RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1607|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

其實 dpl 條軚 setting 對行走有甚麼影響?

abcgapabc 發表於 2008-10-4 12:29:00 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
其實 dpl 條軚 setting 對行走有甚麼影響?

之前我係用佢建議果種外闊內窄 ge setting 黎玩
覺得好難控制
但當嘗試轉用相反 setting (外窄內闊) 時候
反而易控制左
定常丸同 8 字都可以輕易做到...
點解會咁 ge?

同埋用外闊內窄 setting 玩完過之後
發覺 4 條軚 ge 損耗位竟然係集中於窄的一邊...
乜唔係應該係闊果邊貼地一 d ge 咩?

matthew0731 發表於 2008-10-5 16:16:14 | 只看該作者
同埋用外闊內窄 setting 玩完過之後
發覺 4 條軚 ge 損耗位竟然係集中於窄的一邊...
乜唔係應該係闊果邊貼地一 d ge 咩?

dpl係八字腳....所以會型成你所講既情況
C.朗拿度 發表於 2008-10-5 18:57:38 | 只看該作者
原來前面轉向條軚調轉裝有角度分別...唔怪得我部野甩到控唔到
椰禮 發表於 2008-10-6 07:52:31 | 只看該作者
因為車tire與地面既接觸點唔同左,越少接觸點就越易打滑(甩尾),所以外窄內闊會容易玩~
同樣情況mini-z都係1樣,用有度數轉向杯都會易甩尾
 樓主| abcgapabc 發表於 2008-10-6 09:46:37 | 只看該作者
原帖由 椰禮 於 2008-10-6 07:52 發表
因為車tire與地面既接觸點唔同左,越少接觸點就越易打滑(甩尾),所以外窄內闊會容易玩~
同樣情況mini-z都係1樣,用有度數轉向杯都會易甩尾

既然外窄內闊會比較容易 drift
點解說明書仲會建議外闊內窄做基本 setting gar
呀陽乂 發表於 2008-10-6 12:15:24 | 只看該作者
我係用外闊內窄
易控制...
C.朗拿度 發表於 2008-10-6 14:50:46 | 只看該作者
唔知點解我練左好耐都做唔到定常円...外闊內窄 雞摩+橙摩