咁多野掛 返而用叉電......重量不平行得好勁
 樓主| JKC710 發表於 2008-10-4 12:43:57 | 只看該作者
原帖由 啊甘 於 2008-10-4 09:06 發表
漂移唔洗攪咁多野掛 返而用叉電......重量不平行得好勁

但係我不嬲都係用叉電, 只不過係琴晚由sanyo 1000mah轉左做新果隻白色, 都唔知點解突然大細灣得咁勁~
 樓主| JKC710 發表於 2008-10-4 12:55:30 | 只看該作者
希望各位師兄幫幫手~~
 樓主| JKC710 發表於 2008-10-4 23:41:23 | 只看該作者
各位師兄幫幫丫.............點整都豪無頭緒~
啊甘 發表於 2008-10-5 05:31:43 | 只看該作者
頭尾牙差有事
checkie 發表於 2008-10-5 22:28:20 | 只看該作者
我想知道你係o係屋企玩定車場玩?如果唔係o係車場玩,其實無必要咁講究既~
 樓主| JKC710 發表於 2008-10-5 22:58:32 | 只看該作者
原帖由 checkie 於 2008-10-5 22:28 發表
我想知道你係o係屋企玩定車場玩?如果唔係o係車場玩,其實無必要咁講究既~

其實我係屋企玩, 我只係上過一次車場~ 我都知屋企玩無必要咁講究, 但係我又想享受下將架車拆拆裝裝之間既樂趣.........今次整返好既話, 都係唔好再咁屎忽痕喇~
 樓主| JKC710 發表於 2008-10-5 23:28:29 | 只看該作者
原帖由 啊甘 於 2008-10-5 05:31 發表
頭尾牙差有事

想問下點樣check頭尾牙差係正常咁運作緊呢??
椰禮 發表於 2008-10-6 07:48:18 | 只看該作者
依~師兄又得閒玩番啦 宜家仲用緊34定換左殼呀
我係屋企玩就算點set,正常都會推頭入飄移過&出彎 定我既問題.........
 樓主| JKC710 發表於 2008-10-6 09:35:48 | 只看該作者
原帖由 椰禮 於 2008-10-6 07:48 發表
依~師兄又得閒玩番啦 宜家仲用緊34定換左殼呀
我係屋企玩就算點set,正常都會推頭入飄移過&出彎 定我既問題.........

hello, 係呀, 呢排得閒d所以就玩返, 都係無換殼, 驚整花其他殼~~ 我架車出左d問題, 我試過前後牙差調轉都係咁.......轉左推住個頭黎行, 好似唔願轉灣, 轉右就好灣得滯...........得閒msn傾啦~
 樓主| JKC710 發表於 2008-10-6 13:11:21 | 只看該作者
原帖由 JKC710 於 2008-10-5 23:28 發表

想問下點樣check頭尾牙差係正常咁運作緊呢??

各位師兄, 想問下atm既彈簧駛唔駛cut既呢, 會唔會關彈簧事呢..........
 樓主| JKC710 發表於 2008-10-7 21:49:41 | 只看該作者
整左2粒鐘, 終於有d頭緒, 真係估唔到彈工對架車既動作有咁直接影響, 而家用頭硬尾軟都總算令架車有返少少改善
JIP 發表於 2008-10-11 00:53:59 | 只看該作者
HAHAHAHAHA  sorry i dont have chinese typing program in this computer, but I had ask the same question but not in here in the mini zracer forum, and the problem is you have TIGHTEN the wheel nut too tight , so just remove all four nuts and reinstall, and it will be fine.